Horthy Miklós bevonulására emlékezett a Jobbik

Jobbik, lovas felvonulás
Lovas felvonulást tartottak.
Vágólapra másolva!
Horthy Miklós budapesti bevonulására emlékezett a Jobbik a fővárosban. Az esemény 95. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés a Kosztolányi Dezső téren kezdődött, ahol Novák Előd, a Jobbik alelnöke azt sürgette, hogy legkésőbb a 100. évfordulóig állítsák fel Horthy Miklós lovas szobrát a Szent Gellért téren. 
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikus beszédében párhuzamot vont a Horthy-korszak és a rendszerváltás óta eltelt 24 év között. Értékelése szerint a két világháború között nagyobb volt a világválság, Horthy Miklós mégis virágzásnak tudta indítani az országot a spanyolnátha és Trianon után.

Dobay Gergely, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alelnöke felvetette, milyen lenne, ha Horthy Miklós egy napra visszatérne Budapestre. Felszólította a résztvevőket, hogy próbálják külső szemlélőként megvizsgálni életüket, mert nem tesznek eleget a hazáért.

Kétszáz résztvevő

Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő az egykori kormányzó érdemei közé sorolta az egészségügyi, iskolai, közlekedési és ipari fejlesztéseket, valamint hangoztatta: Horthy Miklós újra büszkeséget adott a "letiport" magyarságnak.

A mintegy kétszáz résztvevő ezt követően a Szent Gellért térre vonult, a menet élén lovasok haladtak. A felvonulók kezében magyar, árpádsávos és jobbikos zászlók voltak, a sort a Magyar Nemzeti Gárda és a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai zárták. Középen egy kisteherautón elhelyezett hangszórókból egyebek mellett korabeli dalok szóltak, a vonulók pedig a "Vesszen Trianon!" rigmust és Horthy nevét skandálták.

Lovas felvonulást tartottak. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Vörös és szivárvány rongyok

A Kelenhegyi úton felállított színpadon Tokody Marcell, a Jobbik fővárosi közgyűlési képviselője célként jelölte meg, hogy a "vörös és szivárvány rongyok" lehulljanak Budapestről, és az a "magyarok fővárosa" legyen. Hegedűs Loránt református lelkész szimbolikus alakként jellemezte Horthy Miklóst, kiemelve: amíg büntetlenül lehet őt gyalázni, addig meg lehet azt tenni az egész magyar nemzettel is.

Az Együtt közleményben ítélte el a Jobbik Horthy-rendszert éltető demonstrációját. Ebben a párt úgy fogalmazott: "Horthy Miklós bűnrészes a magyar nemzet egyik legnagyobb sorstragédiájában, a holokausztban, így nem csak magyar katonák, de közvetve több százezer zsidó és cigány származású magyar haláláért felelős". Az eseményt közleményben ítélte el az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 is.