Az EU korrupt harmadához tartozunk

korrupció
Close-up of hands of man in white shirt, opening attaché-case full of 50 Euro bank notes.
Vágólapra másolva!
December 9-én van a Korrupcióellenes Világnap, amelynek alkalmából a Transparency International Magyarország fesztivált rendez a budapesti A38 Hajón. Ünneplésre azonban nincs sok okunk, hiszen Magyarország mélyebbre merült a korrupcióban uniós és regionális összehasonlításban is.
Vágólapra másolva!

A Világnapot minden év december 9-én tartják az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005. decemberi hatályba lépésére emlékezve, a Transparency International Magyarország pedig idén rendezi a hatodik „Átláccó" Fesztivált.

A Világnaphoz immár hagyományosan a Magyar Telekom is csatlakozik, felhívva a figyelmet a korrupcióra és annak negatív hatásaira. A Magyar Telekom Csoport, a DT Csoport minden tagvállalatához hasonlóan zéró toleranciát képvisel a korrupcióval szemben.

Romlott a korrupciós helyzet

Egy helyet - az 5-ről a 6-ra - csúszott vissza tavaly óta a régióban Magyarország a Transparency International Magyarország korrupciós listáján – tudtuk meg Martin József Pétertől, a korrupció ellen küzdő civlil szervezet vezetője.

Az elmúlt tíz évben jelentős romlás volt tapasztalható a hazai korrupció terén, hiszen a Trancparency szerint 1999-2004 között még a másodikak voltunk a régióban.

Az EU korrupt harmadához tartozunk

Nemcsak régiós, hanem uniós összehasonlításban is rosszabbul teljesített hazánk: Magyarország idén a 28 tagállam között a 21. helyen végzett, tavaly még a 20. volt, 2012-ben pedig a 19. helyen állt (akkor még 27 ország között). Magyarország évek óta változatlanul az Európai Unió alsó, korrupt harmadában szerepel.

Fontos kijelenteni, hogy a korrupció csupán közelítő értékekkel (úgynevezett proxykkal) mérhető, pontos módon nem. Nem lehet tehát például kijelenteni, hogy ennyi vagy annyi milliárd az értéke, hiszen a korrupció lényege, hogy többnyire rejtve marad.

Intézményesült korrupció

A TI már 2008-ban kimondta, hogy hazánkban intézményesült a korrupció, azonban annak mértéke azóta jelentősen nem változott, sokkal inkább a mintái, megjelenési formái módosultak.

Magyarországon a rendszer szintű, centralizált korrupció a kulcsszó. A bíróság az egyetlen terület itthon, amely a mutatók szerint átláthatóbban és elfogulatlanabbul működik, mint a régió többi 10 országában. A Trancparency szerint:

Ennek lényege, hogy az egyéni tranzakciókon kívül egész rendszerek jönnek létre azért, hogy bizonyos embereket, vagy csoportokat hozzanak valamilyen előnybe.

A dohány-kiskereskedelmi ágazatot átalakító törvények is sérthetik a jogállami elveket Fotó: Hirling Bálint

Példaképpen a trafik-ügyet említette Martin József Péter, emlékeztetve arra, hogy a dohányzásról való leszokás nemes célja alatt előbb csökkentették a dohányárusító üzletek számát, majd államosították a boltokat, végül pedig feltehetőleg kormányközeli üzletembereknek osztották újra őket.

Politikai átláthatatlanság

Az idén huszadik alkalommal elkészített Korrupció Érzékelési Index szerint a kormányzati döntések átláthatatlanok Magyarországon: a Világgazdasági Fórum a közelmúltban közzétett rangsora alapján a kormányzati politika átláthatóságában Magyarország a vizsgált 144 ország közül a 119. helyen áll.

A tanulmány szerint az elmúlt években a végrehajtó hatalom módszeresen felszámolta azokat az intézményeket, amelyek a kormány hatalmát korlátozni és ellenőrizni tudnák.

A Transparency International és más nemzetközi szervezetek felmérései szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki egy ország korrupciós fertőzöttsége, valamint demokratikus elkötelezettsége és gazdasági teljesítménye között.