Családot mentettek a fagyott Börzsönyből

család mentés nógrád
Vágólapra másolva!
Két napig tartott, míg a tűzoltók  kiszabadították a nagyszülőket és unokáikat a börzsönyi Wenckheim vendégházból, az épülethez vezető út járhatatlanná vált az a jég tördelte fatörzsek, ágak miatt. Még most sem ajánlott a Börzsönyben kirándulni.
Vágólapra másolva!

Jól van az a négytagú család, akik Nagyoroszi határában, a Börzsöny lábánál rekedtek egy vendégházban a fákat és ágakat tördelő, fagyott ónos eső miatt.

A mentés kedd délutántól szerdán egy óráig tartott, összesen 12-13 órát dolgoztak a nógrádi tűzoltók, akiket a Palóc mentőcsoport és balassagyarmati kollégák is segítettek - mondta el az Origónak Angyal Eszter, a Nógrád megyei katasztrófavédelem szóvivője

Tűzoltók a börzsönyi Wenckheim házból kiementett csecsemővel Forrás: Katasztrófavédelem/Angyal Eszter

29-en mentették a családot

Az akcióban összesen 29 tűzoltó vett részt, hivatásosok és önkéntesek vegyesen. A 600 méteres magasságban álló Wenckheim vendégházat csak másfél kilométeres távolságig tudták autóval megközelíteni, az utat onnantól kidőlt fák, kőomlások és ágak borították.

A kimenekített nagyszülőket és unokáikat nem viselte meg nagyon a helyzet, a házban volt fűtés, áram és élelmiszer is. A kisebbik, nyolc hónapos gyerek ugyanakkor beteg volt, neki gyógyszert is hoztak a tűzoltók, tudtuk meg Angyal Esztertől.

Quadon hozták ki a vendégházban rekedt négytagú családot, az autók nem birkóztak volna meg az úttorlaszokkal Forrás: Katasztrófavédelem/Angyal Eszter

A Börzsöny még mindig járhatatlan, 400 méter felett a jég az úr, nem érdemes megkockáztatni egy kirándulást a területen - erre figyelmeztet az Ipoly Erdő Zrt. is.