Egyre több helyen havazik Nyugat-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Pár centis hóréteg alakult ki több nyugat-magyarországi településen, ahol már pénteken elkezdett szállingózni a hó. A katasztrófaévdelem és a közútkezelő télies útviszonyokra figyelmeztet. 
Vágólapra másolva!

Sorra futnak be a jelentések, ahogy egyre több nyugat-magyarországi településen kezd esni a hó. Szombathelyen 1-2 centi esett este kilencre a Nyugat.hu beszámolója szerint. A Kisalföld.hu pedig arról ír, hogy Sopronhorpácson már 5 centis a hóréteg, Kapuváron is szállingózik, és több térségbeli településen is esett 1-2 centi hó.

A hétvégére a meteorológia is ígér havazást: a mai előrejelzés szerint szombat estétől várható komolyabb hó, péntek estére hószállingózást mondtak.

Télies útviszonyok

A várható télies idő miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Közút Zrt. közösen figyelmeztetett a télies útviszonyokra.

A katasztrófavédelem azt írta, erős lehűlés jön, hideg, szeles idő lesz, több helyen havazással. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon ígérkezik, itt 10-15 centiméter vastag hórétegre lehet számítani. Másutt 10 centiméternél kevesebb valószínű. A főváros térségében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön legfeljebb néhány centiméternyi esik majd. Vasárnap és hétfő délelőtt viharos (akár 70 kilométer/óra) erősségű lehet a szél. Ez elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon, valamint a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást.

A közútkezelő pedig egy sor háttérinformációt tett közzé munkájáról, így például, hogy milyen hórétegtől kezdődően, vagy hogy milyen sorrendben takarítják az utakat. Előre belátást és türelmet kérnek az autósokról. Erről bővebben cikkünk második oldalán olvashatnak.

Tájékozódjanak!

Az OKF azt kéri, hogy mindenki kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, valamint a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek azt is javasolják, hogy telepítsék a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazását.

A közútkezelő is azt kéri, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon az aktuális útviszonyokról, itt, illetve a közútkezelő hivatalos Facebook és Twitter oldalán.