Meghalt Bárándy György

Bárándy György SZEMÉLY Foglalkozás ügyvéd Budapest, 2009. szeptember 23.
A 90 éves Bárándy György ügyvédet köszöntötték a Hotel Mariott Buda Termében rendezett ünnepségen.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2009. szeptember 23. A 90 éves Bárándy György ügyvédet köszöntötték a Hotel Mariott Buda Termében rendezett ünnepségen. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Kilencvenöt éves korában elhunyt Bárándy György ügyvéd.
Vágólapra másolva!

Bárándy György 1919. szeptember 23-án született Törökszentmiklóson. Az elemi iskoláit magántanulóként végezte, majd a gödöllői Premontrei Gimnáziumban érettségizett. A jogi végzettséget az egri Érseki Jogi Akadémián szerezte meg, majd 1941-ben Kolozsvárott doktorált.

Bárándy György ügyvéd 95 évet élt Forrás: MTI/Kovács Attila

Ügyvédjelöltként Törökszentmiklóson dolgozott, majd Budapesten és Kolozsvárott tevékenykedett. A háború után visszakerült Miklósra, majd Budapesten dolgozott. 1951-ben az ÁVH letartóztatta, Kistarcsára internálták. 1953-ban szabadult, de csak segédmunkásként vállalhatott munkát. Krumplit rakodott egy piacon. 1956 után folytathatta ügyvédi munkáját.

Rengeteg ügye közül csak párat említve az övé volt a zuglói nyilasper, a Globex-ügy, a Soproni Ágnes-gyilkosság valamint a Miskei-ügy 1979-ben.

Politikai pályán

Fia, Bárándy Péter és unokája, Bárándy Gergely szintén ügyvédek. Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány idején igazságügy miniszter volt. Bárándy Gergely pedig 2006 óta MSZP-s országgyűlési képviselő.