Rengeteg baleset történt a hó miatt

hó havazás magyarország 2014 december
Páprád, 2014. december 28. Árokba csúszott, behavazott autó a Baranya megyei Páprádon 2014. december 28-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Délután három óráig 23 kisebb-nagyobb baleset történt az utakon, autók és buszok koccantak, fordultak árokba az a vékony hóréteg miatt. A katasztfófavédelem szerint ma nem érdemes útnak indulni - ha mégis autóba ülnek, tegyenek be takarót és zseblámpát is, a szél helyenként hótorlaszokat emelhet.
Vágólapra másolva!

Tömegesen csúsznak meg vagy akadnak el a járművek a napközben lehulló, 1-2 centis hótakaró miatt: a 82-es főúton délután egy kisbusz dőlt oldalára Veszprémvarsány mellett, a Baranya megyei Boda határában pedig egy másik busz megcsúszott, és az árokba hajtott.

Egymást érik a balesetek

Délután három óráig összesen 23, helyenként személyi sérüléssel járó közúti baleset történt országszerte az alig néhány centis hóréteg miatt. Az ütközések mellett elakadások is lassítják a forgalmat -mondta el az Origónak Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Árokba csúszott, behavazott autó a Baranya megyei Páprádon Forrás: MTI/Sóki Tamás

Hótorlaszokat emelhet a szél

A közlekedést hátfúvások is nehezítik: a meteorológiai szolgálat több nyugati megyére másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetéseket adott ki, ahol a szél a következő órákban magas hótorlaszokat emelhet.
Vészjelzésük szerint Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járásában is erős szélre és hófúvásra lehet számítani. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

Hóvúvás nehezíti a közlekedést több megyében is, nem érdemes most autóba ülni Forrás: Origo

Ne menjenek sehova

A katasztrófavédelem ezért azt tanácsolja az autósoknak, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak. Ha mégis kocsiba kell ülniük, a téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba.