Nemzetbiztonsági kockázat lehet Habony, a fantomtanácsadó

Habony Árpád
Habony Árpád Washingtonban
Vágólapra másolva!
Átesett-e a kormányfőt és vezető fideszeseket tanácsokkal ingyen ellátó Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágításon? - kérdezi Orbán Viktortól az ellenzék. Nemzetbiztonsági forrásaink azt tartják valószínűnek, hogy nem, márpedig ez komoly kockázatot jelenthet, ha tanácsadóként minősített iratokhoz, információkhoz jut hozzá. A Fidesz-frakció szerint a választások vesztesei támadják a tanácsadót.
Vágólapra másolva!

Több tucat kérdésből álló, a korábbi C típusú átvilágítást felváltó, 28 oldalas biztonsági kérdőívet kell kitöltenie több száz, az államigazgatásban „fontos és bizalmas munkakörben" dolgozónak. Jellemzően olyanoknak, akik munkájuk során kiemelt, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő vagy azt érintő kérdésekkel, döntésekkel, iratokkal, illetve területtel foglalkoznak. Egy, a miniszterelnököt vagy a Miniszterelnökséget vezető minisztert közvetlenül javaslatokkal, stratégiai ötletekkel ellátó tanácsadó pedig tipikusan ilyen személy lehet.

Átvilágították a fantomtanácsadót?

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és más vezető fideszes politikusok közelében immár több mint tíz éve tanácsokat osztó Habony Árpád átesett-e ilyen biztonsági szűrésen. Erre kíváncsi Szabó Szabolcs, az Együtt parlamenti képviselője is, aki ezért írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz. Azt szeretné tudni, a Fidesz egyik legfontosabb háttéremberének, Orbán Viktor bizalmasának tartott Habonynál végeztek-e ilyen kockázatelemzést.

Habony Árpád Washingtonban - bizonyítandó, hogy nem tiltották ki az USA-ból Forrás: Facebook/Kaminski Fanny

Szabó úgy jellemezte Habonyt, mint „valószínűleg az ország leggazdagabb és legbefolyásosabb munkanélkülije, akiről keveset tudunk, de az sem túl biztató". Azt ugyanis biztosan tudni róla, hogy nem áll állami vagy fideszes alkalmazásban, és cégének évek óta nincs bevétele, miközben nagy lábon él: luxusautókkal, drága ruhákban jár, csuklóján értékes karórákkal.

Lázár és Rogán is ismeri, tanácskoznak

Habonyt gyakran látni a miniszterelnök közelében, ezért is tartják sokan úgy, hogy ő Orbán Viktor legfontosabb stratégája. Amolyan titkos tanácsnok, szürke eminenciás, akiről még azok sem szívesen beszélnek, akik elfogadják a tanácsait. A Miniszterelnökséget vezető Lázár János és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető nemrég annyit elismertek az RTL Klub Házon kívül című műsorában, hogy ismerik Habonyt, olykor találkoznak, egyeztetnek, és adnak a szavára stratégiai kérdésekben.

Lázár János miniszternek is ad olykor tanácsokat Habony Árpád Fotó: Origo

A témától láthatóan ódzkodó politikusok közül elsőként Rogán Antal ismerte el, hogy több fideszes politikusnak is dolgozik. "Minden politikus számára vannak olyan emberek, akik segítik tanácsokkal. Nem titok, hogy Habony Árpád így van nemcsak a miniszterelnök úrral, hanem többünk esetében is (...) formális pozíciót nem hajlandó vállalni, és én ezt inkább a javára írom, mint sem a hátrányára" - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is elfogad tanácsokat Habony Árpádtól Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Lázár János a műsorban „kiváló szakemberként" jellemezte Habonyt, aki politikai stratégiával foglalkozik. A miniszter kifejtette: "Ismerem, rendszeresen találkozunk, kikérem a véleményét bizonyos kérdésekben, de nekem nincs tanácsadói vagy hivatalos viszonyom vele. Ismeretségi alapon szoktam vele konzultálni. Nincs tudomásom, hogy szerződése lenne a kormánnyal." Mindketten, Rogán és Lázár is azt állították, hogy Habony nem kap pénzt a tanácsadásért.

Rovott múltját, ügyeit firtatja az ellenzék

Az Együtt emlékeztetett arra is, hogy Habony ugyanabban a Szerb utcai önkormányzati társasházban lakik, amelyben Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester az ellenzék által vitatott körülmények között vásárolhatott lakást. Ráadásul Habonyt 2011-ben garázdaság miatt elítélték, mert bántalmazott egy idős házaspárt – derítette ki a Magyar Narancs. Szerepelt már Habony a hírekben azzal is, hogy a nagybátyja Portik Tamás élettársának előző férje.

