Schmitt Pált választották a Nemzet Sportolójának

Schmitt Pál volt köztársasági elnök
Vágólapra másolva!
Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnökét, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját választották a Nemzet Sportolói új, 12. tagnak. 
Vágólapra másolva!

A Nemzet Sportolóinak javaslatáról a Kormány dönt - írta hivatalos honlapján a Magyar Olimpiai Bizottság.

A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a hatvanadik életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben – a feltételeknek maximálisan megfelel a sportvezető, aki 2010 és 2012 között Magyarország elnöke volt.

Schmitt Pál volt köztársasági elnök. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Nemzet Sportolóit tömörítő exkluzív társaságban Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusának halálával üresedett meg egy hely még júniusban.

„Óriási megtiszteltetés. Számomra az a legfontosabb, ha a saját sporttársaim, akikkel az elmúlt ötven évben előbb együtt versenyeztem, majd sportvezetőként együtt dolgoztam, gondolják úgy, hogy méltó vagyok a címre. Sportvezetőként továbbra is a magyar sport javára kívánok dolgozni mint a NOB tagja" – mondta a MOB-nak Schmitt Pál.

A korábbi klasszis párbajtőröző kétszeres olimpiai bajnoknak (1968 Mexikó, 1972 München) és kétszeres világbajnoknak (1970 Ankara, 1971 Bécs) vallhatja magát csapatban, emellett 1965-ben főiskolai csapatvilágbajnoki címet nyert Budapesten, 1972-ben egyéni összetettben győzött a világkupán, továbbá háromszoros egyéni magyar bajnok.

Forrás: Pályi Zsófia - Origo

A Nemzet Sportolói jelenleg: Balczó András, Buzánszky Jenő, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Székely Éva és Welter Györgyné Ivánkay Mária. Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső és Grosics Gyula.

Plágium ügy és nyelvtan

Schmitt Pál 2012-ben nagy vihart kavaró plágiumügybe keveredett, amikor a HVG hetilap kiderítette, hogy kisdoktori disszertációja majdnem teljes egészében más szerzők műveinek szó szerinti fordítása. Március 29-én a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta doktori címét, április 2-án lemondott államfői tisztségéről.

Schmitt Pál egyik legfontosabb feladatának a magyar nyelv védelmét, művelését tekinti. Forrás: MTI/Beliczay László

A volt köztársasági elnöknek a helyesírással is többször meggyűlt a baja. Például akkor, amikor egy kisvendéglő vendégkönyvébe azt írta: "Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7."

Később pedig újévi beszédébe kerültek súlyos helyesírási hibák, ezek pedig különösen kínosak lehettek Schmitt Pálnak, hiszen megválasztása előtt azt mondta, hogy egyik legfontosabb feladatának a magyar nyelv védelmét, művelését tekinti.

Biztos megélhetés

Schmitt Pálnak eddig sem kellett aggódnia a megélhetése miatt. Köztársasági elnökként ugyanis 2011 nyarán éppen ő írta alá azt a törvénymódosítást, amely kimondja, hogy a volt államfőknek akár egy hivatalban töltött nap esetén is élete végéig a mindenkori köztársasági elnököt megillető tiszteletdíjnak megfelelő összeg. Ez pedig nem kevés pénz, a jogszabály szerint a magyar államfő havi fizetése a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese. Az illetményalap 38 650 forint, vagyis Schmitt Pálnak havonta bruttó 1 507 350 forint a fizetése.

Ha ez nem lenne elég, Schmitt autót és sofőrt is kap, utóbbiakat a rendőrségtől. További - immár civil munkáját - kétfős titkári személyzet segíti, ehhez a mindenkori kormány külön irodát is biztosít számára. Az államfő ingyen veheti igénybe az összes egészségügyi ellátást. A lakás rezsijét sem neki kellene fizetnie: a törvény értelmében az ingatlan fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal látja el.