Saját torkát szorítja a Fidesz

Lázár János; Pokorni Zoltán frakcióvezető Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY Budapest, 2010. június 7.
Pokorni Zoltán, a Fidesz képviselője (b) és Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén.
Budapest, 2010. június 7. Pokorni Zoltán, a Fidesz képviselője (b) és Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Hatalmi harcok és személyes indulatok tüzelik a Fideszben zajló belháborút, amiben nem csak politikai veteránok bukhatnak - mondják az Origónak nyilatkozó politológusok. Deutsch Tamás csillapítani gondolja a feszültséget, az azonban valószínű, hogy a nyílt harc már Orbán Viktort is zavarja.
Vágólapra másolva!

Félreérhetetlenül üzent Lázár János a Fidesz politikai veteránjainak, név szerint pedig Pokorni Zoltánnak, aki korábban a fiatal fideszes gárda urizálásáról beszélt. Lázár János ezért hátba támadással vádolta meg a párt alelnökét, XII. kerületi polgármestert, és figyelmeztetett: ha egy veterán a Fidesz vezetőségét támadja, azzal saját magát gyöngíti meg vagy végzi ki. Lázár kijelentésével Kövér Lászlóra, az Országgyűlés házelnökére is utalhatott.

Hatalmi villongások

A pengeváltás csak egy tünete annak a harcnak, ami szeptember óta egyre nyilvánvalóbban van jelen a Fideszben. Ez a konfliktus nem a generációk közötti szakadékról szól, ahogy másodrendű a felszínen emlegetett urizálás ügye is - mondta az Origónak Varga Áron politológus. A lényeg a pozíciókért folytatott küzdelem, ami idővel személyes konfliktusokká és sérelmekké fajult.

Egy fideszes veterán és egy feltörekvő fiatal vitája: Pokorni Zoltán és Lázár János 2010-ben még személyesen tárgyaltak Forrás: MTI/Kovács Attila

A kormánypárti képviselők most kicsiben, egymás között vívják meg azt a küzdelmet, amit Orbán Viktor Simicska Lajossal folytat. A harc élesedhet, hiszen nincsenek bebetonozott vezetők, a miniszterelnökön és egy-két bizalmasán kívül szinte senkinek nincs biztos pozíciója a kormányban és a pártban.

Csak egy maradhat

"Orbán Viktor nem szereti a túl erőssé váló embereket, legyen szó gazdasági szövetségesről vagy politikusról: nem véletlen, hogy a fővárosban kedvelt Rogán Antalra bízta a népszerűtlen reklámadó bejelentését, és hogy Lázár János indítványozta az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését. Valószínűleg egyikük sem örült a hálátlan feladatnak" - mondta az elemző, aki a politikai sakkjátszma részének tudja be a pozíciógyengítő szereposztásokat.

Szivárgó adatok

A villongások mára túlléptek a frakció keretein, a játszma a táblán kívül folytatódik, amit a Rogán Antal ingatlanjairól vagy Habony Árpád orosz barátnőjéről kiszivárgó hírek jeleznek. (Az összeesküvés-elméletek kedvelői bizonyára nem hiszik majd el, de az Origo úgy tudja, véletlen, hogy a hölgyről éppen most, és éppen a Pokorni által irányított fővárosi XII. kerületről szóló portál adott hírt.)

A belvillongások valószínűleg láthatóan gyengítik az amúgy is példátlan népszerűségvesztést elszenvedő Fideszt, ezt pedig Orbán Viktor sem nézheti jó szemmel.

A luxusöltözékéről elhíresült Habony Árpád orosz barátnőjéről írnak a lapok. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ki marad állva?

Még nem látható, hogy a mostani összetűzést megbékélés követi - ahogy azt Pokorni Zoltán ajánlotta
-, vagy tovább durvul a Fidesz belháborúja. Ha marad a harc, akkor Orbán jó eséllyel az urizálással és korrupcióval megvádolt fiatalok, Rogán Antal, Lázár János és Habony Árpád mögé állhat.

Lázár János keményen üzent a veteránoknak. Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az ATV-nek nyilatkozó Gerő András viszont úgy látja, inkább Lázár János alatt rezeg a léc: a Fidesz-közelinek tartott Schmidt Máriával is jó kapcsolatban álló történészprofesszor szerint Lázár generálja a párton belüli vitákat, agresszív, de éppen ezért sérülékeny is - ha pedig emberáldozatra lesz szükség az elharapódzó konfliktusok miatt, a miniszterelnök őt fogja választani.

