Háború helyett békét kínál az újjáépülő MSZP

MSZP gyűlés
2014.12.13.
Vágólapra másolva!
Önmarcangolás után építkezne az MSZP, amely 2018-ra erős, Orbán Viktor és a Fidesz rendszerével szembeni hihető alternatívává fejlesztené magát. Jövőre építkeznek, 2016-ban programot alkotnak, 2017-ben pedig előválasztáson dől majd el, kim lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A felkészülést Lakner Zoltán és Andor László is segíti.
Vágólapra másolva!

Háború helyett békét kínálna az országnak az MSZP a következő 25 évben, Tóbiás József pártelnök pedig feszes, ambiciózus menetrendet ismertetett a szocialisták szombati pártértekezletén. Olyat, amellyel 2018-ra reményei szerint a szocialisták képesek megújulni, és alkalmasak lesznek nem csak a álasztási győzelemre, de a kormányzásra is.

Tobzódtak a szimbólumokban

Nem csak a beszédek, az időzítés, de még a helyszín is tobzódott a szimbólumokban az MSZP szombati pártértekezletén, amely nem küldöttgyűlés, nem kongresszus volt, hanem olyan összejövetel, kibeszélő-show, amelynek funkciója egyszerre volt a szembenézés és az újrakezdés.

Új 25 évről beszélt és múltat is idézett Tóbiás József az MSZP elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez a kettőség érződött abban is, hogy az ősszel 25 éves születésnapját ünnepelt MSZP vezetője újabb 25 évről beszélt, az előttük álló kihívás, vagyis az Orbán-rezsim lebontásának jelentőségét pedig ahhoz hasonlította, amikor 1989-ben „sikerült embertelen korlátokat lebontani".

Időutazás volt már a helyszínválasztás is, hiszen az eseményt a pártalapítványi tulajdonú, Villányi úti épületben tartották, ahol a rendszerváltás előtt a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem, vagyis a Foxi-Maxi működött. Várhatóan ide költözik a párt is, mivel eladná a Jókai utcai székházát.

Tóbiás: Múlt nélkül nincs jövő

Egy kisfilm levetítése és egy Latinovits-szavalat meghallgatása után Tóbiás József pártelnök rövid bevezetőjében arról beszélt, hogy múlt nélkül nincs jövő. „Ma Magyarország azt akarja, mint mindig, a szabadság és jólét harmóniáját, ezt szerették volna elérni a reformerek, a baloldali rendszerváltók, akik 25 éve megalapították az MSZP-t".

A hallgatóságban Mesterházy Attila volt pártelnök és Horváth Csaba Fotó: Polyák Attila - Origo

Újabb párhuzamot vont azzal is, hogy az MSZP-nek rendszerváltó párttá kell válnia - éppúgy, mint ahogy az volt 25 éve is. Ehhez az önkritika és a teremtés bátorsága kell - mondta, hozzátéve: csak tömegek tudnak tömegdemokráciát építeni, ebben pedig az MSZP-nek is van feladata.

8 év alatt 7 választást vesztettek

A rideg tények kimondásának feladata Botka László választmányi elnökre hárult, aki azzal nyitott: 2006 októbere óta az MSZP hét különböző választást veszített el, és azért nem többet, mert ennyi volt összesen. „Mindegyik után eldöntöttük, hogy jobban csináljuk ugyanazt, mint annak előtte" - emlékeztetett a szegedi polgármesteri posztját ősszel megőrző Botka.

Botka László a hibák felsorolása mellett a jövő erényeiről beszélt Fotó: Polyák Attila - Origo

Csakhogy „ami korábban elég volt, most már nem az, ezért sok mindent nem jobban, hanem másként kell csinálni." - mondta. Nem temette pártját, mert „az MSZP mint brand erős, erősebb, mint amilyen politikával megtöltöttük az elmúlt években". Hozzátette: egy párt nem önmagáért van, hanem, hogy jobbá tegye az emberek életét, viszont ehhez választást nyerni és kormányozni kell.

A kormányzóképesség megszerzéséhez Botka szerint négy fontos dolog kell:

  • értékalapú politika
  • társadalmi beágyazottság
  • hitelesség
  • szakmai megalapozottság

A hitelesség és szakmaiság elsődleges

A szabadság, a szolidaritás és az igazságosság értékeit kell képviselnie az MSZP-nek, mert szerint „ezek az állandó értékek, de semmit sem érnek, ha nem használjuk, nehogy elkopjanak." Botka úgy vélte, az Orbán-kormány lebontja a szabadságot, kiirtja a szolidaritást, semmibe veszi az igazságosságot.

Építkezni kell és vissza kell szerezni a hitelességet, szakmaiságot Fotó: Polyák Attila - Origo

A társadalmi beágyazottság hiányát pedig azzal szemléltette, hogy az őszi önkormányzati választáson polgármestereik támogatottsága a 3 és a 66 százalék között szóródott, ami nem magyarázható területi, társadalmi egyenetlenségekkel.

Ami a hitelességet illeti, emlékeztetett, hogy „ma több ember utál minden pártot, mint ahányan bármelyiket is támogatják". Ennek okát részint a korrupcióban látja, amitől - ismerte el - az MSZP sem volt mindig mentes. Persze jelezte: „a föld- és a trafikmutyi attól, hogy törvénybe foglalták, hogy szabad, még közönséges lopás."

