Folytatódik a tüntetéssorozat, vidéken is utcára vonulnak

Budapest, 2014. október 26.
Tüntetők egy csoportja az internetadó elleni demonstráció lezárása után a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol régi számítástechnikai eszközökkel dobálták az épületet 2014. október 26-án.
MTI Fotó: Beliczay László
Budapest, 2014. október 26. Tüntetők egy csoportja az internetadó elleni demonstráció lezárása után a Fidesz Lendvay utcai székházánál, ahol régi számítástechnikai eszközökkel dobálták az épületet 2014. október 26-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Nem tud parkolni a szokott helyén a belvárosban, mert a rendőrség lezárta a környékbeli utcákat? Nem ér haza kedvenc sorozatára, mert demonstrációk miatt elterelték a busz útvonalát? Ha Ön Budapesten él, akkor az elmúlt három hétben már hozzászokhatott az apróbb kellemetlenségekhez. Ma már a vidéki városok lakóinak is készülniük kell, hiszen országszerte 30 helyszínen szerveznek tüntetést a korrupció ellen. Cikkünkben összeszedtük, az elmúlt időszakban kik és miért vonultak utcára. 
Vágólapra másolva!

Október 26. Minden a netadóval kezdődött

Új adónem bevezetése még nem vitt annyi embert az utcára, mint a tervezett internetadó. A demonstrációt stílusosan a Facebookon szervezte a Százezren az internetadó ellen nevű csoport. Este hat órára több tízezren vonultak a József Nádor térre, ahol az egyik szervező, Gulyás Balázs mondott beszédet, majd az egyre növekvő tömeg az Andrássy úton keresztül a Hősök terére vonult. Bár a tüntetés hivatalos része este 8-ra véget ért, több százan a téren maradtak és számítógépekkel dobálták meg a Fidesz Lendvay utcai székházát. Az épületben a párt közlése szerint több mint tízmillió forintos kár keletkezett, később a 444 a birtokába került igazságügyi szakértői jelentésre hivatkozva azt írta, hogy 144 395 forintos kár keletkezett az épületben. A rendőrség hat embert vett őrizetbe a helyszínen.

A Fidesz Lendvay utcai székházában milliós volt a kár. Forrás: MTI/Beliczay László

Október 28. Ultimátumot kapott a kormány

A tüntetések szervezői már vasárnap ultimátumot adtak a kormánynak: ha nem vonják vissza az internetadót, akkor újra az utcára vonulnak. Ez meg is történt, kedd este a vártnál is többen, ismét tízezrek tüntettek Budapesten. A tömeg a József Nádor téren gyűlt össze és az Erzsébet hídon át a nullás kilométerkőhöz vonult, hogy jelezze, mennyi netadót tart elfogadhatónak. A demonstráció után körülbelül kétezren a Kossuth térre vonultak, de atrocitásra ezúttal nem került sor.

Október 31. Győzelmi ünnep a József Nádor téren

Péntekre célt értek a demonstrálók, Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában jelentette be, hogy nem vezetik be a netadót. Ezt megünneplendő, ezrek vonultak ismét a József Nádor térre. A szervezők felhívásukban úgy fogalmaztak: „mutassuk meg, hogy győztünk, de folytatjuk a harcot, hogy Orbán ne trükközzön és soha ne jusson eszébe bevezetni az internetadót”.

A második netadó elleni tüntetés résztvevői megbénították az egész belvárost. Forrás: Origo/Bielik István

November 8. Jurtát vertek a Kossuth téren

Szombat este hat órára a József nádor térre a "világra szóló korrupció" és a jogtalanságok ellen hirdetett tüntetést a Több Millióan az Internet Adó és a Jogtalanságok Ellen Facebook-csoport. A felhívásban azt írták, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni a törvényhozásra, mert az internetadó és más adók bevezetését tervezik. A Nemzetgazdasági Minisztérium előtt mintegy ötszázan gyűltek össze, innen a Sándor-palotához, majd a Kossuth térre mentek néhányan, ahol páran jurtát vertek, hogy három napig tüntessenek a Parlament előtt.

