Bírságoljon az MNB – javasolja a CÖF

Vágólapra másolva!
A Civil Összefogás Fóruma és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleményben üdvözölte a kormány devizaalapú hitelesekkel kapcsolatos eddigi döntéseit.
Vágólapra másolva!

Megállapításuk szerint e tárgykörben az Országgyűlés által meghozott törvények tükrözik a társadalmi szolidaritást, ugyanakkor tiszteletben tartják a jogállamiságot.

„Nem felejthetjük azonban, hogy az árfolyamkockázat viselése terén tovább kutatható a bankok teljes körű tájékoztatási kötelességének elmulasztása és emögött a tisztességtelen nyereségszerzés motívuma is felsejlik" – írják.

A CÖF-CÖKA kéri a törvényalkotást, hogy a jóhiszeműség elve mellett ne engedje el továbbra sem a bajba jutott devizaalapú hitelesek kezét. Ennek megfelelően az alábbi javaslattal élnek:
- A Kúria történelmi jelentőségű jogegységi határozatában az árfolyamkockázat körében is nyitva hagyta a peresítés lehetőségét
- Az induló perekben a károsultak kapjanak teljes vagy részleges költségmentességet
- Az eljárások legyenek soron kívüliek
- A bizonyítási terhet a bankokra telepítsék, a megfelelő tájékoztatást ők bizonyítsák
- Az elszámolást az MNB a legszigorúbban felügyelje, bírságoljon

A Civil Összefogás Fóruma kiáll amellett, hogy az érintett nagy társadalmi csoport követeléseit a jogalkotás és jogalkalmazás segítségével támogatni kell.