Vágólapra másolva!
Több mint 4 millió forintot spórolt kevesebb mint egy év alatt Tarlós István, a 33 fős fővárosi közgyűlésben mégis kevés nála szegényebb képviselő ül, a legtöbben vagyonosabbak. Míg a főpolgármesternek 13 milliója van, az MSZP-s Horváth Csabának elvileg csaknem tízszer ennyi.
Vágólapra másolva!

1,5 milliós fixszel tud spórolni

Kevesebb mint egy év alatt mintegy 4,1 millió forintot spórolt Tarlós István főpolgármester – derült ki a városvezetőnek a héten leadott friss és a tavaly év végi állapotot tükröző, február elején kelt vagyonnyilatkozatának összevetéséből. A fővárosi képviselőknek október 12-i megválasztásuk után 30 nappal kellett benyújtani friss nyilatkozatukat – ezeket a főváros honlapján tették közzé.

Orbán Viktor kormányfő beszél november 7-én, a közgyűlés alakuló ülésén Forrás: Polyák Attila

A főpolgármester kincstárjegyben tartott vagyona 4-ről 5 millió forintra nőtt, míg a feleségével közös bankszámláján tartott pénz 5,2 millióról 8 millióra gyarapodott. Utóbbi indokaként feltüntette, hogy a ciklus végén kifizették ki nem vett 82 nap szabadságát. Emellett 300 ezer forintot törlesztett a hiteléből is. Fizetése bruttó 1,49 millió forint, emellett 277 ezer forint nyugdíjat is kap.

Az újraválasztott főpolgármesternek a nyilatkozata szerint továbbra sincs saját autója (igaz, hivatali kocsit korlátlan magánhasználatra is kap, akárcsak a helyettesei), se egyéb nagy értékű ingósága. Ingatlana is csak egy van: egy III. kerületi, 77 négyzetméteres lakás, de ennek is csak felerészben tulajdonosa.

Horváth Csabának 127 milliója van

Az MSZP-s Horváth Csaba az elmúlt szűk egy évben sokat költött: a vagyonnyilatkozata szerint 2,2 millió forinttal apadtak a megtakarításai. Viszont míg Tarlós összes megtakarítása 13 millió forint, Horváth Csaba majdnem tízszeresen lekörözi.

Horváth Csaba csak költött, mégis ő a leggazdagabb képviselő – elvileg Fotó: Bielik István - Origo

Legalábbis elvileg. Az MSZP-s politikus – aki szerint Budapest több tiszteletet érdemelne a kormánytól – nyilatkozata szerint mozgósítható vagyona csupán 6,4 millió forint, a többi 120,5 millió „más szerződés alapján fennálló pénzkövetelés".

Horváth Csaba az Origo kérdésére elárulta: családtagjainak és barátainak adott kölcsön ennyit. A pénz pedig öt, '94 óta meglévő törökbálinti telkének, továbbá egy cégben meglévő tulajdonrészének eladásából folyt be több évvel ezelőtt.

Nem sokkal maradt le a XXIII. kerületi polgármester, Geiger Ferenc. Vagyonának összege ugyan kevesebb, mint Horváthé, viszont jobb helyzetben van, mert ez létező, mozgósítható vagyon. Összeadva a megtakarításai elérik a 107 millió forintot, és valaki még tartozik neki további 3 millióval.

Bagdy Gábor földet, ingatlant gyűjt

A legvagyonosabb fővárosi politikusok közé tartozik Tarlós István pénzügyi helyettese. Bagdy Gábor vagyonának egy része ingatlanokban van: vagyonnyilatkozatához csak pótlapokon tudta mind a 21-et felsorolni. Két autója és 34,5 milliós megtakarítása is van – az összeg szűk egy év alatt 8,4 millióval nőtt.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szűk egy év alatt 8 milliót tett félre Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A főpolgármester másik helyettesének, a fejlesztésekért felelős Szeneczey Balázsnak továbbra is két óbudai ingatlana van, mindkettőnek felerészben tulajdonosa. Értékpapírban 2 millió forintot, készpénzben pedig további félmilliót tart. Tartozása ehhez képest jelentős: három bank felé összesen 66,3 millió forint lakáshitellel tartozik.

Kerényi Imre mellett Szalay-Bobrovniczky Alexandra egy könyvbemutatón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A harmadik helyettesnek, Szalay-Bobrovniczky Alexandrának a IX. és az I. kerületben is van egy-egy lakása, igaz utóbbinak csak felerészben tulajdonosa. Ezen kívül se tartozása, se megtakarítása nincs egy fillér sem. Egyetlen női helyettesként ráadásul a legkevesebbet keresi Tarlós segítői között.

Szentgyörgyvölgyi „leárazott" lakása

Az V. kerületi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter nyilatkozatában megtaláljuk azt a belvárosi lakást, ami miatt a kampányban magyarázkodni kényszerült. Akkor az Origo számolt be arról, hogy nem nyilvános, és az önkormányzat nem is adja ki azt az értékbecslést, amely alapján egy "árleszállítást" követően 19 millió forintért juthatott még alpolgármesterként értékes lakáshoz.

Szerb utca 9. – itt jutott az önkormányzattól lakáshoz Szentgyörgyvölgyi Péter Forrás: Szabó Gábor

A környék árai alapján akár 44 millió forintért is eladható lakás árára Szentgyörgyvölgyi kamatmentes törlesztési lehetőséget kapott: a 19,1 millióból még 18,8 millió van hátra. Neki 24 millióval tartoznak, ő 16 millióval tartozik másoknak, havi jövedelme pedig Tarlóséhoz közelít: mintegy bruttó 1,5 millió forint. Megtakarítása 12,5 millió körüli, és van három lova is.

Feleségére bízta a kitöltést Hajdú

Azt az Index.hu szúrta ki, hogy a XV. kerület DK-s polgármestere, Hajdu László vélhetően a feleségére bízta a vagyonnyilatkozat kitöltését. Ez abból látszik, hogy a kitöltő átsatírozással javította utólag a Hajdu Lászlóné névből a -né utótagot.

Hajdu László alighanem a feleségére bízta a vagyonnyilatkozat kitöltését Fotó: Bielik István - Origo

Csakhogy az ingatlanok között egy nagykovácsi telek leírásánál elfelejtették javítani a hibát. Itt ugyanis azt olvasható Hajdu Lászlótól, hogy felerészben tulajdonos a "férjemmel". A politikusnak megtakarítása, tartozása nincs, nyugdíjat viszont kap: havi 300 ezer forintot.

Jó áron vesz szakértelmet a Jobbik

A jobbikos Tokody Marcell vagyonnyilatkozatában nem az a legérdekesebb, hogy mintegy 14 milliós megtakarítása van, hanem az, hogy kiderül belőle: jól megfizeti a szakértői munkát a parlament Jobbik-frakciója. A politikus ezért havi bruttó 652 ezer forintot kap.

Karácsony Gergely zuglói polgármester a vagyonnyilatkozata szerint az egyik legkevésbé tehetős képviselő. A PM-es politikusnak se ingatlana, se autója nincsen, és megtakarítása sem jelentős: a 3,8 millió forintból 2,5 millió készpénz, továbbá valaki tartozik neki egymillióval.