Jogilag abszurd Kocsis Máté kötelező drogtesztje

vagyonnyilatkozat 2014
Kocsis Máté
Vágólapra másolva!
Abszurdnak és jogilag értelmezhetetlennek tartja Magyar Gábor ügyvéd, hogy Kocsis Máté drogtesztre kötelezné a 12 és 18 év közötti fiatalokat, továbbá az újságírókat és a megválasztott politikusokat is. Az sem tisztázott például, ki számít újságírónak.
Vágólapra másolva!

A politikusok gondolatsziporkái - mint most éppen Kocsis Máté drogtesztre vonatkozó ötlete - akkor lesznek kezelhetőek, amikor megjelennek a magyar közlönyben, addig jogilag értelmezhetetlenek – mondta az Origonak Magyar Gábor ügyvéd.

Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere nemrégiben a Facebook-oldalán közölte a drogtesztre vonatkozó javaslatát, amelyet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint a kormánypárt parlamenti képviselőcsoportja fenntartásokkal ugyan, de támogat.

Jogilag abszurd

A közlönyben való megjelenést társadalmi vitának, és a tervezett törvényre vonatkozó konkrét irányvonalak kialakításának kell megelőznie, egyelőre Kocsis Máté drogtesztes javaslata értelmezhetetlen, jogilag abszurd és kivitelezhetetlennek tűnik.

Kocsis Máté drogteszte kötelezné a 12 és 18 év közötti fiatalokat, továbbá az újságírókat és a megválasztott politikusokat is Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Magyar Gábor hangsúlyozta, a hazai és a nemzetközi jogrendszer is terminus technicusokkal, szikár jogi fogalmakkal működik. Kizárólag ez a műnyelv képes megragadni a valóságot, a hétköznapi szóhasználat jogi bizonytalansághoz és vitákhoz vezet, ezért szükséges a törvényalkotáshoz kellően precíznek lennie.

Az „újságíró" és „politikus" szavak nem felelnek meg a fent részletezett terminus technicusoknak, tehát ezek alapján nem lehetséges megfelelően megalkotni a törvényt. Az sem egyértelmű például, hogy a blogolás újságírásnak számít-e, és a bloggerekre vonatkozhatna-e a tervezett drogteszt.