Felháborodtak a nemi erőszakos rendőrségi videók miatt

Erőszak Nemi
Topless activists of the Ukrainian women movement Femen protest against anti women's politic in front of the Venus de Milo statue at the Louvre Museum on October 3, 2012 in Paris. AFP PHOTO LIONEL BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Online aláírásgyűjtésbe kezdtek civilek a baranyai rendőrség nagy port kavart oktatóvideói nyomán, amelyekkel a hatóság a nemi erőszakok számát szeretné csökkenteni, a potenciális áldozatokat megszólítva. A videó spotok szerint a nők is tehetnek arról, ha megerőszakolják őket.
Vágólapra másolva!

Már több mint 1700-an aláírták azt az online petíciót, amely követeli, hogy a rendőrség olyan oktatóvideókat készítsen, amelyekben nem az áldozatot, hanem a potenciális elkövetőt szólítsa meg és tanítsa arra, hogyan ne kövessen el nemi erőszakot. Mint írják, az erőszakért minden esetben az erőszakoló a felelős, nem az áldozat.

"Tehetsz róla, tehetsz ellene" - ezzel az üzenettel zárulnak a rendőrség nemi erőszakról szóló prevenciós videói. Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Az ügy előzménye, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 3 rövid videót mutatott be prevenciós célból Pécset. A spotok azt suggalják, hogy a kihívóan viselkedő és öltözködő lányok maguknak is köszönheti, hogy nemi erőszak áldozatáivá válnak. Mindhárom videó úgy zárul: "Tehetsz róla, tehetsz ellene". Alább közöljük a három spotból összefűzött videót:

A "Biztonságosabb Pécsért" című projectben készült prevenciós filmeket a pécsi Uránia moziban tartott rendezvényen levetítették, majd a megjelent tankerületi iskolák képviselőinek adták, hogy a spotokat prevenciós foglalkozások részeként népszerűsítsék - írta a rendőrség.

A spotok elkészítésében Dévényi Ildikó, Stubendek Katalin és Lipics Zsolt ismert pécsi színművészek, valamint Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista, „Pécs arca" voltak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság segítségére.

Oktassák a potenciális elkövetőt

A civil kezdeményezésként létrejött petícióban írottak szerint a kutatások kimutatták, hogy az áldozat ruházata, alkoholos befolyásoltsága nem növeli az esélyét a nemi erőszak bekövetkezésének.

A "kihívó ruházat" kifejezés önmagában is az áldozatot teszi felelőssé, azt sugallva, hogy érthető, ha sok csupasz bőrfelületnek nem tud ellenállni az elkövető. A zárt ruházat, józanság nem garancia az erőszak elkerülésére.

Az áldozat oktatása, hogyan kerülje el az erőszakot, a hibáztatás azt sugallja, hogy a nemi erőszak valamiféle természeti káresemény, ami mindenképpen megtörténik, legfeljebb elkerülni lehet.

Követelik, hogy a rendőrség oktassa a potenciális elkövetőket, és hogy a fenti videók helyett olyanokat készítsen, amelyekben nem hibáztatják az áldozatot.

Az álodzatot hibáztatják

A rendrőrségen általában lebeszélik a nemi erőszak álodzatokat az eljárásról, mert nem hisznek nekik - ezt Cserháti Éva, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület munkatársa mondta el az Origónak. Szerinte a rendőrök inkább azt kezdik el feszegetni, hogy milyen ruhában voltak, hol és hány órakor történt az eset.

Úgy vélte, ma Magyarországon gyakorlatilag büntetlenül lehet szexuális erőszakot elkövetni, ráadásul a a sértett nem fog megszólalni egy olyan társadalmi közegben, ahol tudja, hogy ez nem egy büntetendő cselekmény.