A belügyhöz kerül a magyar-szlovák gáztranzit

földgázellátás, Nyomásmérő a Földgázszállító Zrt. csanádpalotai mérőállomásán a román-magyar gázvezetéken. A tervek szerint Románia 2013 decemberében kezd gázt exportálni Magyarország felé az Arad-Szeged vezetéken keresztül.
Vágólapra másolva!
A Belügyminisztérium tulajdonába került a Magyar Gáz Tranzit Zrt.- ez a cég felel a 115 kilométeres magyar-szlovák földgázszállító rendszerért, ami jövő januártól működhet. A társaság két év alatt több tulajdonosváltáson is keresztül ment.
Vágólapra másolva!

Pintér Sándor minisztériuma irányítja 2020-ig a szlovák-magyar gáztranzit céget, erről döntött Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter - derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

A két évvel ezelőtt, kétmilliárdos alaptőkével megalapított cég felügyeli és kivitelezi Magyarországot és Szlovákiát összekötő földgázvezetéket, amitől mindkét fél az egyoldalú energiafüggőség enyhülését reméli.

Több milliárd köbmétert szállít oda-vissza

A 115 kilométeres tranzitvezeték Vecséstől Balassagyarmaton keresztül fut egészen a szlovákiai Felsőzellőig, és kapcsolódik Horvátországot és Lengyelországot is összekötő gázfolyosóhoz is. Az energiaoldal.hu becslése szerint a vezeték évi 4 milliárd köbméter gázt továbbíthat szlovák-magyar, évi 1,6 milliárd köbmétert pedig magyar-szlovák irányba.

A Belügyminisztérium kapta meg a magyar-szlovák gáztranzitot felügyelő céget. A kép illusztráci Forrás: Origo

Adták és vették

A Magyar Gáz Tranzit Zrt 2012-ben vált önálló társasággá, kiválva az MVM OVIT-ból. A cég ezután az MVM Zrt. közgyűlése és az MFB Invest Zrt. közös tulajdonába került, tőlük viszont az állam vásárolta meg a társaságot, idén októberben.

Ezután kapta meg a Belügyminisztérium a céget, ami jövő évtől már komoly gázforgalmat bonyolíthat Szlovákia és Magyarország között.