Százmilliós kártérítést kapott a maffiózót lelövő panziós

Budapest, 2014. december 4.
Szántai Attila a tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla II. kerületi Fekete Sas utcai épületében 2014. december 4-én. Százmilliós kártalanítást ítélt meg a fekete sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött
Budapest, 2014. december 4. Szántai Attila a tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla II. kerületi Fekete Sas utcai épületében 2014. december 4-én. Százmilliós kártalanítást ítélt meg a fekete sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának, Szántai Attilának jogerősen az ítélőtábla. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Százmilliós kártérítés megfizetésére kötelezte az államot a Fővárosi Ítélőtábla, annak a sashalmi panziósnak jár a pénz, akit több mint hat évre börtönbe csuktak, mert meglőtt két maffiózót (az egyiket meg is ölte). Szántai Attilát ráadásul a bandatagok közé zárták, és majdnem kilenc évet töltött börtönben. Ráment az egészsége is.
Vágólapra másolva!

Százmillió forintos kártalanítást ítélt meg a Fekete Sereg néven ismertté vált banda egyik, évekre ártatlanul bebörtönzött áldozatának a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A korábban Budapesten motelt, éttermet üzemeltető Szántai Attilára 2000 végén szabadították rá a Fekete Sereget a bűnözőkkel együttműködő rendőrök. Hónapokon át védelmi pénzért zsarolták, fenyegették, bántalmazták őt és családját, mire a férfi jogszerűen tartott fegyverével a saját otthonánál rálőtt támadóira, akik közül egy meghalt, egy életveszélyesen megsebesült.

A bandatagok közé

Ezután jogerősen 13 év fegyházra ítélték, ráadásul a bandatagok közé zárták, akiktől további súlyos bántalmazásokat kellett elszenvednie, miközben a családját továbbra is fenyegették. Időközben az ő sérelmére elkövetett bűncselekményeket másik eljárásban jogerős ítélet állapította meg, és a bíróság az ellene fellépő bandatagok közül több embert elítélt. Szántai Attila 6 év 9 hónap után került szabadlábra, és 2012-ben mentették fel jogerősen a vádak alól. (A vele akkor készült interjút itt olvashatja.)

Szántai Attila Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfi maradandó egészségromlást szenvedett, a polgári per csütörtöki tárgyalására láthatóan súlyosan megrendült egészségi állapotban érkezett. Az ítélőtábla végül jogerősen százmillió forint nem vagyoni kártalanítás megfizetésére kötelezte az alperes magyar államot. Az indoklás szerint az emberi élet az alaptörvény szerint is a legfontosabb érték, "nincs ára", nincs olyan kártérítés, amely alkalmas lenne arra, hogy az ebben az ügyben bekövetkezett hátrányokat kompenzálja, az elvett éveket, a tönkretett életet nem lehet kárpótolni.

Visszatartó erő

A férfi első fokon 80 millió forintos nem vagyoni kártalanítást kapott, ezt 100 millióra emelték, az összeg meghatározásánál azt is figyelembe vették, hogy kellő visszatartó erő legyen a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Az ítéletet indokoló bíró arról is beszélt, hogy a férfi majdnem hét évet töltött a legszigorúbb büntetés-végrehajtási intézetben, a szabadságelvonás kirívó mértékű volt, az okozott hátrányok pedig életre szólóak. A vagyoni kártalanításról ugyanakkor a tábla úgy döntött: bár kétségtelenül voltak ilyen károk, összegszerűségüket a perben nem sikerült bizonyítani.

Alacsony sorból

Jován László ügyvéd – aki a férfi ügyét felkarolta, amikor már évek óta ártatlanul ült a fegyházban – a csütörtöki tárgyaláson arról beszélt, hogy Szántai Attila alacsony sorból küzdötte fel magát, felszolgálóként kezdte, és a saját erejéből lett egy kis szálló vezetője Sashalmon. Négy gyermeket nevelt, és soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. Amikor viszont bűnözők támadták meg, és arra kényszerült, hogy maga próbálja megvédeni a saját és a családja életét, az állam nem sietett a segítségére, sőt...

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A közel tíz évig tartó kálvária során olyan borzalmakat kellett elszenvednie, amilyeneket a legtöbb ember még filmekből sem ismer. Az események kezdetén még életerős férfi ma bottal járó, megtört ember, egy roncs, aki rendszeres ideggyógyászati kezelésre jár, magáról is alig tud gondoskodni, nemhogy a családjáról – sorolta az ügyvéd. Miközben Szántai Attilát a börtönben bántalmazták a bandatagok, kint lévő családja, gyermekei is sorozatosan kapták az életveszélyes fenyegetéseket.

Nem szokásos eljárás

Jován László azt mondta, személyesen Polt Péter legfőbb ügyész írt bocsánatkérő levelet Szántai Attilának, és legfőbb ügyészi utasítást adott ki a hasonló esetek megelőzése érdekében. Ügyfelének némi segítséget jelentett, hogy a polgári per során korábban már az állam előlegként teljesítette a követelés egy részét, ami hasonló ügyekben nem tekinthető szokásos eljárásnak.

A Fekete Sereg ügyében a több mint egy évtizeddel ezelőtt elkövetett cselekmények, védelmi pénzek szedése, tartozásbehajtás, erőszakos bűncselekmények és fegyveres leszámolások miatt folyt büntetőeljárás többtucatnyi vádlott ellen. A bíróság a házi őrizetből külföldre menekült Magyar Róbertet tényleges életfogytiglanra, több társát pedig tíz évet meghaladó szabadságvesztésre ítélte 2012-ben. A Fekete Sereg akár több száz embert is tudott mozgósítani az alvilági erődemonstrációk során, a vádlottak között volt egy szerb férfi – akit a kecskeméti maffiaperben is elítéltek –, és két ügyvéd is. Több vádlott ötször, tízszer, egy pedig tizenhétszer állt már bíróság előtt.

Forrás: MTI/Kovács Tamás