Kanadai templomban kért menedéket a magyar család

Juhász Marianna, Kanada, menekültkérelem, menedék, templom
Vágólapra másolva!
Egyetlen szoba az otthonuk, az is egy templom belsejében van. Ha kilépnek az ajtón, bármikor elviheti őket a bevándorlási hivatal. Juhász Marianna és két tinédzser fia három hete él egy kanadai kisváros lutheránus imaházában, ahol kitoloncolásuk után kértek menedéket. 
Vágólapra másolva!

Az egyedülálló édesanya fiaival együtt négy éve menekült Kanadába volt férje elől, aki állítása szerint rendszeresen bántalmazta kisebbik fiát a láthatásokon. Ahogy a gépük leszállt Torontóban, menekültkérelmet adtak be. Marianna nagyobbik fia, a nő első házasságából született Patrik ekkor 12, a kisebbik, Tamás 8 éves volt.

- Az apja majdnem minden második hétvégén verte, amikor Tamásnak láthatásra kellett mennie – mesélte a fiú bátyja egy interjúban.

Juhász Marianna nem tudja, meddig kell a templomban maradniuk Forrás: Gofundme.com

Elutasított kérelem

A család kérelmét 2012-ben ennek ellenére elutasították. A bevándorlási hivatal szerint Marianna nem tudta bizonyítani, hogy a magyar hatóságok nem tudtak számára megfelelő védelmet nyújtani. A család ebben az időben Ontarióból Abbotsfordba költözött, ahol az addig munkanélküli asszony takarítónőként talált állást egy szupermarketben. Szabadidejében családi házaknál és irodákban vállalt munkát, fiai is elkezdték az iskolát, ahol rengeteg barátot szereztek.

Patrik: hideg zuhany alá tette az öcsém

Tamás mindeközben pszichológushoz is elkezdett járni, mivel folyamatosan attól rettegett, hogy visszaküldik az apjához Magyarországra. A szakember megállapította, hogy a fiúnak szorongásos tünetei vannak, és minden valószínűség szerint poszttraumás stressz szindrómában is szenved.

A tinédzser azt is elárulta, hogy édesapja sokszor hideg zuhany alá tette, majd a vizes ruhákban órákra kiküldte az udvarra. Tamás többször leszögezte, hogy öngyilkos lesz, ha haza kell mennie.

Magyarországon is kaphatna kezelést

Marianna nem adta fel és ismét menedékkérelmet nyújtott be, ezúttal fia állapotára hivatkozva. Az asszony azt állította, hogy – mivel apja engedélye nélkül vitte fiát külföldre – hazaérkezése után azonnal vád alá helyeznék, Tamást pedig az apjának ítélné a bíróság. Csakhogy a hatóságok szerint erre sincs bizonyíték, a fiú pedig Magyarországon is kaphatna megfelelő pszichológiai kezelést, ezért az édesanya kérelmét ismét elutasították, a családot pedig kiutasították az országból.

Tettek még egy kétségbeesett kísérletet a maradásra, de nem jártak sikerrel. Amikor a határrendészet tagjai ezt közölték velük, Tamás rosszul lett és mentőt kellett hívni hozzá.

Ebben a templomban lakik most a magyar család Forrás: Google Street View

Kopogtattak a templom ajtaján

Mariannának, Patriknak és Tamásnak november 12-én kellett volna felszállnia a Budapestre tartó gépre, azonban nem jelentek meg a repülőtéren és hetekig semmit nem lehetett róluk tudni. Egészen november 30-áig, amikor bekopogtak a Walnut Grove-i lutheránus templom ajtaján és menedéket kértek.

„Úgy éreztem, nem volt más választásom. A Biblia azt mondja, hogy azok, akik nem osztják meg anyagi javaikat a rászorulókkal, nem hordozzák magukban Isten szeretetét” – nyilatkozta a templomban múlt héten tartott sajtótájékoztatón Karl Keller lelkész.

Szomszédok is vannak

A család azóta a templom egyik helyiségében él, a barátaik segítenek nekik adományokkal, és az interneten is gyűjtenek pénzt, hogy segítsék őket.

Nem ők az egyetlenek, akiknek a gyülekezet menedéket nyújtott, egy másik szobában él Jose Figueroa, egy salvadori menekült, akit szintén kiutasítottak Kanadából.

Mióta beköltöztek, a kanadai határrendészek folyamatosan figyelik a templomot a közeli autóparkolóból. A CBSA hírtelevíziónak nyilatkozó szóvivő nem árulta el, hány órát töltenek megfigyeléssel naponta, de azt leszögezte, hogy a kanadai törvények végrehajtása alól egy templom sem nyújt védettséget.

A lelkész szerint ez zaklatás

„Ha van rá lehetőség és nem jelentenek veszélyt a közösségre, a hatóságok tárgyalni próbálnak a templomokban menedéket kérőkkel, hogy önként hagyják el a helyet” – üzente a szóvivő.

A lelkész szerint a kormány zaklatja a családot.

„Mindenesetre köszönöm az ügynökség munkatársainak, hogy segítségükkel a mi templomunk a legbiztonságosabb a környéken” – szögezte le Karl Keller.

Másoknak sikerült

A Juhász család esete nem egyedi Kanadában. 2004-ben egy iráni menekült, Amir Kazemian kért menedéket egy vancouveri anglikán templomban. A férfi három évig élt az épületben, mire humanitárius okokra hivatkozva végül megkapta a menedékjogot.