André Goodfriend megmondta, mi nem tetszik neki

Vágólapra másolva!
A budapesti amerikai ideiglenes ügyvivő a magyar-amerikai szoros szövetségi kapcsolat többszöri említése mellett kritikai megjegyzéseket tett a magyar kormánynak az energiafüggetlenségért tett lépéseivel, illetve a jó kormányzáshoz való viszonyával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

André Goodfriend nem kívánta értelmezni Orbán Viktor szavait, hogy támadják Magyarország függetlenségét az energiapolitika, a pénzügyek, a kereskedelem terén azok, akik 2010 előtt haszonélvezői voltak a függőségnek. Kifejtette: az fenyegeti Magyarország energiafüggetlenségét, hogy Oroszországból terveztek második csővezetéket építeni, illetve, hogy az atomenergia szerepét is növelni akarják. "Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy segítse Magyarországot az energiafüggetlenség megteremtésében."

Szükséges lenne az európai infrastruktúra kiépítése, hogy az országok többféle forrásból elégíthessék ki olaj- és gázszükségletüket, nem csupán Oroszországból. Jelenleg egyirányú a vezeték, s ez Európát is, Magyarországot is rendkívül kiszolgáltatottá teszi. Ha ez megváltozik, a Közel-Keletről s akár az Egyesült Államokból is érkezhetnek az energiahordozók - magyarázta az ügyvivő.

Azzal kapcsolatban, hogy Vida Ildikó, a NAV elnöke be kívánja perelni rágalmazásért, és ebben Orbán Viktor is támogatta őt, az ügyvivő kijelentette: "elképzelhető, hogy a hölgy meg is valósítja azt, amit beígért, de meg kell mondjam, nagyon érdekes, vajon hogyan is akar hozzáfogni. Ha egy személy vitatja az Egyesült Államok döntését belépésének megtiltásáról, akkor vízumért kell folyamodnia, s e folyamatban megvitathatjuk, miért tiltottuk ki."

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye John McCain szenátor felszólalásáról a leendő magyarországi nagykövet meghallgatásán, André Goodfriend elmondta, bár nem mindennel értenek egyet, "jó néhány olyan aggodalmat megfogalmazott, amelyet korábban más országok és az Egyesült Államok is felvetettek. Ezeket az aggodalmakat mindenképpen osztjuk" - fogalmazott az ügyvivő.

A teljes cikket itt találja: nepszava.hu.