Elvitték Kassára az abdai repülőéttermet

Abda, 2014. november 17.
Tréleren szállítják az egykor HA-MOI lajstromjelű, a Malév volt flottájához tartozó Il-18-as repülőgépet Abdán 2014. november 17-én. A repülőgépet, amely egykor mulatóként szolgált a környék egyik jellegzetességeként, januárban aj
Abda, 2014. november 17. Tréleren szállítják az egykor HA-MOI lajstromjelű, a Malév volt flottájához tartozó Il-18-as repülőgépet Abdán 2014. november 17-én. A repülőgépet, amely egykor mulatóként szolgált a környék egyik jellegzetességeként, januárban ajánlotta fel kölcsöntárgyként Orbán Viktor kormányfő a Kassai Repülőmúzeumnak. A szállítás a gép mérete miatt húzódott eddig. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A lepukkant Il-18-ast Orbán Viktor adta kölcsön, repülős kiállítás nyílik benne.
Vágólapra másolva!

Elszállították a Győrhöz közeli Abda határából azt a repülőgépet, amely a környék egyik jellegzetes étterme volt, de már egy évtizede üresen állt. Az Il-18-as 1990 óta állt az 1-es és a 85-ös út találkozásánál, de a hétvégén szállítható állapotba hozták, és elvitték.

Szlovákiába kerül, mivel Orbán Viktor kormányfő januárban kölcsöntárgyként felajánlotta a Kassai Repülőmúzeumnak. A HA-MOI lajstromjelű gépet a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő Aeropark repülőgép-múzeumot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. vásárolta meg, a gép törzsét most indítják útba Kassára.

A gép már tréleren Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az Il-18-ast Kassán összeszerelik, restaurálják, visszakapja eredeti Malév-festését, és magyar repüléstörténeti kiállítást nyitnak benne. A gép szét- és összeszerelésének, szállításának, restaurálásának költségeit a szlovák fél vállalta.