Bajuszt akasztottak

A pengeváltás során Lázár János veteránokat említett, a többes számmal pedig Kövér Lászlóra célozhatott. Az elemzők szerint viszont a házelnöknek nem kell aggódnia. Orbán Viktor bajtársának számít, aki mindig lojális maradt a kormányfőhöz, még ha voltak is vitáik.

Fideszes források szerint Kövér László nem szívesen látja Orbán Viktor környezetében Habony Árpádot. Forrás: Szabó Gábor

Az, hogy Kövér László célkeresztbe kerülhetett, a közte és Habony Árpád közti személyes ellentéttel magyarázható, amiről az Index is beszámolt. Fideszes forrásaik Habony Árpád bosszúját emlegetik, mivel a házelnök korábban mindent megtett, hogy eltávolítsa Orbán Viktor környezetéből a kártékonynak gondolt tanácsadót.

Túl a Simicska-törésvonalon

Lázár János és Pokorni Zoltán üzengetését alapvetően személyes ügynek és nem hatalmi torzsalkodásnak tartja a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa - Szakács András szerint azonban a vita ennél mélyebbre mutat.

Simicska Lajos nadrágtartóban, a sárvári ügető átadóünnepségén. A nagyvállalkozó már túl erős lehetett a Fidesz számára. Fotó: Bielik István - Origo

A Simicska-Fidesz törésvonal után nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán Viktor és a párt szűkebb vezetése saját közösségen belül sem riad vissza a viták és erőviszonyok rendezésétől, és akár leglojálisabb támogatóikkal is szembefordulhatnak egy-egy politikai döntés érdekében. A szövetségesekkel szembeni fellépés pedig jelzi, hogy a Fideszen belül újraírták a szolidaritás fogalmát is.

Többfrontos háború

Meglepő ugyanakkor, hogy a Fidesz éppen most, a legnagyobb külső és belső politikai nyomás alatt nyit új frontot saját közösségén belül.

„Politikai bravúr lenne Orbán Viktor részéről, ha úgy tudná levezényelni a strukturális átalakításokat, hogy közben képes kezelni az ellenzékkel, a civilekkel, az USA-val, az EU-val és most a saját politikai közösségével a felvállalt konfliktusait" – jegyezte meg az elemző, aki szerint az sem kizárt, hogy a veteránként jellemzett régi fideszesek felvették a kapcsolatot az Egyesült Államok nagykövetségével, és közvetíteni próbáltak, vagy legalábbis tompítani a korrupciós vádak miatt kialakult diplomáciai konfliktust.

Deutsch Tamás ide és oda is biccent egyet

A Fideszen belül soha nem volt, és most sincs a veteránok és a fiatalok között olyan törésvonal, amiről Lázár János beszélt - reagált a Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közötti feszült nyilatkozatháborúra az Origónak Deutsch Tamás.

Nem kell mindenben egyetérteni

Az azonban érdekes, hogy mind a két irányba tett egy-egy célirányos megjegyzést. Pokorni és Kövér "leveteránozását" szerencsétlennek mondta, míg Pokorni Zoltán mondatain merengve már "túlzó kritikáról" beszélt, igaz, dodonaian azt is megjegyezte, hogy "lehet valós is".

Elvesztett százezrek

A konfliktusok valódi tétje ugyanakkor sokkal nagyobb a személyes sérelmeknél és érdekeknél. Az önkormányzati választások óta eltelt alig másfél hónapban elvesztett 800 ezer szavazó komoly figyelmeztetés a pártnak. Nem véletlenül aggódott Deutsch Tamás "önbeteljesítő jóslatot" emlegetve. Ha ugyanis a Fidesz számára tovább romlik a helyzet, az rövid időn belül kikezdheti a párt egységes fellépéshez szokott törzsszavazó táborát is, aminek bizalmát a fideszes politikusok több százezres Gucci-táskái, vagy a Lázár fiú nevére íratott 60-70 milliós lakás híre sem feltétlenül erősítette meg.

Veszprém sok mindenre választ adhat

Választ február 22-én kaphatunk, amikor Veszprémben a kétharmadot befolyásoló időközi választást tartanak. Áprilisban még 20 százalékos előnnyel nyert Navracsics Tibor. A novemberi országos felmérések pedig 12 százalékos lemorzsolódást mutatnak pártszinten. De ez csupán választási matematika.