Baloldali fiatalok demonstráltak Strasbourgban

Strasbourg, demonstráció, JEL, Ujhelyi István
Vágólapra másolva!
Felkiáltójelet formálva demonstráltak baloldali magyar fiatalok az Európai Parlamentben, akik Ujhelyi István szocialista EP-képviselő meghívására érkezett Strasbourgba. A mintegy ötven fiatal a megmozdulással a jelen lévő európai képviselőknek, a magyar kormánynak és a teljes magyar közéletnek is üzent. 
Vágólapra másolva!

A több mint harminc magyarországi településről érkezett fiatalok Ujhelyi Istvánnal egy közös, ötpontos kiáltványt is elfogadott. Ebben leszögezték, hogy az ifjúsági munkanélküliség Európa-szerte magasabb, mint a teljes munkaképes korú lakosságnál mért munkanélküliség. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a magyar kormány szerintük semmibe veszi a fiatalok véleményét, ezért azt követelik, hogy az őket érintő kérdésekben rendszeresen egyeztessenek velük.

Felkiáltójelet formálva demonstráltak a fiatalok. Ökölbe szoprította a kezét Ujhelyi István is Forrás: Facebook/Ujhelyi István

Az oktatás központosítását kifogásolva a kiáltványban követelik azt is, hogy a kormány „ne rombolja tovább a magyar felső- és közoktatási rendszert”. A fiatalok azt is közölték, hogy nem akarnak külföldön dolgozni, ezért elfogadhatatlannak tartják azt, hogy a magyar fiatalok százezrei „kénytelenek gazdasági kényszerből külföldre menekülni”. Ezért elvárják, hogy a magyar kormány tegyen érdemi lépéseket a kivándorlók megsegítése érdekében.

Ujhelyi István nem akar hátat fordítani a fiataloknak Forrás: Facebook/Ujhelyi István

Ujhelyi István a csoport tagjainak megígérte, hogy európai politikusként minden lehetséges fórumon képviselni fogja a fiatalok érdekeit és a velük közösen megfogalmazott pontokat.

A kiáltványt szóról szóra az alábbiakban közöljük:

  1. Elfogadhatatlan, hogy Európában fiatalok százezrei kezdik az utcán szakmai karrierjüket. Ezért elvárjuk, hogy az európai döntéshozók mindent elkövessenek a huszonöt év alattiak teljes foglalkoztatottságának megvalósításáért!

  2. Elfogadhatatlan, hogy az Ifjúsági Garanciaprogram széleskörű bevezetése számos tagországban, így Magyarországon is jelentősen csúszik. Ezért elvárjuk, hogy az Európai Bizottság gyorsítsa fel a folyamatot és szorítsa rá a munkanélküliséggel küzdő országok kormányait a segítő programok mind szélesebb bevezetésére!

  3. Elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány semmibe veszi a fiatalokat és véleményüket. Ezért elvárjuk az Orbán-kormánytól, hogy a fiatalokat érintő kérdésekben rendszeresen és érdemben egyeztessen az ifjúság képviselőivel!

  4. Elfogadhatatlan, hogy erőszakosan központosították az oktatást: a pedagógusokat kiszolgáltatták a politikai irányításnak, a magyar fiataloknak pedig központilag mondják meg, hogy részt vehetnek-e a köz- és felsőoktatásban és mennyire lehet piacképes a végzettségük. Ezért elvárjuk az Orbán-kormánytól, hogy ne rombolja tovább a magyar felső- és közoktatási rendszert!
  5. Elfogadhatatlan, hogy magyar fiatalok százezrei kénytelenek gazdasági kényszerből külföldre menekülni. Ezért elvárjuk a magyar kormánytól és minden politikai döntéshozótól, hogy érdemi lépéseket tegyenek a kivándorlás megakadályozására. Nem akarunk emigrálni!