Vágólapra másolva!
Kínos ügyekről terelheti el a figyelmet Kocsis Máté kötelező drogszűrésre vonatkozó javaslata, ami napok óta témát ad a sajtónak - tudta meg kormányzati forrásból az Origo. Az Fidesz frakciója támogatja az ötletet, amit szakemberek életszerűtlennek tartanak. Zacher Gábor toxikológus szerint az ellenőrzés százmilliárd forintba kerülne, amiből rákbetegek ezreit lehetne megmenteni. A Demokratikus Koalíció már küldött vizeletmintát.
Vágólapra másolva!

Gyenge igennel válaszolt a Fidesz-frakció Kocsis Máté azon ötletére, hogy a 12-18 éves diákoknak, a politikusoknak és az újságíróknak rendszeres kötelező drogteszten kellene részt venniük - értesült az Origo. A javaslat több ellenszavazatot kapott, végül azzal az indokkal támogatták, hogy a frakció szerint szűrés a leghatékonyabb módja a drogok és a drogkereskedelem elleni küzdelemnek.

Társadalmi vita jöhet

A döntést Rogán Antal frakcióvezető jelentette be: mint elmondta, a frakció kezdeményezéséből jövő februárra lehet törvényjavaslat, beterjesztése előtt viszont társadalmi vitára és szakmai konzultációra is küldenék Kocsis Máté elképzelését.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a terv szerint a kiskorúak drogtesztjének eredményeit csak a szülők kaphatnák meg. A javaslat részletesebb megformálásáért Gulyás Gergely felel, ő tárgyal majd a jogszabályi háttérről az Igazságügyi Minisztériummal - mondta a frakcióvezető.

Gumicsont volt Kocsis ötlete?

Kormánypárti forrásaink szerint Kocsis Máté javaslata ugyanakkor csak figyelemelterelés a mostani kormányzat számára kínos ügyekről. Úgy vélik, hogy azért kellett egy ilyen témában megnyilvánulni, mivel az ügy abszurditásáról még napokig cikkeznek a különféle hírportálok, igazából komoly következménye viszont nem lesz a dolognak.

Abszurd felvetés

Az ellenzéki oldalon teljes az összhang abban, hogy a józsefvárosi polgármester ötlete abszurd. Kocsis Máté ráadásul arról nem beszélt, hogy milyen jogszabályi következménye lenne annak, ha valakinek pozitív lenne a tesztje – emlékeztettek az Origónak nyilatkozó ellenzéki politikusok.

Drogpolitika helyett drogellenes politikát szeretne látni Kocsis Máté, aki rendszeres drogszűrésre kötelezné a 12-18 év közötti korosztályt, a politikusokat és az újságírókat Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Kocsis Máté a hétvégén Facebook-bejegyzésében írt arról, hogy a drog életveszélyes, ezért rendszeres kötelező drogkontrollt javasol a "legveszélyeztetettebbek", vagyis a 12-18 év közötti korosztály, a politikusok és az újságírók számára. Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője vasárnap azt mondta, hétfőn tárgyalnak a nagy vihart kiváltó javaslattól.

Százmilliárd a nagy pisitesztre

Megkérdeztük a józsefvárosi polgármester javaslatáról Zacher Gábort: a toxikológus szerint technikai értelemben ugyan megoldható lenne egy vizeletmintán alapuló tömeges drogteszt, viszont nagyon sokba kerülne: a Kocsis Máté által említett célcsoportba 750 ezren tartoznak, ellenőrzésük legalább 100 milliárd forintot vinne el évente.

Vizeletmintával megoldható lenne a tömeges drogteszt, de legalább 100 milliárd forintba kerülne - véli Zacher Gábor toxikológus Forrás: AFP/SPL

Életet is menthetnének

Zacher Gábor szerint kérdéses, honnan lesz erre forrás, és ha lesz is, miért nem fordítják valamilyen hasznosabb célra. "A drogprevenció, a felvilágosító munka nagyobb visszatartó erőt jelenthet, mint az esetleges teszt miatti félelem, de ebből a keretből költhetnének méhnyak- vagy vastagbélrákszűrésre is, amivel ezrek életét lehet megmenteni" - mondta a Honvéd kórház toxikológusa.

Zacher Gábor szerint a kötelező drogteszten olyan szerek is fennakadhatnak, amik egyelőre nem büntethetőek. Kérdés, hogy milyen jogi következménye lehet ilyenkor a lebukásnak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiürül, vagy nem is ismerik

Az ellenőrzés akkor sem feltétlenül vezet eredményre, ha valaki tényleg használ illegális szereket: a marihuánát használat után egy hónapig, a speedet maximum egy hétig, a luxusdrognak számító kokaint egy nap után sem lehet kimutatni a vizeletből. Ráadásul, terjedőben vannak az olyan C listás pszichotróp drogok, amiknek egyelőre csak a kereskedelme tiltott, és sok olyan típus is van, amit még listára sem vettek. Nem egyértelmű, milyen jogi következménye lesz annak, ha egy ilyen szerrel bukik meg valaki.

Egymillió legális drogfüggő

Zacher Gábor emlékeztetett arra is, hogy míg Magyarországon 20 ezer drogfüggőt tartanak nyilván, addig 800 ezerre tehető az alkoholisták száma. Évente 30 ezren halnak bele az alkoholfüggőség szövődményeként kialakuló betegségekbe, míg a drogok miatt átlagban 20-22-en - még sincs sehol az ígért nemzeti alkoholstratégia.

Több százezren is függhetnek a patikában kapható drogoktól Forrás: Thinkstock

"Tovább is mehetünk, Magyarországon 50-60 ezer fájdalomcsillapítószer-függő, 25 ezer orrcseppfüggő és 100 ezer hashajtófüggő él" - mutatta be a nagy magyar drogtablót Zacher Gábor.

Vigyázó szemek előtt pisilni

Alaptalannak és furcsának érzi a kötelező drogteszt ötletét Joó Attila gyermekpszichológus is: a 12 év körüli gyerekek túlnyomó többsége nem drogozik, teljesen értelmetlen lenne őket bevonni egy megalázó és stresszes vizsgálatba. "Gondoljunk csak bele, egy nyilvános vécében sem könnyű pisilni, ha sokan állnak körülöttünk – hát még ha az embert árgus szemmel lesik, nehogy csalni tudjon."

Kötelező drogszűrés helyett a szakértő inkább az iskolai szociális munkások és pszichológusok számát növelné, akik naponta foglalkoznak az érintett korosztállyal. "A droghasználat csak tünet, ami mögött komplex háttér, érzelmi, családi problémák állhatnak, itt a bajok gyökerét és nem az eredményét kell megragadni, ha segíteni szeretnénk" - hangsúlyozta Joó Attila.

A DK már küldött mintát

A Demokratikus Koalíció ifjúsági tagozata már reagált Kocsis Máté felvetésére: vezetőjük, Szarvas Koppány Bendegúz és három társa hétfőn reggel leadta vizeletmintáját a józsefvárosi polgármesteri hivatal portáján, egyenesen a városvezetőnek címezve. „Kocsis Máté eleve drogosnak tekint minden fiatalt, és most újabb lépést tett azért, hogy még rosszabb legyen Magyarországon fiatalnak lenni. A fideszes politikus javaslata azért is elfogadhatatlan, mert az állam újabb módon akar belepofázni az életünkbe” – mondta az akció kapcsán Szarvas Koppány Bendegúz.