Házirendet sértett Orbán Viktor a csokievéssel

Varju László DK-s képviselő adta át a parlamentben a dohányipari szakszervezetek csokijait. A csokikon családi fotók láthatóak, a hátoldalon pedig egy üzenet: "Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat.
Orbán Viktor és Semjén Zsolt
Vágólapra másolva!
Vagy nagyon éhes, vagy feledékeny lehetett Orbán Viktor, amikor a tegnapi parlamenti ülésnapon elfogyasztotta a dohányipari szakszervezetek tüntetésére készült csokoládét. A miniszterelnök ugyanis láthatóan megfeledkezett arról, hogy az Országgyűlés üléstermében tilos étkezni, ez pedig bizony az édességekre is igaz. Sőt, még az ételkóstolás is kimaradhatott. 
Vágólapra másolva!

Kétszeresen is figyelmetlen volt a kormányfő tegnap a Parlamentben. Az egész internetet bejárták azok a fotók, melyeken Orbán Viktor – Semjén Zsolt társaságában – az ülésteremben fogyaszt el egy tábla csokoládét az Országgyűlés idei, utolsó előtti ülésén. A miniszterelnököt láthatóan az sem érdekelte, hogy a csomagoláson családi fényképek voltak, szájjal tépte fel a csomagolást, majd megette az édességet. Arra azonban valószínűleg nem gondolt, hogy ezzel házirendet sértett.

Orbán szájjal tépte fel a csokit, Semjén Zsolt pedig nézte Forrás: alfahir.hu

Kövér László haragudni fog

Kövér László éppen tavaly szigorított a rendelkezésen, mely a Parlamentben tartózkodás feltételeit írja le. A házelnöknek elege lett az üléstermi és folyosói rendbontásokból, ezért döntött úgy, hogy módosítja a házirendet. A tavaly életbe lépett szabályzat kitér arra, hogy nem lehet ittasan bemenni az épületbe, nem lehet veszélyes tárgyat bevinni, valamint az öltözéknek is megfelelőnek kell lennie. Ennél is fontosabb azonban, hogy sem a folyosókon, sem pedig az ülésteremben nem lehet enni, inni és a földre ülni. Márpedig Orbán Viktor éppen ezt tette, amikor jóízűen elfogyasztotta a csokoládét, és még Semjén Zsoltot is megkínálta vele.

A kormányfő meg is kóstolta az édességet, pedig ezt nem szabad Forrás: alfahir.hu

Kit evett meg Orbán Viktor?

A miniszterelnököt az sem hatotta meg, hogy a csokoládé csomagolása is egyedi volt. Az édességet a dohányipari szakszervezetek készítették tegnapi tüntetésükre, szóvivőjük pedig azt is megerősítette az Origónak, hogy a csokin a dolgozók gyermekei voltak láthatók.

„A Kossuth téren demonstráló dohányipari dolgozók családi fényképeit tettük a csokoládék csomagolására” – mondta Csizmadia Lajos, a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének szóvivője.

A csomagoláson a fényképek mellett egy írás is szerepelt.

„Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts, kérlek tejesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!” – állt a csokikon.

A csokikat a dohányipari szakszervezetek készítették tiltakozásul Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kimaradhatott az ételkóstolás

Kérdés az is, hogy juthatott el a csoki a miniszterelnökhöz, akiről korábban a Blikk írta meg, hogy a Terrorelhárítási Központ ellenőrzi az ételeit. A TEK munkatársai között élelmiszer-biztonsági szakemberek is dolgoznak, a főként vegyészekből álló csapat a köztársasági elnök, a kormányfő és a velük egyszintű külföldi vezetők egészségére vigyáz, még az is előfordul, hogy kíváncsiságból megkóstolják a felszolgált ételeket.

Az Origo megkérdezte a TEK sajtóosztályát, hogy megvizsgálták-e fogyasztás előtt a csokoládét, de konkrét választ nem kaptunk. Azt írták csupán, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint járnak el, és bemásolták a törvényt, miszerint a Terrorelhárítási Központ "szükség esetén (...) intézkedik a tűzszerészeti, élelmiszer-vegyészeti, valamint az egyéb technikai eszközöket igénylő ellenőrzésről." lefolytatására.

Varju László is evett belőle

Az édességet a Demokratikus Koalíció képviselője, Varju László vette át a tüntetőktől és ő is vitte be azt az ülésterembe, a politikusban azonban fel sem merült, hogy a csokoládéval valami nem stimmel.

Varju az Origo kérdésére azt mondta, az édességet alapvetően a képviselőknek szánták, de ő odatett egyet Orbán Viktor asztalára is, és mivel a kívülről rátett fényképeket leszámítva rendes, bontatlan csomagolásúak voltak, biztos volt benne, hogy semmi gond nincs velük. Ő maga is evett egyébként az egyik csokiból, a saját tábláját pedig hazavitte, hogy „otthon a karácsonyfa alá tegyem, így emlékezve az ünnepekkor is azokra, akik tüntettek.”