Nyomoz az ügyészség Vida Ildikó feljelentése alapján

André Goodfriend az USA nagykövetségének ügyvivője.
Fotó:Dudás szabolcs
2014.10.31.
André Goodfriend az USA nagykövetségének ügyvivője. Fotó:Dudás szabolcs 2014.10.31.
Vágólapra másolva!
Megindította a nyomozást rágalmazás gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség Vida Ildikó feljelentése alapján. Egyelőre adatot gyűjtenek, de André Goodfriend amerikai ügyvivőt csak akkor gyanúsíthatják meg, ha az Egyesült Államok lemond a nevében a diplomáciai mentességről.
Vágólapra másolva!

Rágalmazás gyanúja miatt hétfőn nyomozást rendelt el az ügyészség Vida Ildikó NAV-elnök feljelentése alapján. Keresztes Imre főügyész közlése szerint az ügyben – jogi szaknyelven – valóságbizonyítás várható. Ez azt jelenti, hogy nem Vida Ildikónak kell védekeznie, hanem a kifogásolt állítást megfogalmazónak kötelessége bizonyítani, hogy amit állított, az igaz.

Vida Ildikó eddig az egyetlen, aki elismerte, hogy rajta van a kitiltási listán Forrás: MTI/-

Vida Ildikó a december elején megjelent, a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tett feljelentést az amerikai ügyvivő ellen. Az interjúban André Goodfriend kifejtette: az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, "úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt".

Mint arra Keresztes Imre is kitért a közleményben, a rágalmazás bűncselekménye kapcsán fontos kiemelni, hogy az valótlan, illetve valós tények állításával is elkövethető. Így az a kijelentés, hogy valaki „korrupt", illetve „korrupciós cselekményt követett el", az állítás valóságtartalmától függetlenül is alkalmas lehet a becsület csorbítására.

Kérdés, marad-e a mentessége

A nyomozás eredménye nagyban függ attól, hogy a diplomáciai mentességet élvező amerikai ügyvivő esetében a küldő állam, az USA hajlandó-e lemondani a mentességről. Azt ugyanis az ügyészség is elismerte, hogy a feljelentettet meggyanúsítani csak az után lehet, „miután a diplomatát küldő állam a saját hazai joga szerinti eljárási rendben a mentelmi jogát felfüggesztette".

André Goodfriend csak akkor lehet gyanúsított, ha felfüggesztik a mentességét Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a legfőbb ügyész a külpolitikáért felelős miniszter útján terjesztheti elő. A mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány megtételével egyidejűleg fel kell függeszteni a nyomozást, amely a mentelmi jog felfüggesztése esetén a gyanúsítotti kihallgatással folytatható, ha pedig nincs felfüggesztés, az eljárást meg kell szüntetni.