Garázdaság miatt elítélték, mert bántalmazott egy idős házaspárt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Együtt állítása szerint elkötelezett a közélet megtisztítása és a politika átláthatósága mellett, ezért fontosnak tartja, hogy feddhetetlenek legyenek azok az emberek, akik a kormányzati döntéseket előkészítik, azok meghozatalában részt vesznek. Így tudni szeretnék, ki az, aki a miniszterelnöknek stratégiai kérdésekben tanácsot ad, és rovott múltja alapján nem jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot?

Ezekre a kérdésekre vár választ az Együtt a kormányfőtől:

  • Folytattak-e le Habony Árpáddal szemben az előző vagy a mostani kormányzati ciklusban nemzetbiztonsági ellenőrzést, és ha igen, pontosan mikor és milyen indokkal?
  • Rendelkezik-e Habony Árpád az Országgyűlés épületébe, vagy bármely más kormányzati intézménybe, annak területére állandó belépővel?
  • Az Ön véleménye szerint a formális hivatalt nem viselő Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóként fontos és bizalmas munkakört tölt-e be?
  • Hozzáfér-e Habony Árpád olyan adatokhoz, kormányzati döntést előkészítő anyagokhoz, amelyek megalapoznák vele szemben a nemzetbiztonsági ellenőrzés lefolytatását?
  • Hogyan értékeli, hogy az ország egyik legbefolyásosabbnak tűnő közszereplője, aki saját maga szerint nem az, büntetett előéletű, vagyoni viszonyai átláthatatlanok, bűnözői körökkel érintkezik?

Jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot

Fontos, súlyos kérdéseket feszeget az Együtt Habonnyal kapcsolatban – ismerte el egy névtelenséget kérő, nemzetbiztonsági területen otthonosan mozgó forrásunk. Azt mondta, ha csak a fele igaz annak, amit Habony befolyásáról és Orbán Viktorral ápolt szoros munkakapcsolatáról hallani, kizártnak tartja, hogy tanácsadói munkája során ne találkozna minősített iratokkal, információkkal.

Tanácsadói munkája során Habony Árpád akár államtitkok közelébe is kerülhet Forrás: Origo

Forrásunk szerint Habony rendészeti, honvédelmi és nemzetbiztonsági területen is kapcsolatba kerülhet olyan érzékeny adatokkal, információkkal, melyek megismeréséhez a törvény előírása szerint át kellene esnie a korábbi C típusú átvilágítást felváltó, 28 oldalas biztonsági kérdőív kitöltésével járó szűrésen. A kérdések aprólékosan kitérnek a jövedelmi és vagyoni viszonyokra, és például a büntetett előéletre is.

A 28 oldalas, több tucat kérdést tartalmazó biztonsági kérdőív Forrás: Origo

Ha ingyen is adja tanácsait Habony, nemzetbiztonsági forrásaink szerint szükség lenne az átvilágítására, ám ez szerintük vélhetően elmaradt. Arról, hogy ez esetben ki hibázhatott, azt mondták: ha a Fidesznek ad tanácsot, akkor a házelnöknek, ha a kormányfőnek, akkor Orbánnak, ha pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, akkor Lázárnak kellett volna intézkednie.

Csakhogy jogi dilemmát okozhat, hogy a vonatkozó, többször módosított 1995-ös nemzetbiztonsági törvényt részletszabályozó 303/2013-as kormányrendelet szövegezésekor a jogalkotók nem gondoltak az ingyen, mindenféle írásos alap, formális megbízás nélkül önzetlenül segítőkre, így a rendelet csak a foglalkoztatási jogviszonyban vagy a polgári törvénykönyv szerinti szerződéses jogviszonyban foglalkoztatott politikai (fő)tanácsadóknak írja elő a nemzetbiztonsági ellenőrzést.

Koronagondnokból lett tanácsadó

A ma Orbán Viktor nem hivatalos, mégis befolyásos tanácsadójaként ismert Habony Árpád ugyan csak a 2002-es választási vereség után bukkant fel a Fidesz környékén, de nevével már 2000-ben, a koronaúsztatáskor találkozhatott a nyilvánosság. Habony volt az, aki a nemzeti ereklyét koronagondnokként elhelyezte a különleges vitrinben a Parlamentben. Korábban dolgozott restaurátorként, később részt vett a Sándor-palota felújítási munkálataiban is.

Habony ma már szinte állandó szereplője a Fidesz-KDNP tanácskozásainak Forrás: MTI/Mohai Balázs

Habony Árpádnak hivatalos önéletrajza nem ismert, ám annyi tudható, hogy 1968 januárjában született Pestszentlőrincen, az általános iskola elvégzése után pedig autószerelő szakmunkásképző iskolában tanult, ám végül otthagyta, és gimnáziumban folytatta tanulmányait. 1995-ben egyéni magyar bajnok lett kendóban, 1997-ben a világbajnok csapat tagja. A 90-es évek közepén megfordult a Képzőművészeti Főiskolán, de nem fejezte be, több felsőoktatási intézményben is tanult Budapesten és vidéken, többek között Szegeden, de arról nem tudni, befejezte-e bármelyiket.

