NAV-vizsgálat folyhat az RTL-nél

Vágólapra másolva!
Állítólag adóelkerülés gyanújával vizsgálják 2011-es cégvásárlásait.
Vágólapra másolva!

Adóelkerülés gyanúja miatt nyomozhat a NAV az RTL 2012-es cégvásárlásai miatt - jelentette az MTV Híradója. Azt vizsgálják, volt-e valós gazdasági tevékenység bizonyos 2011-es cégvásárlások mögött, konkrétan amikor az RTL Csoport megvásárolta az RTL Klub részvényeinek 31 százalékát és 7 kábelcsatornát.

Azt a Portfolió írta meg nyáron, hogy 2012-ben a csatorna 6,6 milliárd forint nyereséget termelt, de csak 5,5 millió forintos társasági adót fizetett. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter akkor arról beszélt, hogy kivizsgáltatják, miért fizetett ilyen kevés adót az RTL.

A Híradó szerint lassan lezárul a vizsgálat, és fel is merült annak a gyanúja, hogy adóelkerülés állt a cégvásárlások mögött, de sem a NAV sem a tévécsatorna nyilatkozott nekik az ügyről. Ha a NAV megállapítja az adóelkerülést, akkor akár 20 milliárd forinttal is korrigálni kell a cég adóalapját, ami több milliárdos adó megfizetését vonhatja maga után – hangzott el a Híradóban.

Az RTL Klub esti hírműsorai a csatornát rendkívül érzékenyen érintő reklámadó elfogadása óta egyre kritikusabbak a kormánnyal és a Fidesszel szemben. Októberben, miután kirobbant a kitiltási botrány, elsőként találták meg Vida Ildikó NAV-elnököt, akiről már akkor rebesgették, hogy rajta van a listán (amit később be is ismert).