Papcsák lecsukná a hazudós politikusokat

Papcsák Ferenc; Popova, Margarita avatás beszél FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré polgármester politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2014. március 3.
Papcsák Ferenc (Fidesz
Budapest, 2014. március 3. Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) zuglói polgármester beszédet mond a bolgárkertész-emlékmű avatásán Zuglóban, a Bosnyák téren 2014. március 3-án. Az emlékmű Kozsuharov Ognjan magyarországi bolgár szobrászművész alkotása. Mögötte Margarita Popova, Bulgária alelnöke (j2). MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Három évre börtönbe küldené akár saját párttársait is a fideszes Papcsák Ferenc, aki büntethetővé tenné a hamis vagyonnyilatkozat tételét. Korábban ő volt, aki kifelejtette milliós jövedelmét a nyilatkozatából. A Transparency Magyarország jogi igazgatója szerint ez is kevés, és javasolja, hogy minden képviselőnél automatikusan végezzen vagyonosodási vizsgálatot a NAV.
Vágólapra másolva!

Közokirat-hamisításnak számítana a fideszes Papcsák Ferenc javaslata szerint az, ha egy képviselő hamis adatokat adna meg, vagy elhallgatna információkat a vagyonnyilatkozatában. Az ilyesmiért akár három év börtön is kiszabható lenne.

Közokirat-hamisítás

Jelentősen szigorítaná a fideszes Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos a vagyonnyilatkozat-tétel szabályait, pontosabban szankcionálná, ha valaki pontatlan adatokat írna be, vagy elhallgatna. Ez a jövőben a közbizalom elleni bűncselekmények közé sorolt közokirat-hamisításnak számítana, amiért akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Papcsák Ferenc javaslata börtönnel fenyegeti a képviselőket Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A Papcsák-javaslat lényege, hogy a képviselőknek a vagyonnyilatkozatukat közjegyző előtt, közokiratba foglalva kellene benyújtaniuk, így a valótlan vagyonnyilatkozat automatikusan közokirat-hamisításnak számítana. Ez pedig köztörvényes bűncselekmény, ami miatt az Országgyűlés az eddigi gyakorlat szerint felfüggeszti a képviselők mentelmi jogát (nem úgy, mint a magánvádas, például rágalmazási ügyekben).

Papcsák még a múlt héten javasolta a szigorítást az Országgyűlés igazságügyi bizottságában, miközben a testület leszavazta az LMP hasonló témában tett több javaslatát. Az ellenzéki párt hiába kezdeményezte NAV-vizsgálóbizottság létrehozását, és hiába javasolta a politikusok kötelező vagyonosodási vizsgálatát, ezeket nem tárgyalta a testület, ahogy antikorrupciós előterjesztésüket sem.

Transparency: Ez is kevés

Bár a Papcsák-féle javaslat ugyanaz, amit mások mellett a Transparency Magyarország is ajánlott még a tavaszi parlamenti kampányban, ma már úgy véljük, ennél több biztosítékra van szükség - mondta az Origo érdeklődésére a korrupcióellenes szervezet jogi igazgatója.

Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Rogán Antal - kritizálták őket a vagyonuk miatt Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ligeti Miklós emlékeztetett arra, hogy azért javasolták, hogy a vagyonnyilatkozatok hiányos vagy szándékosan hibás kitöltésének legyen komolyabb szankciója, mert jelenleg nincs következménye annak, ha egy képviselő nem vall be valamit, vagy pontatlanul teszi - legfeljebb utóbb ki kell javítania.

A jogi igazgató továbbmenne annál, hogy közokirat-hamisításnak számítson a dokumentummal való visszaélés. Indoklása szerint ugyan a hamisítás három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, de a bírói gyakorlatban legfeljebb próbára bocsátást szabnának ki a tettesekre, letöltendőt aligha.