A szakmaiság fontossága mellett Botka kitért az elmúlt hónapok tüntetés-sorozataira is, megjegyezve: „kormányzóképesség az utcáról nem építhető fel", de üzeni a pártokat ma még rendezvényeiken nem szívesen látó civileknek, hogy az MSZP sem a 2010 előtti állapotokat kívánja vissza, és az Orbán-rezsim leváltása érdekében összefog azzal, „aki nem tűlünk akar vinni".

Tóbiás: Sokszor hibáztunk

Önmarcangolással kezdte beszédét a Botka László után felszólaló pártelnök is. Ugyan „amikor erősek voltunk, sokat tettünk Magyarországért, elég csak a NATO- vagy az EU-csatlakozásra gondolni, de sokszor hibáztunk is." Például amikor „a hazugságot igazsággá akartuk maszkírozni, vagy éppen kormányzás helyett castingoltunk - említette.

Tóbiás József pártelnök is beszélt a hibákról, de többet a jövőről Fotó: Polyák Attila - Origo

Ideje viszont az MSZP-nek talpra állnia, hiszen „ma ordítóan szükség van a hiteles baloldali politikára" – mondta. Ezt az MSZP kínálná, amely szerinte az esély, a biztonság és a szabadság pártja. A szegénységre és a szolidaritás hiányára kitérve megjegyezte: a Fidesz ma már nem ideológiai képződmény, hanem a feudális önkény politikáját megvalósító üzleti vállalkozás.

Tóbiás is kitért a többi ellenzéki pártra illetve az együttműködés kérdésére. Bírálta az LMP-t, a Jobbikot pedig csak a Fidesz hatalmára irigy rendszerhibának nevezte. Emlékeztetett, hogy sokszor „oktalan" áldozatot hoztak a győzelemhez szükséges szövetségben, de Angyalföldön vagy Újpesten az MSZP önállóan is tudott sikeres lenne, ahol pedig nem olyan erős, mást támogat, mint Veszprémben.

Itt a menetrend három évre

„Orbán rendszerével nincs alku" - tette világossá Tóbiás, aki szerint ezért ütőképes, hihető és a rezsim leváltására képes MSZP-t kell építeni. Ez pedig olyan többlépcsős folyamat, amelyben minden évre jut valami fontos tennivaló:

  • 2015 a visszatérés éve lesz
  • 2016 a programalkotásé
  • 2017 pedig a kihívás és az előválasztás éve

Az első lépés a pártszervezet átalakítása lesz, mert Tóbiás szerint is nem jobban, hanem mást kell csinálni. A 106 választókerületben közösségépítésbe kezd az MSZP, és létrehoznak stratégiaalkotó munkacsoportokat is, miközben erősítenék kapcsolatukat a civil szférával és a szakszervezetekkel.

Laknerrel és Andorral erősítenek

A társadalmi egyetértés kialakítása érdekében Társadalmi Párbeszéd Projektintézet alakul, melyet Lakner Zoltán politológus irányít, feladata pedig egy új Társadalmi Szerződés kimunkálása lesz. Tóbiás reményei szerint a következő években Budapest lehet az újjászülető szociáldemokrácia központja.

Lakner Zoltánt és Andor Lászlót hívta segítségül az építkezéshez a pártelnök Fotó: Polyák Attila - Origo

2016-ban már társadalmi vitára is bocsátanák az időközben elkészült új Társadalmi Szerződést, miközben országszerte ellenzéki kerekasztalok jönnének létre. A programalkotásban – amelynek két fontos pillére Tóbiás szerint a szegénység és a nemzetközi elszigeteltség elleni küzdelem lesz, mint 1989-ben –Andor László idén leköszönt uniós biztos és gazdasági szakértők is segítik.

Előválasztást tartanak 2017-ben

Az MSZP 2017-ig Tóbiás szerint nem foglalkozik azzal, ki van még a demokratikus ellenzéki oldalon. De 2017 már az előválasztás, a kihívás éve lesz. „A cél az, hogy a Fidesz rendszerének megdöntésében minél több szövetségesünk legyen, de ez a szövetségkötés nem történhet meg titokban, üzengetve - úgy, ahogy eddig, mert Magyarország, a baloldal többet érdemel" - mondta.

Előválasztáson dől majd el 2017-ben, ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje Fotó: Polyák Attila - Origo

A pártelnök szerint legitim előválasztási rendszerben kell eldőlnie annak, ki legyen a miniszterelnök-jelölt. Ennek előkészítésére szakmai munkacsoport alakul, valamint azt is vizsgálnák, hogy mire lehet számítani a választáson 2018-ban, hogyan alakíthatják át addig ismét a rendszer a kormánypártok.

A szocialisták jótékonysági adománygyűjtést is tartottak karácsonyra készülve Fotó: Polyák Attila - Origo

Tóbiás a pártértekezlet nyilvános részét azzal zárta, hogy az MSZP győzelemre, és nem háborúra készül. „Egy kettészakadt társadalmat kell egyesítenünk azzal, hogy békét teremtünk és mindenki számára biztosítjuk a gyarapodás feltételeit. Erről szól az MSZP jövője." Az értekezleten megjelent küldöttek késő délutánig zárt ajtók mögött folytatják az értékelést.

A magyar emberek nem kérnek a baloldal visszatéréséből

A magyar emberek idén háromszor is világossá tették, hogy nem kérnek a baloldal és a Gyurcsány-pártok visszatéréséből. Nem kérnek többet a megszorításokból és a bukott gazdaságpolitikából, nem akarnak újra segélyen tengődő országot, és nem kérnek a hazájukat külföldön eláruló politikusokból – így reagált a Fidesz az MSZP pártértekezletére.