Az volt Ibolya bűne, hogy külföldi

Abu-Dzabi, 2014. december 5.
A kanadai Footprints Recruiting tanár-elhelyezési hivatal által 2014. december 4-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép a magyar származású Ibolya Ryan tanárnőről, akit december 1-jén leszúrt egy csadorba öltözött nő egy be
Abu-Dzabi, 2014. december 5. A kanadai Footprints Recruiting tanár-elhelyezési hivatal által 2014. december 4-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép a magyar származású Ibolya Ryan tanárnőről, akit december 1-jén leszúrt egy csadorba öltözött nő egy bevásárlóközpont mosdójában, Abu-Dzabiban. A rendőrség december 4-én este elfogta és gyilkosság vádjával letartóztatta az elkövetőt. (MTI/AP/Footprints Recruiting)
Vágólapra másolva!
Nem magányos merénylő volt a magyar származású amerikai tanítónő gyilkosa. Ibolya Ryant hétfőn szúrta halálra egy burkába öltözött nő Abu-Dzabi egyik bevásárlóközpontjának női mosdójában. A tettest kommandósok fogták el, házában rengeteg kést és házi készítésű pokolgépeket találtak.
Vágólapra másolva!

Egyesült Arab Emírségekben élő külföldiek ellen tervezett terrortámadásokat az a helyi nő, aki hétfőn egy bevásárlóközpontban megölte a 47 éves Ibolya Ryant. A háromgyermekes áldozat Magyarországon született, de Nagyváradon végezte az iskoláit, majd hozzáment egy amerikai férfihoz, akivel az Egyesült Államokban éltek. Miután elváltak, több helyen is tanított, Abu-Dzabiban ikerfiaival élt és egy óvodában dolgozott.

A magyar származású nő egy óvodában dolgozott. Forrás: MTI/AP/Footprints Recruiting/-------------------

Egy órát várt áldozatára

A harmincas évei végén járó merénylő a biztonsági kamerák felvételei szerint egy órát várt áldozatára a Bourik pláza női mosdójában. Amikor a magyar nő megérkezett, szemtanúk először veszekedést és kiabálást hallottak, majd Ibolya sikolyára azonnal siettek a biztonságiakért. Mire azonban az őrök megérkeztek, a gyilkos komótosan beszállt a liftbe, lement a parkolóba és elhajtott.

Áldozata nem halt meg azonnal, még sikerült kivonszolnia magát a folyosóra, ahonnan kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét. Férje és lánya azonnal repülőre ültek és az Egyesült Arab Emírségekbe utaztak, hogy az ikerfiúk mellett legyenek.

Robbantani is akart

A tettes nem elégedett meg ennyivel, nem sokkal a gyilkosság után ismét ölni akart. Egy bőröndben házi készítésű pokolgépet helyezett egy amerikai orvos háza elé, a furcsa csomagra azonban felfigyelt a doktor fia, amikor este imádkozni ment a mecsetbe. Azonnal szólt a biztonsági őrnek, aki értesítette a rendőrséget.

Kések és pokolgép

A rendőrség hamar azonosította a gyilkost, akit helyi idő szerint csütörtök éjjel saját lakásán fogtak el. A nő nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit közöltek, hogy az Egyesült Arab Emírségek állampolgára és a harmincas évei végén jár. Az elfogásáról készült videón jól látszik, hogy a házban rengeteg kést és robbanószereket is találtak.

Szaif bin Zajed al Nahjan belügyminiszter közlése szerint a tettesnek nem volt kapcsolata a kiszemelt áldozatokkal, csak állampolgárságuk alapján esett rájuk a választása. A rendőrség még vizsgálja, hogy terrortámadásnak minősíthető-e a bűneset.

Arabul szeretett volna tanulni

Ibolya Ryan fiaival egy tengerparti lakásban élt, közel a bevásárlóközponthoz, ahol megölték. Közösségi oldalán azt írta magáról, hogy nagyon szeret új kultúrákat megismerni és emberek között lenni. „Nagyon érdekelnek az idegen nyelvek, szeretnék arabul tanulni, amíg az emírségekben élek” – osztotta meg terveit ismerőseivel.