Ideges az RTL-csoport az új törvényjavaslat miatt

Tévé nézés, tévéző lány, megszűnő csatornák
Vágólapra másolva!
Kötelező lenne felvenni a televíziós alapcsomagokba a két új, tervezett közmédia-csatornát is 2015-ben, előre helyezve ezeket, hátrébb tolva a nézettebb kereskedelmi tévéket – amelyek akár ki is szorulhatnak idővel.
Vágólapra másolva!

Módosulhat a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény: a november 27-én benyújtott új javaslat értelmében „az egyenlő elbánás elvét nem érintve” a szolgáltatók kötelesek lennének a közszolgálati csatornáknak elsőbbséget biztosítani más csatornákkal, műsorszolgáltatókkal szemben, azaz fel kellene venniük az alapcsomagokba az összes, közmédia által működtetett új tévét, a 2015-re tervezett Petőfi tévét, illetve az új sportcsatornát. A szövegben „az egyenlő elbánás elvét nem érintve” rész ebben a formában értelmezhetetlen.

A közmédia csatornái közül november 27-én az M1 6,5 százalékot ért el, az M2 és a Duna TV 2,5 százalék körül végzett, a Duna World 1,5 százalékot jegyzett, a retróban érdekelt M3 pedig 1 százalék alá esett. A kereskedelmi célcsoportban, a 18-49-es korosztálynál kerek 7 százalékot tudott elérni az öt említett csatorna. Ezekhez tervez tehát indítani az MTVA még kettőt, egyet a fiatalabb nézőkre fókuszálva, egyet pedig arra, hogy sporttartalmait, így az NBI-es meccseket elhelyezze. A legfrissebb nézettségi számokat itt találja.

Az RTL szerint érvényes szerződések sérülhetnek

Az RTL-csoport szerint sérül a szabad verseny a törvénymódosítással, mert a szolgáltatók nem tehetik előre a nézettebb kereskedelmi tévéket, ráadásul ott a veszély, hogy ezek közül párat kiszoríthatnak az új közmédia-tévék. Kolosi Péter az Origónak elmondta, hogy az RTL szerint ezzel a lépéssel próbálja a közmédia növelni átlagos elérését, nézettségét, holott az nívósabb műsorokkal és pártatlan hírműsorokkal kellene tennie. A programigazgató úgy látja, hogy az állami beavatkozással a Kamera Hungáriával kötött szerződések is sérülnek, és megpróbálják eljelentékteleníteni a lényegesen nézettebb kereskedelmi tévéket.

Vannak még nyitott kérdések

Ez a tervezet kifejezetten a digitális tévészolgáltatásokra vonatkozik, mert elektronikus műsorkalauz csak ott van, analógban nem. A digitálisban viszont az EPG (elektromos műsorkalauz) szabja meg a csatornák sorrendjét. Ez tehát arról szól, hogy az első csatornahelyekre kell sorolni a közszolgálatiakat.

Jelenleg a kialakult szokások alapján a legtöbb digitális szolgáltatásban az M1 és M2 van az első csatornahelyeken elhelyezve és ezt az RTL Klub és a TV2 követi, csak ezek után következik a Duna TV, M3, illetve a Duna World. Ha mindegyik közszolgálatit az első helyekre kell tenni, akkor a legnézettebb országos csatornák hátrébb sorolódnak. Az talán még értelmezés kérdése, hogy a HD-változatokat is a legelső helyekre kell-e tenni, mert ez esetben valóban akár 10-12 csatornahelyet is elfoglalhatnak a közszolgálati csatornák a lista legelején, így a két kereskedelmi csatorna kiszorulhat az egy gombnyomással elérhető helyekről (egyszámjegyű csatornahelyek).

"Még azt is vizsgálni kell, hogy a HD-változatokat is mindenképpen az alapcsomagba kellene-e tenni, ha egyébként HD-szolgáltatás is található az alapcsomagban. Mindenesetre mivel ez csak a digitális szolgáltatásokra vonatkozik, és ott nem annyira szűkös a kapacitáskorlát, mint az analógban, így jelenleg nem állhat elő olyan helyzet, hogy a két kereskedelmi csatorna kikerüljön az alapcsomagból" - mondta egy forrásunk.

Az Origo megkereste a TV2-t, válasz későbbre ígértek, akárcsak a nagyobb kábelszolgáltatók. A UPC-től rövid válasz jött, eszerint még tanulmányozzák ezt a törvényjavaslatot.