Trónfosztás a magyar egyetemek versenyében

Vágólapra másolva!
A Semmelweis Egyetem megelőzte az évek óta a lista élén álló Eötvös Loránd Tudományegyetemet. Az Eduline oktatási szakportál szerdán közzétett összegzése szerint a karok versenyében az orvos-, a bölcsész- és a természettudományi karok vezetnek.
Vágólapra másolva!

Az intézmények rangsorában Semmelweis Egyetemet és az Eötvös Loránd Tudományegyetemet a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi. A következő öt helyen a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem áll.

Cél a Corvinus és az ELTE

A hallgatói rangsorban nem történtek nagyobb változások, sőt még inkább erősödött a vezető egyetemek előnye - olvasható az összegzésben, amely szerint a Budapesti Corvinus Egyetemre és az ELTE-re csaknem ezerrel többen szerettek volna bejutni 2014-ben, mint korábban, de a Műegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Semmelweisen is ötszáz és nyolcszáz közötti volt a növekedés.

Oktatókat is értékeltek

Az oktatói alrangsorban már nagyobb az átrendeződés. Kiugróan javultak a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem minősített oktatókra vonatkozó mutatói. A Semmelweis általános orvostudományi karán egyik évről a másikra 148-cal (az egyetem egészén 180-nal) nőtt a minősített oktatók száma, ami döntően az átszervezés következménye lehet, ám az oktatói listák élére repítette a kart és az egyetemet is. Sőt, az SE ezzel az összetett intézményi rangsor idei győztese lett - emeli ki a felsőoktatási kiadvány. Az évek óta listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetem így a 2. helyet szerezte meg - igaz, az idén is abba az intézménybe jelentkeztek a legtöbben, és ott tanít a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató.

Értékelési szempontok

A hetilap tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorát készítette el. Az összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.