A Miniszterelnöki Sajtóiroda botrányosnak tartja a Welt-interjút

SEEHOFER, Horst; Orbán Viktor München, 2014. november 6.
Horst Seehofer bajor kormányfő (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Münchenben 2014. november 6-án. (MTI/EPA/Sven Hoppe)
München, 2014. november 6. Horst Seehofer bajor kormányfő (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Münchenben 2014. november 6-án. (MTI/EPA/Sven Hoppe)
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt a Welt am Sonntag német lap szerkesztősége részéről a múlt heti Egy magyar, egy bajor - semmi vita című, közös magyar-bajor kormányfői interjú ügyében.
Vágólapra másolva!

Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője közleményében azt írta, hogy a német újság - amely a Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi kiadása - november 6-án készített párhuzamos interjút Münchenben Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a beszélgetés - a szerkesztőség által leírt, átküldött - szövegét mindkét fél áttekintette és jóváhagyta.

Másnap azonban a Welt szerkesztősége a magyar nagykövetségen keresztül felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy még három kérdésre külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút. Havasi Bertalan hozzátette: a szerkesztőség szerint a magyar miniszterelnök „túl jól szerepelt” - ez szó szerint elhangzott részükről.

Horst Seehofer és Orbán Viktor közösen adta az interjút Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe

A három kérdés

A tájékoztatás szerint a három kérdés az volt, hogy miért üt meg Orbán Viktor és pártja antieurópai hangokat, miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoriter demokráciára, amelyben nehéz dolguk van a kritikusoknak és az eltérő véleményeknek, és miért bocsátották el Magyarországon kellemetlen újságírók százait, és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet.

„Bár a kérdéseknek álcázott hamis vádaskodások könnyedén cáfolhatók lettek volna, a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez az eljárás egy olyan jellegű és mértékű nyomásgyakorlás, ami diplomáciailag, sajtóetikailag elfogadhatatlan, tehát teljesíthetetlen” - olvasható a közleményben.

Nem akartak utólag hamisítani

Havasi Bertalan hozzátette: eleve párhuzamos interjúról volt szó a bajor miniszterelnökkel közösen, az interjú már lezajlott, ott nem tették fel ezt a három kérdést, tehát az interjú utólagos meghamisításával lehetett volna csak eleget tenni a német szerkesztőség példátlan eljárásának. Az interjú utólagos megváltoztatásához pedig sem a bajor, sem a magyar kormányfő nem járult hozzá - közölte.

Kizárólag emiatt a megalázó, szakmaiatlan, etikátlan szerkesztőségi magatartás miatt történtek egyeztetések november 7-én és 8-án a bajor partnerekkel és az érintett sajtószervezetekkel, aminek eredményeként legalább online felületen megjelenhetett a közös magyar-bajor miniszterelnöki interjú - zárta kommünikéjét a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A külön stáb nem tetszett?

A hétvégén több magyar hírportál is cikkezett a történtekről. A hvg.hu vasárnap reggel megjelent cikkében - idézve a bajor regionális lap, az Oberbayerisches Volksblatt online kiadását - az olvasható: a közös interjú a Welt Online-on jelent meg, de az volt beígérve, hogy a lap vasárnapi magazinja, a Welt am Sonntag is lehozza.Ez nem történt meg.

A lap szerint az interjút egy külön stáb készítette, ami nem tetszett a magazin szerkesztőinek.

A felháborodás elérte Edmund Stoibert, a CSU tiszteletbeli elnökét, volt bajor tartományi miniszterelnököt, aki az ügy miatt felhívta Mathias Döpfnert, a Die Weltet kiadó Axel Springer fejét, akit tájékoztatott "Orbán dühéről" - írta a hvg.hu.

Mindkét kormányfő megnézte és jóváhagyta a szöveget megjelenés előtt Forrás: MTI/EPA/DPA/Sven Hoppe