Önkéntes lehet a fiatalok drogtesztje

Vágólapra másolva!
Politikusok és újságírók esetében nincs realitása.
Vágólapra másolva!

Finomíthatják a drogtesztes tervezetet. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy önkéntes formában vezethetik be a 12–18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket: a 14 év alattiak esetében a szülő kérhetné, afelett pedig közösen tett nyilatkozat alapján tesztelhetnék a gyereket. További feltétel, hogy a teszt eredménye nem lenne felhasználható büntetőeljárásban, csupán a szülő tudtára lehetne hozni.

Gulyás szerint ezen felül az Igazságügyi Minisztériumot és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is megkeresik, hogy megvalósítható-e a a javaslat. A lap idézi Péterfalvi Attilát, az adatvédelmi hatóság elnökét, aki szerint a politikusok és újságírók esetében nincs realitása egy ilyen szabályozásnak, az ifjúságnál pedig a jogalkotóknak nagyon alaposan kellene eljárniuk, hogy ne sértsenek alkotmányos jogot.

Más abszurdnak és jogilag értelmezhetetlennek tartja a drogtesztet. Erről bővebben itt olvashat. Az internetezők körében sem volt népszerű Kocsis Máté javaslata. Az erről szóló mémeket itt megnézheti.