Vizesek a Várkert Bazár falai

beázás omló vakolat
Vágólapra másolva!
Augusztus végén adták át utoljára, de már pattogzik a Várkert Bazár homlokzata. Vizesek a paloták falai is, a festék felpúposodik rajtuk, a konnektorok körül pedig beázások láthatók. A Várgondnokság szerint ez általános jelenség műemléki épületek felújítása után.
Vágólapra másolva!

Még nedvesek a Várkert Bazár falai: a Déli Palota kiállítótermeiben járva vettük észre, hogy a konnektorok körül nagy ázásnyomok láthatók, a falak már hólyagosak, ráadásul a régi képek is sötét körvonalakat hagynak maguk után a nemrég festett felületen. A nedvesség kívül is megviselte az épületegyüttest, homlokzatának egyes részei már most pattogzanak, pereg róluk a festék.

Eső vagy a tűzoltó berendezés?

A helyi alkalmazottak más és más oknak tudták be a vizesedést: volt, aki szerint a falak a több napig tartó novemberi esőzés miatt nedvesedtek, más szerint lazán húzták meg a helyi tűzoltó rendszer csavarjait, emiatt szivároghatott el víz a falakban.

Januárban készült a Várkert Bazár új homlokzata, decemberre már pereg a festék Forrás: Origo

Általános jelenség

Az Origo megkérdezte a Várgondnokság Kft.-t is. Somogyi Gabriella kommunikációs igazgató szerint műemléki épületek felújításánál általános jelenség, hogy a szerkezetben lévő és az építkezés során bekerült nedvesség még hosszabb ideig távozik a falakból, felmenő szerkezetekből – a probléma pedig nemcsak a déli szárnyat, de az északi Testőrpalotát is érinti.

A Déli Palotában a konnektorok környékén is látható a vizesedés Forrás: Origo

Ingyen javítják

A Várgondnokság hangsúlyozta, a vizesedés miatti hibák már nem kerülnek plusz pénzbe, a kivitelező garancia keretében még évekig ingyen javítja ezeket. Ez a helyzet a Várkert Bazár pergő homlokzatával is – restaurálásra itt jövő tavaszig, vagyis a következő fagymentes időszakig várni kell, tette hozzá Somogyi Gabriella.

Várható volt

"Mi már akkor tudtuk, hogy gyenge lesz a homlokzat, amikor készítettük. Januárban, fagyban dolgoztunk rajta, hogy a választásokig minden kész legyen, persze, hogy borítékolható volt az eredmény" – mondta az Origónak egy névtelenül nyilatkozó restaurátor.

Tizenegy milliárdba került

A 11 milliárdos uniós és hazai forrásból felújított, átépített Várkert Bazárt először április 3-án nyitották meg
30 éves kényszerszünet után, majd három nappal később újra lezárták, hogy folytassák a munkálatokat. A tényleges rekonstrukció csak augusztus 29-én ért véget – de úgy tűnik, alkalmi foltozgatásokra ezután is szükség lesz.