Lehetne külön bűncselekmény

Ligeti azt javasolja, úgy szigorítsák a szabályokat, hogy a vagyonnyilatkozatokat ne a parlament szakbizottságának kelljen leadni, hanem a NAV-nak, az adóhatóságnak pedig írják elő a nyilatkozatot tevők automatikus vagyonosodási vizsgálatát, így azonnal és kivétel nélkül kiszűrhetőek a hibák.

A Transparency jogi igazgatója azt is megfontolandónak tartaná, hogy önálló bűncselekményi kategóriaként nevesítsék a büntető törvénykönyvben a vagyonnyilatkozat manipulációját, valamint azt is, ha valaki késve nyújtja be azt, illetve egyáltalán nem tesz nyilatkozatot.

Munkacsoport ötletelne tovább

A téma különösen aktuális a politikusok vagyonával kapcsolatos friss ügyek miatt, mint például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester 300 milliója, a Lázár János miniszter tízéves fiának nevén szereplő több tízmilliós lakás vagy a Juhász Péter V. kerületi ellenzéki képviselő elleni eljárás. Korábbról pedig Rogán Antal módosított vagyonnyilatkozata, illetve a volt MSZP-s Simon Gábor külföldi számlái emlékezetesek.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc focimeccset néz Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy tűnik, a kormánypártok is szükségét érzik valamiféle szigorításnak, még ha nem is egy az egyben valósítanák meg Papcsák ötletét. Papcsák javaslatát egyelőre figyelemreméltónak nevezte az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke. Rubovszky György a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy a parlamenti pártok tavasszal munkacsoportban vizsgálják felül a vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elvileg szintén támogatja a szigorítást, ám arra figyelmeztet, hogy nehogy sérüljenek az érintettek személyiségi jogai.

Korábbi önmagával is kiszúrna Papcsák

A most a hazudós vagy feledékeny, pontatlan képviselőket börtönnel fenyegető javaslat az előterjesztő Papcsáknak is komoly fejfájást okozott volna négy éve, amikor neki is gondja akadt vagyonnyilatkozata kitöltésével. A Népszava derítette ki 2010-ben, hogy a fideszes politikus érdemi munkavégzés nélkül vett fel több millió forintot, az összeget pedig utólag kijavított nyilatkozatában sem tüntette fel.
Papcsák a Fidesz közgyűlési delegáltjaként a 2010-ben véget ért ciklusban tagja volt az önkormányzati fenntartású Bajcsy-Zsilinszky Kórház felügyelőtanácsának. E tisztségéről 2010. július 15-én mondott le, nem sokkal az után, hogy a Népszava beszámolt arról, hogy Papcsák be sem járt az ülésekre, mégis felvette a tisztséggel járó havi 107 ezer forintos juttatást, összesen bruttó 4,5 millió forintot.
Papcsák akkor azzal magyarázkodott, hogy a feladatát ellátta anélkül is, hogy ott lett volna az üléséken, a kórházi tiszteletdíját pedig feltüntette a vagyonnyilatkozatában, a közgyűlési tagként kapott tiszteletdíjával együtt, mert az összeg egyben érkezik a számlájára. Ám a 2010. május 18-i parlamenti képviselői vagyonbevallásába sem a kórházi, sem a fővárosi képviselői tiszteletdíját nem írta bele.
Később, 2010. július 8-i dátummal saját kezű javításként beírta a fővárosi képviselői tiszteletdíját, havi nettó 97 133 forintot, majd azt állította, hogy ebben benne van a kórházi tiszteletdíj is. Ám a feltüntetett összeg éppen csak a képviselői tiszteletdíja nettója volt, a tanácstagként felvett összeg még egyszer ennyi lett volna nettóban.
A helyzetet később ellenzéki kérdésre válaszolva Navracsics Tibor igazságügyi miniszter is próbálta magyarázni. Jelezte: Papcsák nem tüntette fel fővárosi képviselői tiszteletdíját, de ezt utólag javította. A kórházi felügyelőtanácsi juttatást pedig szerinte azért nem vallotta be, mert lemondott a tagságról. Ám Papcsák július 15-i hatállyal mondott le, így májusban még fel kellett volna tüntetnie ezt a jövedelmet.