Századvég: Visszaesett, de így is vezet Orbán és a Fidesz

Fidesz logó
Vágólapra másolva!
A Századvég decemberi közvélemény-kutatásának eredményei szerint mérséklődött a Fidesz–KDNP támogatottsága mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. A magukat bizonytalanként meghatározók tábora jelentős. Emellett azonban a választók közel kétharmada a négyéves ciklus kitöltését várja a Fidesztől. Orbán Viktor a népszerűségvesztés ellenére még mindig a legkedveltebb vezető pártpolitikus. 
Vágólapra másolva!

A közvélemény-kutatás tanúsága szerint jelenleg a lakosság 29 százalék adná szavazatát a kormányzó pártokra a teljes népességen belül. A második helyen a Jobbik áll, jelenleg 14 százalékos a párt támogatottsága.

A korábbi baloldali összefogás pártjai közül az MSZP a legerősebb (11 százalék), míg a Demokratikus Koalíció és az Együtt támogatóinak aránya alacsony (3-3 százalék). Az LMP-re jelenleg a megkérdezettek 4 , más pártokra 2 százaléka voksolna. A bizonytalanok tábora 34 százalékra bővült decemberre – olvasható az intézet internetes oldalán.

Volt már lejjeb is a Fidesz

A teljes népesség körében jelenleg mért 29 százalék korántsem a legrosszabb adat, amit az intézet a Fideszről mért. 2012 azonos időszakában például ez az érték 21 százalék volt.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP jelenleg 44 százalékon áll. Ebben a közegben is a második a Jobbik (22 százalék), őt követi az MSZP 17 százalékkal, a DK és az Együtt 4-4 százalékon áll a biztos szavazók körében, míg az LMP-re 6, egyéb pártokra 3 százalék adná szavazatát.

Gyurcsány népszerűbb mint Tóbiás

A vezető pártpolitikusok versenyében szeptember óta nem változott a sorrend: a csökkenés ellenére még mindig Orbán Viktor a legkedveltebb. Jelenleg 40 ponton áll. Őt követi Vona Gábor 34, Schiffer András 30, majd Gyurcsány Ferenc 17 és Tóbiás József 15 ponttal.

Gyurcsány Ferenc népszerűbb mint Tóbiás József, az MSZP elnöke Forrás: MTI/Mohai Balázs

34 százalék azonnal elküldené a kormányt

A decemberi adatfelvétel azt is vizsgálta, milyen vélemények és attitűdök húzódnak meg a politikai piacon látható változások hátterében. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy bár sok választó nem értett egyet a bejelentett intézkedések egy részével (különösen az internetadóval), a megkérdezettek közel kétharmada (61 százalék) továbbra is azt várja a Fidesz-kormánytól, hogy töltse ki a négy évet és bizonyítson. A válaszadók 34 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak távoznia kellene, illetve nem kellene kitöltenie a négy évet.

Hová tűnhettek a Fidesz szavazói?

A legutóbbi időközi választások és a legfrissebb közvélemény-kutatások azt valószínűsítik, hogy a Fidesz szavazóinak közel az egyharmada a bizonytalanok közé távozott, és az ellenzéknek sincs oka arra, hogy pezsgőt bontson.