Ribancok lepik el Budapestet

monica lewinsky, slutwalk 2013. szeptember 7-én Chicagóban
CHICAGO, IL - SEPTEMBER 07: Protestors prepare to march in a Slutwalk demonstration on September 7, 2013 in Chicago, Illinois. Slutwalk, which was started in Toronto in 2011, is a march held to educate people about rape and sexual assault and change a past culture of victim blaming. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tiltakozást szerveztek vasárnap délutánra a SlutWalk Budapest (azaz Ribancséta) csoport szervezői a fővárosba. Azt akarják elérni, hogy változzon az a hozzáállás, amely az áldozatot teszi felelőssé a szexuális erőszakért.
Vágólapra másolva!

Kihívó ruhákban várja majd a tüntetőket a fővárosi Deák Ferenc térre a SlutWalk Budapest csoport. A szerveződés nem új, eddig már kétszer rendeztek ribancsétát Budapesten egy nemzetközi mozgalom részeként. A tiltakozáshullám 2011 januárjában indult, amikor egy torontói rendőr kijelentette, hogy ha egy nő el akarja kerülni a nemi erőszakot, akkor ne öltözzön úgy, mint egy ribanc. Mondatai hatalmas botrányt kavartak, világszerte több ezer nő öltözött prostituáltnak és vonult végig az utcákon.

Chicagóban is az utcára vonultak a SlutWalk szervezői Forrás: AFP/Scott Olson

Tehetsz róla, ha megerőszakolnak

A vasárnapi demonstráció különösen aktuális, hiszen az elmúlt hetekben a magyar rendőrség több vitatott oktatóvideót is közzétett a honlapján. Ezekben arra figyelmeztetik a fiatal lányokat, hogy a viselkedésük is hozzájárulhat ahhoz, ha megerőszakolják őket.

A SlutWalk szervezői éppen ezért azt követelik, hogy a rendőrség vonja vissza az áldozatot hibáztató anyagokat, szakszerűen és hatékonyan tájékoztassa az állampolgárokat, védje az áldozatokat, és üldözze az elkövetőket, a Parlament pedig ratifikálja a nőket sújtó erőszak elleni küzdelemre és az áldozatok védelmére átfogó stratégiát előíró isztambuli egyezményt.

Egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le

A tiltakozók legfőképpen azt akarják elérni, hogy minden nő úgy öltözködhessen, ahogyan akar, ezért pedig ne érjék vádaskodások.

„Egy nő sincs, akit ne ribancoztak volna már le: ha rövid a szoknyája, ha mély a dekoltázsa, ha van kedve a szexhez, ha nincs kedve a szexhez, ha visszautasít valakit, ha a másikat nem utasítja vissza, ha leszbikus, ha biszexuális, ha beszél a szexről, ha sok szeretője volt, ha túl kevés szeretője van, ha van gyereke, ha nincs gyereke, ha férjnél van, ha nincs férjnél, ha magabiztos, vagy ha kiáll a jogaiért” – írták kiáltványukban a demonstráció szervezői.