November 9. Kiakadtak a kitiltási botrányon

Bár a netadót visszavonták, a demonstrációk nem értek véget, csak új szervezőket és új indokot kaptak. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal elnökét is érintő kitiltási botrány volt a következő, amely miatt ezrek vonultak utcára. Az 1000 milliárdan a tisztességes adózásért nevű Facebookos csoport tagjai november 9-én a Dob utcában, a Kiemelt Adózók Adóigazgatósága előtt gyülekeztek, majd innen vonultak át a József Nádor térre. A NAV átvilágítását és a vezetők lemondását követelő békés eseményen ismét több ezren vettek részt.

A korrupció ellen tüntetők november 8-án a Kossuth térre vonultak, ahova jurtát vertek. Forrás: MTI/Mohai Balázs

November 12. Szociális elégedetlenség napja

A tüntetéshullámot meglovagolva a szociális ágazatban dolgozókat tömörítő és az őket támogató szakszervezetek is az utcára vonultak. November 12-én, szerda délután az Akadémia előtt gyülekeztek, hogy a jövő januári béremelésért és az életpályamodell 2016. januári bevezetésért demonstráljanak. A szónokok az ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismerését és az egészségügyi bértábla bevezetését kérték a kormánytól. A tüntetés végén a résztvevők a Parlamenthez mentek és petíciót adtak át Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának.

November 17. Indul a Közfelháborodás

A tüntetések mostanra kinőtték a fővárost, a Nem Némulunk El Facebook-csoport mára Budapest mellett 30 vidéki városba szervezett tiltakozást a Közfelháborodás Napja néven. Hétfő este a Parlament előtt egyebek mellett az információszabadság korlátozása, az állami korrupció, a túladóztatás, valamint a magyar kormány külpolitikája ellen tiltakoznak. A csoport Facebook-oldalán mintegy 18 ezren jelezték részvételi szándékukat.

November 17. Kihúzta a gyufát a kafetéria

Szintén hétfő délután várja tagjai és szimpatizánsait a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az érdekképviselet a dolgozókat terhelő adók ellen tiltakozik. Mint közölték: azokat várják a tüntetésre, akik „nem értenek egyet azzal a kormányzati szándékkal, hogy az állami többletbevételeket ismét a munkavállalók rovására, a munkáltatói terhek növelésével teremtsék meg. A „béren kívüli juttatások – kafetéria– kormány által tervezett jelentős mértékű adózása ellen nemcsak írásos formában, hanem személyes megjelenésünkkel, demonstrációval is tiltakozunk" - olvasható a felhívásukban.

Az adóhatóság vezetőinek lemondásáért tüntetők között ott volt Várady Zsolt, az iwiw alapítója is. Fotó: Bielik István - Origo

November 21. A szakszervezetek is megszólalnak

A közteherváltozások, a kafetéria adójának emelése ellen, valamint a korkedvezményes nyugdíj védelmében demonstrálnak november 21-én a Kossuth téren a Liga Szakszervezetek. Gaskó István elnök szerint azért vonulnak az utcára, mert a kormány az őket érintő ügyekben egyeztetés nélkül hozott a munkavállalókat sújtó döntéseket. Hangsúlyozta, hogy szakszervezeti hovatartozástól függetlenül várnak minden munkahelyi és ágazati érdekképviseletet, hogy vegyenek részt a tüntetésen.

November 22. Utcára vonulnak a pedagógusok

A közoktatás napján sem pihennek a tanárok és tanítók – legalábbis azok, akik a Pedagógusok Szakszervezetének felhívására november 22-én a budapesti Széchenyi térre, majd onnan az Emberi Érőforrások Minisztériuma elé vonulnak. A demonstrációt „Mentsük meg az oktatást, mentsük meg a jövőnket!" szlogennel szervezik „Ha a Parlament jelenlegi formájában fogadja el a kormány által beterjesztett jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, benne a köznevelést hátrányosan érintő változtatásokat, visszafordíthatatlanul tönkreteszi gyermekeink és az ország jövőjét!" – olvasható a demonstrációról szóló felhívásban.