Megkezdődött az ónos eső okozta károk felmérése

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az ónos eső okozta károk felmérése a Börzsönyben, ahol mintegy 10 ezer hektárt sújtott a rendkívüli időjárás - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Az ónos eső miatt eltört az erdei fák koronája, vagy derékba törtek, illetve kidőltek. A Magas-Börzsönyben drámai helyzet alakult ki. A Kemencei Erdészetnél keletkeztek a legnagyobb károk, de a Diósjenői Erdészet is jelentős károkat szenvedett el. Királyrét és Nagymaros környezetében ugyanakkor csak a magasabban fekvő területeken vannak a természeti csapásnak következményei.

Favágók dolgoznak Ómassa határában. Országszerte károkat okozott az ónos eső Forrás: MTI/Vajda János

Az erdészek, fakitermelő brigádok folyamatosan azon dolgoznak, hogy legalább az erdészeti feltáróút hálózatot minél előbb megtisztítsák. Ez lehetővé teszi ugyanis, hogy a szakemberek a belső völgyek károsított erdeibe is eljuthassanak. De célul tűzték ki azt is, hogy a turisták számára fontos - turisztikai célpontok felé vezető - főbb turistautakat (jelzéseket) is megtisztítsák is. A munkákról folyamatosan tájékoztatják az érdeklődőket interaktív térképen is.

Jelenleg - és ez a most következő hétvégét biztosan érinti - azonban senkinek nem ajánlják, hogy a túrát tervezzen a Magas-Börzsönybe, helyette inkább keressék fel a biztonságos kiránduló központokat, vadasparkokat. Most még nagy területek lehetnek veszélyesek, átjárhatatlanok a Börzsöny erdőiben - tartalmazza a közlemény.