Van, amiben Gyurcsány és Goodfriend is népszerűbb, mint Orbán

Gyurcsány Ferenc; Goodfriend, M. André beszélget diplomata Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI konferencia Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY ügyvivő beszélget Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása SZEM
Budapest, 2014. december 19. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök (b) és André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti ügyvivője a DK Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című budapesti konferenciáján 2014. december 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mintha csak tudta volna Gyurcsány Ferenc és André M. Goodfriend, hogy velük vacsorázna együtt a legtöbb olvasónk, pénteken egymás mellett ültek a Demokratikus Koalíció konferenciáján. 
Vágólapra másolva!

Ha nem is reprezentatív, de mindenképpen érdekes végeredményt hozott múlt heti szavazásunk, amelyben azt kérdeztük, melyik politikussal és feleségével vacsoráznának együtt olvasóink. A tízes listára igyekeztünk olyan magyar és amerikai házastársakat összeválogatni, akik mostanában gyakran szerepelnek a lapok címoldalán, így kerülhetett be a válogatásba az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője - akinek diplomáciai mentességét éppen most függesztené fel az ügyészég - , vagy akár a magyar belpolitikát élesen kritizáló John McCain amerikai szenátor.

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a legnépszerűbb vacsorapartner Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Népszerű gyermekvárás

Talán Dobrev Klára terhessége, talán a kormány népszerűségének csökkenése tehet róla, de magasan az első helyen végzett a listán Gyurcsány Ferenc és felesége. Az biztos, hogy a Demokratikus Koalíció elnökével lenne miről beszélgetni egy közös vacsorán, ugyanúgy, mint a második helyezett párral: André M. Goodfriend amerikai ügyvivővel és nejével. A diplomata egyébként sem gyakran viszi nyilvános eseményre párját, Francest, így ez a beszélgetés is biztosan tartogatna érdekességeket.

André Goodfriend és felesége a második helyen végzett Fotó: Polyak Attila - Origo

Harmadik helyen is egy amerikai pár végzett, az elnök Barack Obama és felesége, Michelle. Utánuk következik a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és Lévai Anikó, az ötödik helyre pedig a köztársasági elnök, Áder János és neje, Herczeg Anita került.

Orbán Viktor és Lévai Anikó a negyedik helyre került Forrás: MTI/Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Két legyet egy csapásra

Ha valaki elég szemfüles volt, pénteken együtt is elcsíphette a szavazás első két helyezettjét, akik a Demokratikus Koalíció külpolitikai konferenciáján vettek részt. André M. Goodfriend és Gyurcsány Ferenc ráadásul nemcsak együtt voltak az eseményen, hanem szinte végig egymás mellett ültek és hallgatták a beszédeket.

Az elszigetelt Magyarország és a globális világ című konferenciát a volt miniszterelnök nyitotta meg, beszédében pedig azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi külpolitika következménye, hogy az elmúlt 30-35 évben az ország soha nem volt ennyire elszigetelve, mint most.

A keleti nyitás politikáját kritizálta a szintén felszólaló Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, Paul Lendvai, az Europäische Rundschau társkiadója és főszerkesztője pedig arról beszélt, hogy ötven éve nem volt olyan rossz a Magyarországról alkotott kép, mint most. Hasonló véleményen voltak a későbbi előadók, köztük Charles Gati, magyar származású amerikai politológus és Göncz Kinga volt külügyminiszter is.

Gyurcsány Ferenc és André M. Goodfriend a DK konferenciáján Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bencsik máris puccsot lát

A beszédeken túl a legtöbb figyelmet az ideiglenes amerikai ügyvivő és a volt miniszterelnök barátkozása váltotta ki. Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője ma reggeli Facebook-posztjában egyenesen arról írt, hogy a konferencia résztvevői puccsal akarják eltávolítani a hatalomból Orbán Viktort. Az újságíró „megbízható forrására” hivatkozva azt állította, hogy a résztvevők egy háttérbeszélgetésen egyetértettek abban, hogy a Orbán Viktort el kelelne távolítani a miniszterelnöki székből.

„A bizalmas beszélgetésen, melyen igen kevesen vettek részt, megbízható forrásunk szerint Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy Orbán Viktor gondolkodásából hiányzik az együttműködés elfogadása, barát-ellenség dichotómiában látja a világot. Ezért a jelenlévő Paul Lendvai és az Egyesült Államok ideiglenes ügyvivője, André Goodfriend álláspontját is elfogadva, három név hangzott el, akiket a jelenlévők szívesen üdvözölnének Orbán Viktor székében: Navracsics Tibor, Pokorni Zoltán és Varga Mihály” – vizionálta Bencsik.

Lázár János szerint az amerikaiak állnak a tüntetések mögött Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Lázár is kikelt az amerikaiak ellen

Az Egyesült Államok politikáját kritizálta Lázár János is a Magyar Hírlapnak adott interjújában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyenesen azt állította, hogy az elmúlt hónapok utcai demonstrációit az amerikai követség szervezi és bátorítja.

"Mintha az amerikai nagykövetség átvette volna a magyar ellenzék szerepét", ezt mutatják a demonstrációk – mondta Lázár, aki szerint az amerikaiak olyan kérdésekben foglalnak állást, amelyekben diplomaták nem szoktak, meg akarják nekünk mondani, mit gondoljunk a világról.

Kérdeztük az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy kívánják-e kommentálni Lázár János szavait, de egyelőre nem értük el őket.