Beteg az utolsó magyar dudás

Vágólapra másolva!
Az utolsó dudás, a tereskei Pál István gyógyulásáért ad jótékonysági koncertet szerdán a Dobroda zenekar Salgótarjánban.  
Vágólapra másolva!

Ifjabb Gelencsér János elmondta: a 90. életéve fölött járó Pál Pista bácsi bordatörést szenvedett; felépülése lassú és költséges, ezért szervezik a jótékonysági estet sokuk mesterének. A koncerten a Nógrád Táncegyüttes is fellép szerdán a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

A 2007-ben alakult, Kárpát-medencei népzenét játszó salgótarjáni Dobroda október 23-án a Fonó Budai Zeneházban is tartott már jótékonysági estet a tereskei dudásért, többek között a Nógrád Táncegyüttessel és Kubinyi Júlia énekessel.

A szervezők a program meghívóján így fogalmaznak: "Pál Pista bácsi tereskei pásztorember egy letűnőben lévő világ egyik utolsó tanúja, aki kimeríthetetlenül gazdag furulya- és dudajátékával, énekeivel, meséivel méltán lett mestere és példaképe sok mai zenésznek."

Pál Istvánról

Pál István, Magyarország legidősebb dudása 1919. február 25-én született a Nógrád megyei Kétbodonyban. 1995-ben megkapta a Népművészet mestere címet. A Magyar kultúra lovagja, Nógrád megye önkormányzatának Madách-díjasa, a Nógrád megyei Tereske és Kétbodony díszpolgára.