Török Gábor mindenkié, és végül senkié sem?

Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Vágólapra másolva!
Tartották Orbán Viktor „jelöltjének”, de az ellenzéki pártok által támogatottnak is, sőt még Csányi Sándor „emberének” is, amiért el akart indulni a veszprémi időközi választáson, Török Gábor szerint azonban egyik sem igaz.
Vágólapra másolva!

Noha az Origo olvasóinak szavazatai alapján Török Gábor biztos befutó lehetett volna a veszprémi időközi választáson, meggondolta magát, és Simicska Lajos színre lépése miatt el sem indul. Arra, hogy kinek a jelöltje, „embere” lett volna, számos magyarázatot talált a sajtó. Szerinte egyik sem igaz.

Akár befutó is lehetett volna

Portálunk - nem reprezentatív - szavazásán a voksolók relatív többsége Török Gábort favorizálta volna (a veszprémi időközi választáson, a politológus azonban csütörtökön bejelentette, hogy mégsem indul. Simicska Lajos bejelentkezése után ugyanis nem akart „bábu lenni a sakktáblán”.

Török Gábort olvasóink preferálták, ám mégsem indul el a választáson Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ám ezzel a történet nem zárult le: az Index azt találgatta, kinek az „embere” lehetett a függetlenként induló Török. Emlékeztettek, hogy a politológus Csányi Sándor tanácsadója, ennek ismeretében pedig kormánypárti forrásaik arra következtettek:

Török önállónak tartja magát

Ezt a cikket idézve fakadt ki a Facebookon pénteken Török Gábor, megjegyezve: „Az, ugye, elképzelhetetlen a politikában, hogy valaki önállóan, autonóm módon cselekszik. De akkor kell lennie valaminek/valakinek a háttérben.”

Sem Orbán, sem az ellenzék, sem Csányi emberének nem tartja magát Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezután végigvette, hogy kivel-milyen összefüggésbe hozták már a veszprémi választás kapcsán. Például Orbán Viktor kormányfővel, akivel a múlt szombaton együtt nézte meg a Felcsút-Haladás meccset, sőt beszélgettek is egymással. Egy Orbán Viktorral történt beszélgetés másnapján bejelentkezik Török Gábor is - idézte az Index cikkét, majd hozzátette: „aha, tehát OV!”

Vagy mégsem: lehet más is

Török emlékeztetett arra is, hogy a Jobbik jelezte, nem állít ellene jelöltet, valamint a sajtó más ellenzéki pártok esetében sem tartotta kizártnak, hogy ilyen módon támogassák függetlenként indulását. „Pedig mögé nemcsak a Jobbik, de az LMP, és talán az MSZP is beállt volna." - idézte újra a cikket, megjegyezve: akkor mégsem Orbán áll a háttérben, hanem az ellenzéki pártok?

Végül arra is reagált, hogy a kormányoldalon viszont Csányi Sándor OTP-vezér embereként tekintettek rá: „hát persze, Csányi Sándor!”

Török Gábor egyébként Facebook bejegyzésében arra is kitért, hogy Veszprém kapcsán újabb tapasztalattal gazdagodott. Azt írta: "Az ATV híradója képes olyan két perces összefoglalót készíteni a "jobbikos kapcsolataimról", hosszan nyilatkoztatva a jobbikosokat, és hangsúlyozva, hogy "elfogadják" (miért, mit tehetnének ellene?) a "visszalépésről" szóló bejelentésemet, amelyben egyetlen szó sem hangzik el arról, hogy nem fogadtam el egyetlen párt támogatását sem". Vajon kinek az érdeke, hogy ez az aprócska tény kimaradjon egy ilyen anyagból? - tette fel a kérdést a politológus.