Simon Gábort dobja az amerikaiak elé a Fidesz

simon gábor előtte utána
Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese megérkezik az MSZP választmányi ülésére a párt Jókai utcai székházába 2013. november 23-án. és: Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt rendőr kíséri a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol előzetes letartóztatásáról döntött a bíróság 2014. március 12-én.
Vágólapra másolva!
A Simon-ügyet vinné a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság elé, mert Németh Szilárd szerint abban bizonyítékok is rendelkezésre állnak, és így eleget tehetnek a korrupció elleni fellépésre vonatkozó amerikai kérésnek. Csakhogy a Simon-ügyben a korrupcióra utaló jel vagy gyanú fel sem merült.
Vágólapra másolva!

A Fidesz az ügyészség, a Belügyminisztérium és a titkosszolgálat képviselőinek tájékoztatását kéri a Simon-ügy vizsgálatának jelenlegi állásáról az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának következő ülésén.

Vörös segélyt gyanítanak

A Fidesz elsősorban arra kíváncsi, a volt MSZP-s politikus milyen forrásból tudott befizetni 128 millió forint adóhátralékot. "Vajon a vörös segély állt-e a rendelkezésére" - kérdezte Németh Szilárd, a bizottság kormánypárti alelnöke arra utalva, hogy az MSZP pártpénzeiből fizettek-e.

Németh Szilárd "vörös segélyt" gyínt - a kép egy korábbi eseményen készült Forrás: MTI/Beliczay László

Emlékeztetett, a gyanú szerint Simon Gábor 2008 óta több mint félmilliárd forintnak megfelelő összeget halmozott fel külföldi és hazai számlákon. Az egyik vádpont ezért adófizetés elmulasztása volt ellen, ezért fizette be a volt politikus adóhátralékként a több mint százmilliós összeget.

Ezt küldik az amerikaiaknak

A Németh Szilárd által a Zuschlag-ügyhöz hasonlított Simon-ügyben a politikus szerint bizonyítékok is a hatóságok rendelkezésére állnak, ezért a nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatással a korrupcióval szembeni határozott fellépésre vonatkozó amerikai kérésnek is eleget kívánnak tenni.

A korrupció elleni fellépés jegyében Simon ügyét vette elő a Fidesz Forrás: MTI/Bruzák Noémi, Kovács Tamás

Németh Szilárd azt is felidézte, korábban parlamenti felszólalásban kérte az MSZP vezetőit, tisztázzák, milyen szerepe volt pártjuknak "ebben a hazugságokkal teli korrupciós ügyben", ám erre szerinte nem kapott választ.

Korrupciógyanú fel se merült

Németh azonban mind az amerikaiaknak tett gesztust, mind a megválaszolatlan kérdését érintően tévedhetett. A Simon-ügyben eddig nyilvánosságra került, illetve az ügyészség által közölt adatok szerint ugyanis a korrupció gyanúja fel sem merült, ilyesmivel nem gyanúsították meg Simon Gábort.

Simont csak költségvetési csalással, továbbá magán- és közokirat hamisítással gyanúsították meg. Előbbi büntetési tétele korlátlanul enyhíthető, ha a vádemelés előtt a kárt megfizetik - ezért utalt 128 milliót a NAV-nak Simon. Hogy honnét volt pénze, azt az ügyvédje sem tudja.