Veszélybe kerültek a két tannyelvű gimnáziumok is

Vágólapra másolva!
Az iskolák működését megnehezítő feltételeket szabott a kormány.
Vágólapra másolva!

Új feltételeket szab a kormány a két tanítási nyelvű gimnáziumok működéséhez. Egy október végén megjelent kormányrendelet ugyanis előírta, hogy 2017 őszétől a beiratkozott tanulók legalább nyolcvan százalékának ugyanott kell érettségiznie, és kilencven százalékuknak középfokú nyelvvizsgát is kell tennie az érettségi mellett.

Az iskolák működését ismerők szerint ezek a feltételek ellehetetlenítik az iskolákat. A lemorzsolódás elleni szabályt például a képzés jellege miatt nehéz lesz teljesíteni, mivel eleve több gyerek esik ki az első évben, ami egyfajta próbaév (amikor csak az adott nyelvet tanulják). A középfokú nyelvvizsgára vonatkozó szabály pedig az érettségi vizsgaszabállyal áll ellentétben, amely kimondja, hogy a tanulóknak nem kötelező emelt szinten érettségizniük (ami megfelel egy középfokú nyelvvizsgának).

Az új szabályt a lapban kritizálók szerint igazságtalan, hogy az új előírást nem felmenő rendszerben akarják bevezetni, másrészt az iskolák ellehetetlenülésével félő, hogy csak azok a gyerekek tudnak majd felsőoktatásba jutni, akiknek a szülei ki tudják fizetni a drága nyelvtanfolyamokat, mivel az is tervbe van véve, hogy felsőoktatási intézménybe csak nyelvvizsgával lehessen majd bekerülni - olvasható a Népszabadságban.