Selyemzsinórt küldött Orbán a NAV-elnöknek

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Az élni és élni hagyni filozófiájáról, a fideszes korrupcióról, Vida Ildikóról és a vicces nevű amerikai ügyvivőről is véleményt mondott Orbán Viktor a néppel csetelve. A miniszterelnök válaszaiból kiderült, hogy a CBA-vezér egymillió eurós autója azt bizonyítja, csökken a szegénység, a stadionépítések mellett jut a kórházakra is, lemondani pedig nem akar, hiszen éppen csak hogy megválasztották.
Vágólapra másolva!

Sűrű másfél órája volt Orbán Viktornak, aki kedden a Blikk szerkesztőségében az olvasók kérdéseire válaszolva csetelt a néppel. A kérdések közt volt véresen komoly és bántóan cinikus is - akárcsak a miniszterelnök néhány válasza.

Fidesz, korrupció és Vida Ildikó

Aligha lepte meg Orbán Viktort, hogy számos, akár a Fideszhez vagy a kormánypárti politikusokhoz köthető korrupciógyanús ügyekkel, az amerikai kitiltási botránnyal és Vida Ildikó NAV-elnökkel kapcsolatban rengeteg kérdést kapott, amikor kedden a Blikk szerkesztőségében tett látogatásán vállalta, hogy másfél órán keresztül az olvasók kérdéseire válaszol.

Orbán Viktor másfél órán keresztül válaszolt kérdésekre Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Volt, aki azt vágta Orbán fejéhez, hogy az amerikai kitiltási ügy mögött húzódó korrupciógyanúval összefüggésben általa „cetlinek" titulált korábbi amerikai diplomáciai dokumentum valójában tele van konkrétumokkal, valamint egyúttal arra is kíváncsi volt, mit szól Orbán Viktor ahhoz, hogy a fideszes polgármester vezette V. kerület korábban Portik Tamás érdekeltségében lévő céggel üzletelt.

André M. Goodfriend egy parlamenti rendezvényen - az előtérben a kormányfő Fotó: Bielik István - Origo

Utóbbi kérdésre a miniszterelnök nem válaszolt, előbbire viszont André M. Goodfriend amerikai ügyvivőt megemlítve úgy reagált: „kiváló lehetősége lesz arra, hogy vádjait a teljes magyar nyilvánosság előtt a bíróságon megismételhesse". Megismételte korábbi ultimátumát is, miszerint Vida Ildikó NAV-elnöknek be kell perelnie Goodfriendet, „másképp nem bizonyíthatja a becsületességét".

Szorul a hurok a NAV-elnök nyaka körül

Egy másik ilyen kérdésre még konkrétabban szólt Vida Ildikóról: „A magyar emberek joggal várják el, hogy ha egy köztisztviselőt korrupcióval vádolnak meg, azonnal forduljon bírósághoz, és bizonyítsa az igazát. Ez a pénzügyi területen dolgozó köztisztviselőktől különösen is elvárható. A NAV elnökasszonyának is ezt kell tennie. Ha nem, távoznia kell, és alapos vizsgálatokkal kell számolnia."

A korrupcióellenes tüntetések állandósult kelléke Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kormányfő hétfőn már az Országgyűlés ülésén is elmondta, hogy leváltja Vida Ildikót, ha nem pereli be a budapesti amerikai ügyvivőt. Mint kiderült, a NAV elnöke „megteszi a szükséges intézkedéseket" - az Origo még várja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal válaszát azt illetően, pontosan mi lesz a feljelentés tárgya.

Vida Ildikó NAV-elnöktől Goodfriend perbe fogását várja Orbán Forrás: MTI/-

Most viszont a kormányfő tovább ment: nem csupán távoznia kell, de alapos vizsgálatokkal is kell számolnia Vida Ildikónak, ha nem perel. Ez a lépés a körülményeket jól ismerő forrásaink szerint már egyértelműen a NAV-elnök eltávolítását célozza, egyesek szerint nem függetlenül a Simicska-Orbán háborútól.

