Évtizedes drogüggyel támadják Váradyt

Várady Zsolt, tüntetés az adóhatóság vezetőinek lemondásáért, Vida Ildikó,
Tüntetés az adóhatóság vezetőinek lemondásáért
Vágólapra másolva!
Tizenegy évvel ezelőtt indított büntetőügy miatt támadják Várady Zsoltot. Az iWiW internetes portál alapítója válaszul nyilvánossára hozott minden dokumentumot. 
Vágólapra másolva!

Mindössze 0,19 gramm növényi kábítószer miatt készített leleplező riportot Várady Zsoltról a HírTV Célpont című műsora. A péntek esti riport beharangozójában úgy fogalmaznak: kiderítették, hogy „kábítószerrel visszaélés miatt indult korábban büntetőeljárás a kormányellenes tüntetések egyik szónoka ellen”.

Várady Zsolt (középen) szónok volt az elmúlt hetek kormányellenes tüntetésein Fotó: Bielik István - Origo

Megszűnt az eljárás

Az említett riport még adásba sem került, Várady máris saját Facebook-oldalán reagált a hírre, és nyilvánosan megosztott minden ezzel kapcsolatos dokumentumot. Beszámolója szerint ismeretlen számról kapott telefonhívást a HírTV munkatársától. Az újságíró rákérdezett egy 2003-as esetre, amikor 0,19 gramm nettó tömegű növényi ágvégződést találtak nála a Margitszigeten. Ennek a becsülhető hatóanyag-tartalma (kannabinoid vegyületek-delta 9THC) 0,02 - 11,61 milligramm volt. Ez a Btk. 23. paragrafusa alapján, a csekély mennyiség felső határának (1,0 gramm) az ötvenezred - nyolcvanhatod része.

A dokumentumok szerint az ügyészség 2004-ben elhalasztotta a vádemelést, mert Várady vállalta, hogy részt vesz egy hathónapos kábítószer-használatot kezelő ellátásban, valamint a droghasználatot megelőző felvilágosító szolgáltatáson. Mivel ennek még ugyanabban az évben eleget tett, az eljárás automatikusan megszűnt.

Vizsgálat indulhat

Várady azonban nem hagyja ennyiben a dolgot, jogászokkal konzultál, és azt is fontolgatja, hogy vizsgálatot kezdeményez ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnál, mert különleges személyes adatokat szivárogtattak ki róla.

"Nyilvánvalóan arra jó ez az ügy, hogy elterelje a figyelmet például a 25 éve katasztrofális adórendszerünk és az 1000 milliárd forintos áfacsalások ügyéről" – fejezte be gondolatmenetét a Facebookon Várady.