Előzőleg üzletember is volt, több céggel

Az üzleti életben Habony 1997-ben jelent meg, először a CCC+Bogner Tanácsadó Kft.-ben, majd a Museumsystems Tanácsadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben lett tulajdonos. A korona átszállítására, illetve a műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai feladatokra kiírt pályázatot a Musemsystems Kft. nyerte meg. Habony ebben a cégben is meghatározó tulajdonos volt, ugyanazokkal a személyekkel, akik a CCC+Bognerben is tulajdonostársai voltak.

Habony mindkét cégből ugyanazon a napon, 2003. április 10-én szállt ki - nagyjából abban az időben, amikor a Fidesz tanácsadója lett. (A céget később, 2009-ben fizetésképtelenség miatt felszámolással törölték.) Ekkoriban ismertette meg őt vezető fideszesekkel Deutsch Tamás jelenlegi fideszes EP-képviselő, neki pedig, úgy tudni, az előző év nyarán a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korábbi elnöke, későbbi V. kerületi főépítész, Cselovszki Zoltán mutatta be.

Több cégben is megfordult Habony Árpád, mielőtt tanácsadásra adta a fejét Fotó: Origo

Ez után alapította meg Habony saját cégét, a máig működő, de 2009 óta egyetlen fillér bevételt nem hozó Színes Tinták Bt.-t, amelynek ő a beltagja, testvére, Habony Mária Ágnes pedig a kültag. A tízezer forinttal alapított cég évekig egy XVIII. kerületi, Havanna utcai ingatlanban működött, ez Habony Mária lakcíme is. 2010 őszéig ugyanez volt a székhelye egy másik cégnek, a Brand Lab Tanácsadó Kft.-nek, amelynek egyik ügyvezetője szintén Habony Mária Ágnes volt - ugyancsak 2010 őszéig.

Elindult a tanácsadás rögös útján

Habony hamar kinőhette a Színes Tinták Bt.-t: 2005 és 2006 között már az egyik vezetője és résztulajdonosa a Nézőpont Intézet Elemző és Kutató Zrt. elődjének, az Europtimus Tanácsadó és Marketing Rt.-nek. A ma már Bonum Senem Zrt. néven működő cég alapító-tulajdonosa az a Győri Tibor volt, aki korábban a Fidesz jogtanácsosaként dolgozott, és Simicska Lajos munkatársa is volt. A cégben Habony mellett felbukkant Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség későbbi vezetője, és az a Nagy Attila ügyvéd is, aki 1997-ben ellenjegyezte Josip Tot cégvásárlási szerződéseit.

Habony egy másik cégben az Orbán Viktorral távoli rokonságban álló, jobboldali üzletember Vitézy Tamással is dolgozott, mígnem 2010 tavaszán kilépett a ma már fizetésképtelenség miatt felszámolás alatt álló, Horvátországban szállodákat, kikötőket üzemeltető Adriatiq Islands Group Hungary Kft.-ből. Vele együtt távozott a társaságtól Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, aki ma a Századvég Alapítványban és a Századvég Gazdaságjutató Zrt.-ben dolgozik, feleségét pedig ősszel főpolgármester-helyettesnek választották meg Tarlós István mellé.

Habony és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég-csoport egyik vezetője Fotó: Origo

Habony az Adriatiqból az Atticus Investments Zrt.-hez távozott. Az Atticus számos Fidesz-közeli vállalkozót, tanácsadót begyűjtő cég volt a 2000-es években - derül ki a Népszava cikkéből. A cégben Heim Péter és Lantos Csaba igazgatósági tagok mellett felügyelőbizottsági tagságot vállalt Habony mellett Stumpf István is, aki alkotmánybíróvá választása miatt szállt ki. A cég azóta beolvadt a Sphaera Investments Zrt.-be, amelynek vezetője és résztulajdonosa is Heim Péter.

Fidesz: a vesztesek támadják Habonyt

Habony Habony Árpádot azért támadják, mert munkájával két alkalommal is hozzásegítette a Fideszt a kétharmados parlamenti győzelemhez, és azok támadják,akik nem tudják elfogadni választási vereségüket - üzente az Origónak a Fidesz frakciója.

A levél emlékeztet rá, hogy az országgyűlési képviselőcsoportok több mint húsz éve minden ciklusban közel kétszáz tanácsadónak,szakértőnek biztosítanak állandó belépési lehetőséget a Parlamentbe, illetve a bizottsági ülésekre. A törvényben szabályozott módon hozzáférhetnek bármilyen dokumentumhoz, amit a képviselők rendelkezésükre bocsájtanak.

"Minden képviselőcsoport mellett vannak tanácsadók, akik nem munkaviszony keretében nyújtanak segítséget, mégsem jutott senkinek eszébe húsz éve, hogy ezek a tanácsadók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek"- olvasható a frakció üzenetében.