Valki: nincs mód beperelni Goodfriendet

Hiába szólította fel Orbán Viktor Vida Ildikót arra, hogy jogi úton vegyen elégtételt az amerikai ügyvivőn, Valki László nemzetközi jogász szerint ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen. A szakember az Origónak elmondta: ha a NAV-elnök rágalmazás vagy becsületsértés miatt próbálna büntetőeljárást kezdeményezni André Goodfriend ellen, a feljelentését az ügyészség visszadobná azzal: nem indítható eljárás, mert az ügyvivő diplomáciai mentességet élvez mind a büntetőperekben, mind a polgári jogi ügyekben. Egy esetben indítható eljárás Goodfriend ellen, ha a küldő ország lemond a diplomata mentességéről, ám Valki szerint ez az út sem járható. Két okból sem: egyrészt nem szokás a diplomata mentességéről lemondani, másrészt a hatóságoknak azt kell vizsgálniuk, hogy a feljelentés időpontjában fennáll-e a diplomáciai mentesség. Tehát az igazságszolgáltatási szervek nem várhatnak arra, hogy esetleg lemond-e az Egyesült Államok a diplomatája mentességéről. Magyarországon így nincsenek jogi lehetőségei Vida Ildikónak, és bár Valki szerint az Egyesült Államokban még van mód eljárásra, de ott sem könnyű a helyzet. Nem mintha ehhez Vida Ildikónak személyesen kellene pert indítania a másik kontinensen, ami az őt érintő beutazási tilalom miatt lehetetlen, ugyanis ügyvéd útján is eljárhatna. Ám nem személyesen Goodfriend, hanem a küldő állam ellen – hívta fel a figyelmet a nemzetközi jogász. Az Egyesült Államokban csak a vízumkérelem megtagadása miatt kezdeményezhetne Vida Ildikó jogi eljárást, vitatva az elutasítás jogalapját.

Ragaszkodjunk a tényekhez - javasolta

Volt olyan kérdező, aki kíméletlen őszinteséggel próbálta a kormányfő tudomására hozni, hogy milyen jelentős a korrupció Magyarországon. Azt kérdezte: „Mit tesz Ön a korrupció ellen? Tűri, hogy a politikustársai, haverjai, kollégiumi társai Önt félrevezetik? Önön kívül tudja az ország népe, meg a fél világ, mi folyik ma Magyarországon. Ön melyik dimenzióban él, hogy fogalma sincs a való világról?"

Orbán Viktor állítása szerint nem a Marson él, bár nem is minden tetszik neki Forrás: MTI/EPA/Andrius Ufartas

Erre az alábbi kimért válasz érkezett: „Szeretem, ha ragaszkodunk a tényekhez. A korrupció elfogadhatatlan, zéró tolerancia. Nem hiszem, hogy a munkatársaim félrevezetnének. Én sem a Marson élek, hanem itt önök között. Egyáltalán nem mondhatom, hogy minden tetszik, amit látok. De mindennap azért dolgozok, hogy egyre több olyasmit láthassak, ami mindenkinek tetszik."

Érti Orbán a viccet, csak nem szereti

Orbánnak volt energiája arra is, hogy az André Goodfriendet érintő kérdések egyikét viccel üsse el. Az EU-t és a hamarosan Magyarországra látogató Angela Merkel német kancellárt az USA bérenceinek nevező csetelő kérdésére, miszerint ugye nem hagyja magát, és nem hajt fejet előttük, azt válaszolta: „Az amerikaiak a barátaink. Szó szerint a Jóbarátaink, ezért már nincs is szükségünk ellenségekre."

A kormányfő az amerikai ügyvivő nevével viccelődött Forrás: MTI/EPA/Matteo Bazzi

Annak viszont nem örült, ha a kérdezők vele próbáltak viccelődni, még ha olykor meglehetősen alpári stílusban is. Arra a kérdésre például, hogy milyen érzés elsőként roma miniszterelnöknek lenni, azt válaszolta: Nem tudom. Ön szerint ez vicces? Elegánsan reagált arra is, amikor valaki azt kérdezte, tettei kapcsolatba hozhatóak-e a testmagasságával, mert erre azt felelte: Van köztük olyan.

Volt, aki a pénteki miniszterelnöki rádióinterjúkra és a protokolláris eseményeken kívül leginkább csak saját, baráti közönség előtt tartott beszédekre utalva azt tudakolta Orbántól: miért nem mer kiállni az emberek elé soha? A válasz frappáns volt: „Éppen itt ülök, és válaszolok az Ön kérdésére". A kormányfő jelezte: sok mindent vágtak már a fejéhez, de hogy gyáva lenne, azt még sosem.

Nyugdíj, vasárnapi munkavégzés

Nem sok jóval biztatta a kormányfő azt a férfit, aki 45 év munkaviszony után a korkedvezményes nyugdíj lehetősége iránt érdeklődött. Neki azt válaszolta, hogy „sem most, sem a belátható jövőben nem lesz lehetőség" erre, mert „hiányoznak a gazdasági előföltételei". A nők ilyen jogának megtartása is komoly küzdelem, „most ennyire futja" - tette hozzá Orbán Viktor.

Nyugdíjasok egy március 15-i ünnepségen - a nőknek könnyebb Fotó: Origo

Szóba került a már a Fidesz által is támogatott KDNP-s ötlet a boltok zárva tartásáról: egy nő azt kérdezte: „Orbán úr, ne csak a barátait támogassa, mint Mészáros úr (...), miért veszi el tőlünk a vasárnapi pótlék lehetőségét? Kinek fáj, hogy mi dolgozunk vasárnap, és kicsivel többet keresünk? Miért nem hagynak - valahogy - minket is boldogulni?"

