Februárban a kétharmad lesz a tét Veszprémben

Horváth Imre Mesterházi Attila Kunhalmi Ágnes
Horváth Imre, Mesterházi Attila és Kunhalmi Ágnes
Vágólapra másolva!
Horváth Imre az MSZP jelöltje nyerte az újpesti időközi országgyűlési képviselő-választást. A szocialisták szerint az eredmény reményt adhat. Úgy vélik, ezzel a győzelemmel megkezdődött a kétharmad lebontása. A Fidesz csak egy szűkszavú közleményt adott ki, ellenfelüknek nem gratuláltak. Az Origo által megkérdezett politikai elemző szerint az MSZP jelöltjének nem a győzelme, hanem annak aránya volt meglepő.
Vágólapra másolva!

Elsöprő győzelmet aratott az MSZP Újpesten, az időközi országgyűlési képviselő-választáson. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott és ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg.

Horváth Imre (jobbról), Mesterházy Attilával és Kunhalmi Ágnesssel Forrás: MSZP

Összesen tizenhárman indultak

Hollósi Antal Gáborra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 30,67 százaléka (7975 szavazat), míg Urbán Flóriánra, a Jobbik jelöltjére 9,82 százaléka (2554) szavazott. Kanász-Nagy Mátét, az LMP jelöltjét 5,04 százalék (1310) támogatta.

Összesen 13 jelöltet vettek nyilvántartásba: öten függetlenként indulnak, de volt jelöltje a Zöldek Pártjának, a Magyar Munkáspártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek.

A külképviseleti névjegyzékben szereplők 88 százaléka is szavazott az időközi országgyűlési képviselő-választáson. Összesen 15 voksot várnak a külképviseletekről.

Kiss Péter halála miatt kellett szavazni

Az időközi választást azért kellett megtartani, mert az áprilisban megválasztott Kiss Péter a nyáron elhunyt. A szocialista politikus tavasszal öt százalékkal nyert, most ez a különbség megnégyszereződött, igaz kisebb részvétel mellett. A mostani szavazáson a Jobbik és az LMP is kevesebb szavazatot kapott, mint áprilisban.

Reményt adhat az eredmény

Horváth Imre a választási győzelem után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy elődjének, a nyáron elhunyt Kiss Péternek méltó utóda kíván lenni. Hangsúlyozta, hogy a szó szoros értelmében képviselő akar lenni, azoknak az embereknek az érdekeit szeretné képviselni, akik megválasztották. Ebben van tapasztalata - tette hozzá.

A választás eredménye a reményt adja meg, hogy változtatni lehessen Magyarországon - értékelt az Origónak az MSZP elnöke. Tóbiás József szerint azt, ami az utcán zajlott az elmúlt másfél hónapban, azt most egy demokratikus választáson is megmutatták az újpesti és az észak-angyalföldi választók. Úgy vélte, az utcai tiltakozásokat a politika alkotó energiává tudta formálni.

Tóbiás József szerint reményt adhat az eredmény Fotó: Bielik István - Origo

A vasárnapi eredménnyel a választók többsége azt is üzente: így nem folytatható tovább a kormányzás. Egyúttal nekünk, az MSZP-nek pedig azt üzeni, hogy helyes az az út, amit kitűztünk magunk elé: mást és máshogy kell csinálni. "Most pedig előre, arccal Veszprém felé, ahol megismételhetjük ezt a mai győzelmet" - tette hozzá a szocialisták elnök-frakcióvezetője.

Hasonlóan értékelte a győzelmet Kunhalmi Ágnes is. Végtelenül boldog vagyok,az újpestiek egy egész országnak adtak hangot mai döntésükkel - mondta az Origónak az MSZP budapesti elnöke.

Kunhalmi Ágnes bízik abban, hogy elindult a kétharmad "lebontása" Fotó: Bielik István - Origo

Kunhalmi Ágnes szerint azonban "nem dőlhetünk hátra, dolgoznunk kell tovább, mert a kétharmad lebontása továbbra is a fő cél". A szocialista politikus szerint az újpestiek vasárnap este megüzenték a veszprémieknek, hogy nagy a tét, megkezdődött a kétharmad lebontása.

Nem gratulált a Fidesz

A várakozásoknak megfelelően minden maradt a régiben az újpesti időközi országgyűlési választáson - reagált a Fidesz-frakció szóvivője a Magyar Szocialista Párt jelöltje, Horváth Imre választási győzelmére.

