Bojkottálta a Fidesz a parlamenti ülést

Budapest, 2014. december 23.
Az Országgyűlés plenáris ülése 2014. december 23-án. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkív
Budapest, 2014. december 23. Az Országgyűlés plenáris ülése 2014. december 23-án. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés, így a Ház nem tudta elfogadni az ellenzék által az útdíj ügyében kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Határozatképtelen volt a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt az Országgyűlés keddi, rendkívüli ülése, melyen az ellenzék kezdeményezésére a terveztt útdíjról vitáztak volna. Fónagy János államtitkár ismét azzal érvelt az útdíj mellett, hogy az csak pár gombóc fagyi árát jelentő pluszkiadás.
Vágólapra másolva!

Az MSZP azért kérte rendkívüli ülés összehívását, hogy a kormányzati szándékkal ellentétben a parlamenti határozatban mondja ki az M0-s körgyűrű és bevezető szakaszainak díjmentességét. A szocialisták kezdeményezését az LMP és független képviselők is támogatták, ám a Fidesz előre jelezte, hogy a kormánypárti képviselők nem mennek el az ülésre.

Határozatképtelen volt az Országgyűlés a kormánypártiak távolmaradása miatt Forrás: MTI/Soós Lajos

A szocialisták frakcióvezetője a meghiúsult ülés kapcsán arról beszélt: tömegek tiltakozása ellenére a kormánypártok adóval akarják megsarcolni az M0-s körgyűrű és az elkerülő utak használatát, ők azonban ezt elutasítják. Tóbiás József szerint a kormányoldal kedvezménynek hazudja a plusz terhelést.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kiállt amellett, hogy több százezer családnak megtakarítást jelent a havi 400 forintért elérhető megyei matrica. Az Origónak is említett fagylaltos példát ismételte meg, mondván: van egy eddig kedvezményezett kör, amelyik most havi pár gombóc fagylalt árával hozzájárul az ország minden állampolgára által viselendő költséghez.

Nem tudtak tárgyalni a kormánypártiak nélkül az útdíj-mnetességről Forrás: MTI/Kovács Attila

A Jobbik "rémálmának" minősítette az útdíj kiterjesztését. Az LMP sarcot emlegetett, megjegyezve: az útdíjról szóló javaslat arra utal, ötletkormányzásba kezdett a kabinet. Az ellenzéki párt azt javasolta, hogy vezessék be a megyei matricát, de az útdíjat ne terjesszék ki az eddig nem fizetős szakaszokra. Válaszában Fónagy János azt emelte ki, hogy a Megyeri híd továbbra is térítésmentes lesz.

A parlament délben is összeül rendkívüli ülésre - akkor kormánypárti kezdeményezésre -, hogy megtárgyalják az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényeket.