A KDNP-t megdöbbentette Kocsis drogötlete

Tóth Bertalan, Rubovszky György
Rubovszky György (b) egy parlamenti bizottsági ülésen
Vágólapra másolva!
Számomra elfogadhatatlan Kocsics Máté józsefvárosi polgármester teljesen átgondolatlan javaslata, miszerint akár 12 éves kislányokat is idegenek jelenlétében drogtesztnek lehetne alávetni – mondta el az Origónak Rubovszky György, a KDNP országgyűlési képviselője.
Vágólapra másolva!

Rubovszky György Kocsis Máté ötletével kapcsolatban elmondta, hogy zokogva hívta fel őt a 12 éves unokája, hogy elköltözik ebből az országból, ha ezt ilyen formában bevezetik. Számomra elfogadhatatlan az egész javaslat, nem hiszem, hogy erre sor fog kerülni, képviselőtársaimmal beszélgetve is az derült ki, hogy ők sem támogatják a drogtesztet.

Rubovszky György számára elfogadhatatlan Kocsis Máté javaslata Forrás: MTI/Illyés Tibor

Rubovszky úgy látja, előkészítetlen az egész javaslat, ráadásul írásban sem született semmilyen javaslat. Arról nem is beszélve, hogy december 8-a van, ebből az esztendőből már csak két szavazónap van hátra, így érdemben nem is lehet tárgyalni erről az egészről.

„Nem hiszem, hogy ere sor kerül”

Az hogy ebből mi lesz, azt majd az évadnyitó frakcióülésen lehet részletesen megtárgyalni, de nem hiszem, hogy erre sor kerül. „Az egész az úgy rossz, ahogy van.” Az egészben az önkényes kiválasztás a legrosszabb, nem lehet cselekvőképtelen fiatalkorúakat ilyen helyzetbe hozni – tette hozzá. Abban az esetben, ha a szülők kezdeményeznének egy ilyen vizsgálatot, akkor esetleg lehet erről tárgyalni.

Zacher Gábor toxikológus szerint Kocsis ötlete 100 milliárd forintba kerülne Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Rubovszky szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos drogok három napot követően kiürülnek a vérből, így az adott személy könnyen túl lehet a vizsgálaton. „Abban azért bízom, hogy az országban mindenkinek van legalább három józan napja.”

Figyelemelterelés

Kínos ügyekről terelheti el a figyelmet Kocsis Máté kötelező drogszűrésre vonatkozó javaslata, ami napok óta témát ad a sajtónak – tudta meg kormányzati forrásból az Origo. A Fidesz frakciója támogatja az ötletet, amit szakemberek életszerűtlennek tartanak. Zacher Gábor toxikológus szerint az ellenőrzés százmilliárd forintba kerülne, amiből rákbetegek ezreit lehetne megmenteni. A Demokratikus Koalíció már küldött vizeletmintát.

Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármester ötlete figyelemelterelés lehet Fotó: Origo

Kocsis Máté a hétvégén Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy a drog életveszélyes, ezért rendszeres kötelező drogkontrollt javasol a „legveszélyeztetettebbek”, vagyis a 12-18 év közötti korosztály, a politikusok és az újságírók számára.