Tuzson Bence nem gratulált a szocialista győzelemhez Forrás: Origo

Tuzson Bence azt írta: az MSZP meg tudta tartani azt a mandátumot, ami eddig is az övé volt, a tavaszi választáson ugyanis szintén az MSZP színeiben nyert mandátumot Kiss Péter.

Sokan támadták a politikust

Korábban arról lehetett olvasni a sajtóban, hogy a KGB-től kapott kiképzést Horváth Imre. Az MSZP-s politikus akkor úgy reagált, hogy a szovjet állambiztonsági szolgálattal, a KGB-vel nem áll semmilyen kapcsolatban, de az a hír igaz, hogy elvégzett egy tanfolyamot 1984-ben.

Horváth Imre (jobbról a második) azt mondta, nem kellett jelentéseket írnia. Az MSZP kiállt mellette, más baloldali pártok azonban nem bíztak benne Forrás: mszp.hu

Hozzátette: „nyílt szívvel mondja”, hogy semmiféle jelentést nem kellett írnia, semmilyen titkosszolgálattal nem volt kapcsolata.

A Demokratikus Koalíció és az Együtt emiatt nem támogatta Horváth Imrét. A DK ennek ellenére gratulál Horváth Imrének - írta közleményében Gréczy Zsolt szóvivő.

A győzelem aránya a meglepő

Az MSZP jelöltjének nem a győzelme, hanem igazából annak az aránya volt meglepő – mondta el az Origónak Varga Áron. A politikai elemző szerint mivel az ország egyik legbalosabb körzetéről volt szó, így az ellenzéki siker borítékolható volt. Ebben a választókerületben, mind az országgyűlési, mind az európai parlamenti választáson a pártlistás szavazatok alapján a baloldali ellenzék több szavazatot szerzett, mint a Fidesz–KDNP.

A győzelem aránya a meglepő az elemző szerint Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy Horváth Imre személyében egy helyi szinten jól beágyazott önkormányzati jelölt indult el. Varga a jelölt múltjának feltárását követően arra számított, hogy gyengülni fog a támogatottsága, de ezzel szemben nagyon simán győzött. Akik tavasszal Kiss Péterre voksoltak, azoknak a jelentős része teljes mértékben támogatták Horváth Imrét.

Úgy látja, hogy messzemenő következtetéseket nem érdemes levonnia a baloldali ellenzéknek ebből a sikerből, de annyi biztos, hogy a közhangulat Újpest-Angyalföldön a kormány ellen fordult. Varga szerint a Fidesz országosan még mindig őrzi az első helyét, valószínűleg az elmúlt hetek botrányai után inkább a kormánypárti szavazók maradtak otthon a budapesti választókerületben.

Varga szólt arról is, a baloldal a következő hetekben teljesen természetes módon meg fogja lovagolni ezt a győzelmet, és mindent elkövet, hogy a jövő év eleji veszprémi időközi országgyűlési választáson is megszerezze a mandátumot.

Török Gábor már kiszámolta

Török Gábor politikai elemző kiszámolta a parlament összetételét is az újpesti választás után:

Kormányoldal: Fidesz (116), KDNP (16) = 132

Ellenzék: MSZP (29), Jobbik (23), LMP (5), független (9) = 66

Az elemző azt írta a Facebook-oldalán, hogy „Ha Veszprémben az ellenzék nyer február végén, oda a kétharmad”.

Februárban eldől a Fidesz kétharmada

Az újpesti szavazásnak az volt a tétje, hogy elveszíti-e a kétharmados parlamenti többségét tavasszal a Fidesz. Február 22-én ugyanis időközi választás lesz Veszprémben. A Brüsszelbe távozó Navracsics Tibor egyéni mandátumáért folyik majd a küzdelem. Ha nem a Fidesz-KDNP nyer, akkor oda a kormánypártok kétharmada. Áprilisban a jelenlegi uniós biztos Navracsics Tibor magabiztosan diadalmaskodott. Húsz százalékot vert a második helyen végzett baloldali jelöltre. Figyelemre méltó azonban, hogy a jobbikos Forgóné Kelemen Judit Andrea is több mint 16 százalékot ért el. Ha valamilyen szinten összefognának, akkor a mostani közhangulatot kihasználva akár megszerezhetnék a mandátumot. Természetesen az ilyen szövetség hatalmas támadási felületet biztosítana a kormánypártoknak.