Morbid MÁV-reklám: 2000 tonna acél, 500 méter fékút, 130 halott

MÁV, reklám
Vágólapra másolva!
Balesetmegelőző kampányként rövid, tömör és sokkoló, tehát bizonyosan figyelemfelkelő reklámmal állt elő a MÁV, ám sokaknak morbid is lehet az üzenet: „2000 tonna acél, 500 méter fékút, 130 halott".
Vágólapra másolva!

Az idei év első kilenc hónapjában 130 életet követeltek a vasúti balesetek – erre próbálta meglehetősen sokkoló módon felhívni a figyelmet a MÁV. Az állami vasúttársaság a hétfői Metropol újságban fizetett hirdetést tett közzé, amelyen egy száguldó vonat látható, mellette az alábbi szöveggel: „Ha nem állsz meg, a vonat akkor is jön! 2000 tonna acél, 500 méter fékút, 130 halott".

Rövid, tömör, lényegre törő Forrás: comment.blog.hu

A sokaknak talán morbidnak tűnő baleset-megelőző kampányhirdetést a comment:com blog szúrta ki az újságban. A portál megjegyezte, hogy a lapban közvetlenül e hirdetés mellett a MÁV egy másik hirdetésben a december 14-től életbe lépő új menetrendjének újdonságait, fejlesztéseit reklámozza egy tökéletesen pozitív hangvételű hirdetésben.

Úgy látszik, a téli menetrendváltáskor mindig becsúszik valami hasonló gikszer. Tavaly ősszel a menetrend-változással egy új, megállás nélküli gyorsvonatot állítottak forgalomba a Budapest–Debrecen–Budapest viszonylaton. A grafikus vélhetően a maga után porfelhőt húzó szerelvény robogását akarta érzékeltetni, a végeredmény azonban inkább egy lángoló vonat lett.

Robog vagy kigyulladt? Forrás: mav.hu

Talán az ilyen, kissé félresikerült reklámok is segítik ötletekkel azokat az internetes kreatívokat, akik az állami vasúttársaságról kialakult közvélekedésre alapozva nem mindig objektív, de gyakran a lényeget megragadó és nem éppen hízelgő mémeket hoznak létre.

A legtöbb a gyakori késéseket figurázza ki, mint ez is itt:

Mi tagadás, olykor igaz Forrás: nemkutya.com

A relatív pontosságról szól ez is:

Végül is ez is egy megközelítés Forrás: nemkutya.com

És még mindig a pontosságról:

Szolidaritás Forrás: csubakka.hu

A másik kifogyhatatlan téma a tisztaság – a Magyar Kétfarkú Kutya Párt megközelítésében:

Egyértelmű üzenet Forrás: mkkp.hu

Még mindig tisztaság – ezúttal az MSZP egykori kampányplakátjaira hajazó formában:

Becsszó Forrás: miabonyunk.hu

Ez pedig már nem is mém, ha nem a valóság: olyan keserédes, sírva vigadós magyar módra:

Ez nem mém, ez a véletlenek találkozása Forrás: iho.hu