Klaus Johannis 10%-ot verhetett Victor Pontára

Romániai elnökválasztás
Klaus Johannis
Vágólapra másolva!
Klaus Johannis, a Nemzeti Liberális Párt elnöke, a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség jelöltje, Nagyszeben szász polgármestere magabiztosan, csaknem tízszázalékos előnnyel nyerte a romániai elnökválasztást szociáldemokrata ellenfelével, Victor Ponta kormányfővel szemben - derült ki hétfőn a szavazatok 96,5 százalékának megszámlálása után.
Vágólapra másolva!

Az országos választási iroda által hétfő reggel közölt részeredmények szerint Johannis az addig összesített voksok 54,66, Ponta pedig 45,33 százalékát szerezte meg. Mivel kevesebb mint félmillió szavazat feldolgozása van hátra, Johannis pedig már eddig is több mint egymillió szavazattal vezet, kizárt, hogy megforduljon a sorrend. A romániai elnökválasztás második fordulójában a szavazásra jogosult 18,3 millió választópolgár 62 százaléka szavazott.

Ilfovban 80% feletti részvétel volt

Bár a szavazás napján délutánig a Pontát támogató déli, Duna menti megyékben volt a legmagasabb részvétel, estére a Johannis mellett álló erdélyi megyék is az élbolyba kerültek a jelenléti ranglistán. A legmagasabb részvételi arány (a Bukaresttel szomszédos) Ilfov megyében volt (80,2 százalék), de a nap végére Kolozs (69,6 százalék), és Szeben megye (66,6 százalék) is feljött az első öt megye közé.
A legalacsonyabb arányú részvétel a magyarlakta térségekben volt: Hargita megyében a jogosultak 47,8, Kovászna megyében 49,9, Szatmár megyében 53 százaléka járult az urnákhoz.

Klaus Johannis Forrás: MTI/EPA/Mihai Barbu

Több magyar szavazott

A román sajtó külön kiemelte azt, hogy a magyar részvétel Hargita megyében majdnem 4, Kovászna megyében pedig csaknem 7 százalékkal magasabb volt vasárnap, mint a két héttel korábbi első fordulóban, amikor két magyar jelölt is szerepelt még a 14 elnökjelölt között.

Bár Székelyföldön viszonylag alacsony volt a részvétel, Klaus Johannis a két magyar többségű megyében aratta a legmagasabb arányú győzelmet: a részeredmények szerint Hargita és Kovászna megyében is a voksok csaknem 80 százalékát szerezte meg.

380 ezren szavaztak külföldön

Az országos választási iroda közölte, hogy a csaknem 300 külföldi szavazókörben közel 380 ezer román állampolgár adta le voksát.