LMP: Orbán Viktor álljon elő a farbával!

Vágólapra másolva!
Az LMP azt kéri Orbán Viktortól, hogy "álljon elő a farbával" és mondja el, mit tud a beutazási üggyel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Schiffer András, a párt társelnöke, országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte, a miniszterelnök november elején a német Die Welt című lapnak azt mondta, komolyan veszik az Egyesült Államok bírálatait, és vizsgálják az összes átadott dokumentumot.

Valamit tud Orbán

Ezek szerint a miniszterelnök mégis tud valamit - fogalmazott Schiffer András, majd közölte: közérdekű adatkéréssel fordul Orbán Viktorhoz, hogy mondja el: az elmúlt négy évben az Egyesült Államok szervei milyen korrupcióra utaló esetekkel kapcsolatban adtak át információt. A kérdésre a jogszabályok szerint a miniszterelnöknek 15 napja van válaszolni.

Levelet kapott Goodfriend

Az üggyel kapcsolatban Schiffer András elmondta azt is, hogy tíz napja levélben fordult André Goodfriendhez, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjéhez és két kérdést tett fel neki. Arra volt kíváncsi, hogy merült-e fel bűncselekmény elkövetésére, annak előkészületére, szervezett bűnözői csoportban való részvételre utaló adat azokkal szemben, akiknek beutazását a közelmúltban korlátozták; ha igen, akkor átadták-e az információkat a magyar hatóságoknak.

A társelnök jelezte, hogy a két ország között 2008 óta életben van egy bűnügyi egyezmény, amely szerint ezekben az esetekben mindkét félnek információ-átadási kötelezettsége van.