Kirívóan sokat keresnek a zuglói képviselők

Vágólapra másolva!
Az eddig ismert tiszteletdíj-rendeletek alapján feltehetően Zuglóban keresnek a legjobban a képviselők. Közülük is az MSZP-s Sápi Attila, aki havonta bruttó 502.450 ezer forintot kap. De nem panaszkodhat a képviselőtestület többi tagja sem, hiszen sokan havi bruttó 300 ezer forint feletti összeget szavaztak meg maguknak. Karácsony Gergely szerint ezzel elkerülhető lesz a korrupció. 
Vágólapra másolva!

Zuglóban a legmagasabbak a képviselői honoráriumok Magyarországon – írja blogbejegyzésében Várnai László, a Civilzugló Egyesület képviselője, korábbi polgármesterjelöltje. A többi önkormányzathoz képest kissé megkésett, múlt pénteken tartott alakuló ülésen egyebek mellett a képviselői fizetésekről is döntöttek. Miután az ide vonatkozó jogszabály megváltozott, a testületek szabadon dönthetnek arról, hogy mekkora tiszteletdíj jár a munkájukért.

Jól jött a jogszabályváltozás

A korábbi tiszteletdíjplafon alapján a budapesti kerületekben a képviselői alapdíj legfeljebb 96 600 forint lehetett. A bizottsági tagok legfeljebb 140 ezer forintot kaphattak, az elnökök pedig 183 500 forintot. Ha egy képviselő több bizottságnak is tagja volt, az nem számított, hiszen akkor is csak egy után kapott érte pluszpénzt.

Nem osztottak, inkább szoroztak

Várnai László blogbejegyzésében azt írja, hogy Zuglóban váratlanul egy új előterjesztést nyújtottak be a képviselői tiszteletdíjak kapcsán, ami teljesen felülírja az eddigi gyakorlatot. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden bizottsági tagságért külön kapnak tiszteletdíjat a képviselők. Ötszörös szorzó jár például a bizottsági elnökségért és négyszeres az alelnökségért. Továbbá a tanácsnoki honorárium is pluszpénzt jelent.

Várnai László szerint a jobb- és baloldal közötti megegyezést a megemelt összegekkel érte el a polgármester Fotó: Bielik István - Origo

Az előző ciklusban összesen négy bizottság működött a kerületben negyven bizottsági poszttal. Most nyolc bizottságot szavaztak meg, összesen hatvanhárom poszttal. Várnai László pedig kiszámolta, hogy mennyit keresnek ezentúl a képviselők.

A szabályok megváltoztatásával az MSZP-s képviselők többsége havi 463 800 forintot, a Fideszesek pedig 309 és 270 ezer forint közötti bruttót szavaztak meg maguknak. A testület abszolút rekordere Sápi Attila MSZP-s képviselő lett. A szocialista politikus hat bizottságnak is a tagja, így havonta összesen 502 450 ezer forintot keres. Családi adókedvezmények nélkül ez nettóban mintegy 329 ezer forintot jelent, vagyis ennyit kap kézhez. Csak összehasonlításképpen, Várnai László azt írta, hogy az előző ciklusban senki semmilyen pótlékkal együtt sem kapott havi 194 ezer forintnál több tiszteletdíjat.

A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy a mostani testület 21 tagja és a 18 külsős bizottsági tagja együtt havi 8 millió 309 ezer forintba, azaz előző ciklus több mint duplájába kerül a zuglóiaknak.

"Karóba húzzuk, aki mutyizik"

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere Várnai László blogbejegyzésére külön nem akart reagálni. Úgy fogalmazott, "büszke arra, hogy a kialakult patthelyzetben sikerült Zuglóban megállapodni az önkormányzat működéséről", továbbá kiemelte az antikorrupciós csomag elfogadását.

Karácsony Gergely szerint Zuglóban ki lehet majd zárni a korrupciót Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A megemelt honoráriumok kapcsán az Origónak azt mondta, hogy a bizottságok feladatkörének növelésével

Hozzátette: „tisztában van azzal, hogy Magyarországon nagyon sokan nagyon keveset keresnek”, de szerinte jól tette a testület, hogy megemelte a képviselői honoráriumokat, hiszen fontos feladatot látnak el. Megjegyezte, hogy Várnai László is igennel szavazott az ülésen.

Karácsony Gergely a magas honoráriumok kapcsán elmondta, hogy innentől kezdve "karóba húzzák azt, aki részt vesz bármilyen mutyiban”. Hangsúlyozta, a kerület érdekeit pontosan az szolgálja, ha felszámolják a korrupciót.