Orbán Viktor filozófiai alapozással kezdte válaszát, mondván: „A mi filozófiánk élni és élni hagyni. Ezért nem elvenni akarunk, hanem segíteni. Remélem, az idő ezt majd az ön személyes életében is igazolni fogja. Jövőre is itt fogok csetelni, kérem, akkor erre majd térjünk vissza. Kíváncsi leszek, sikerült-e egy év alatt előrébb jutnia."

Az elmaradhatatlan stadionos kérdés

„Hogy lehet, hogy kormányuknak van pénze bankok vásárlására, stadionok építésére, Ön költöztetésére és még sorolhatnám, de nincs pénz az éhező gyermekekre, nyugdíjasokra, lepusztult kórházakra, hajléktalanokra és még sorolhatnám? (...) Most úgy tűnik, ahogy Lázár úr mondta: mindenki annyit ér amennyije van! - kesergett egy kérdező.

A felcsúti Pancho Aréna építése több mint 3 milliárd forintba került Fotó: Origo

Orbán erre azzal nyugtatta, hogy „a gyerekek éhezésének hamarosan vége", mert jövőre kötelező lesz 3 éves kortól az óvoda, az iskolai és az óvodai étkeztetést pedig a rászorulóknak az állam fizeti. Kitért arra, hogy „a nyugdíjasok járandóságait a válság ellenére sikerült megvédeni", a tél közeledtével pedig a hajléktalanoknak több a szálláshely. Hozzátette, hogy a kórházakra 400 milliárd forintot költöttek, bár elismeri, hogy „ez sem elég".

Luxuskocsi, mert csökken a szegénység

Az egyik legmeglepőbb választ talán arra a kérdésre adta Orbán Viktor, amely azzal szembesítette egy, az interneten napok óta forgó kép alapján, hogy miközben a kormány az „extraprofit" ellen harcol, és Magyarországon 4,5 millió szegény ember él, a miniszterelnök „haverja, a CBA-vezér 1 millió eurós autóval jár".

Orbán válaszában bár nem a haverjának, hanem „decens úriembernek" nevezte a CBA-vezért, kitért a szegénység kérdésére: „az elmúlt évek gazdasági teljesítményének köszönhetően, ami az emberek munkájából fakad, a szegénység csökken". Persze - tette hozzá - „amíg akárcsak egyetlen olyan magyar ember is van, aki bár szeretne, tesz is érte, de mégsem boldogul, addig van mit tennünk".

Előkerültek a miniszterelnök gyerekei is

Milyen kétkezi szakmát tanul leánya Svájcban? - szegezte a kérdést Orbánnak valaki, mire a kormányfő türelmesen válaszolt: a lánya közgazdasági egyetemet végzett, és turisztikát tanul, két évet dolgozott nemzetközi és magyar szállodákban - kezdetben gyakornokként. „Büszke vagyok rá, hogy ott is helytállt, és munka mellett is továbbtanul" - tette még hozzá.

Orbán Gáspár, még a Puskás Akadémia játékosaként Forrás: MTI/Vajda János

Kapott kérdést a kormányfő a róla szóló Wikipédia-szócikket letiltani kívánó, a profi labdarúgástól és a közélettől éppen a személyét ért támadások - Orbánnal közös fotóit közölte a sajtó a focivébé díszpáholyából - miatt visszavonult Gáspár fiára vonatkozóan is. Lesz-e király Orbán Gáspár - szólt a kérdés, Orbán válasza pedig ez volt: „Megveszekedett, kálvinista republikánus. Kérem, ne fogadjon rá!"

Cinizmusbombákat is durrogtatott

Sokaknak talán cinikusnak tűnt a kormányfő válasza arra a kérdésre, mikor várható a fideszes politikusok teljes vagyonelszámolása. Orbán azt írta: „Folyamatos. Minden évben teljes körűen el kell számolni." Ezzel alighanem a vagyonnyilatkozat tételre gondolt, bár ezt éppen most kívánják szigorítani a fideszes Papcsák Ferenc javaslatára, mert nincs szankciója, ha valaki hazudik az iratban.

Orbán Viktor 25 éve van a politikában, és nem tervezi, hogy visszavonulna Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A politikában töltött évtizedek rutinjával kerülte ki a miniszterelnök a két legkínosabb kérdést. Valaki arra volt kíváncsi, mikor mond már le végre, mire Orbán: De hiszen csak most választottak meg! A Miért nézi teljesen hülyének a magyar népet? kérdésre pedig azt válaszolta: „Nem nézem annak. A kormány a tisztelet kultúrájának alapján áll. Erőt, egészséget!"