Éljük túl a tűzijátékot

okostelefon fotózás tűzijáték
A filipino films the fireworks display using his phone in Chinatown, on the eve of Chinese New Year in Binondo district, Manila on 30 January 2014. Various activities happen at the streets of Manila's Chinatown as Filipino-Chinese citizens celebrate the Year of the Wooden Horse in the Chinese Lunar calendar.
Vágólapra másolva!
Még pár nap, és önfeledten robbantgat az ország egyik fele, a másik pedig idegesen rezzen össze minden újabb durranásra. Az Origo összegyűjtött néhány tippet, amivel túlélhető az idei szilveszteri tűzijáték is: kerüljük a kabát alól ajánlott, hullámos csomagolású árukat, a rakétát pedig ne szúrjuk a földbe, mert akkor ott is robban.
Vágólapra másolva!

Gőzerővel készülnek a tűzijátékárusok a szilveszteri időszakra, úgy tűnik, sok év után kezd talpra állni a piac. Az Origónak nyilatkozó kereskedő is mindenesetre optimista. „A gazdasági válság ezt az ágazatot is megviselte, de fokozatosan javult a vásárlási kedv. Reméljük, hogy idén végre újra elérjük a 2008-as bevételi szintet" - mondja Volszki Péter, hozzátéve, a siker nagyban függ az év végi kedvező időjárástól is

Újra durrogtatunk

Bár a 2011-es jogszabályok szerint az I-II. kategóriás játékokat egész évben lehet használni és vásárolni, a többség továbbra is december 28. és 31. között rohamozza meg az eladókat. Az újév előtti napokban országszerte közel 600 helyen árulnak majd hivatalosan tűzijátékot, a fővárosban 50-60, megyénként átlagosan 20-30 konténerből lehet szórakoztató pirotechnikát vásárolni, főként áruházak, plázák parkolójában.

Szilveszterezők szórakoznak Budapesten, a IX. kerületi Napfény utcában 2013. december 31-én Forrás: MTI/Lakatos Péter

A petárda nem tűzijáték

Van néhány fontos szabály, amit magunk és mások védelmében is érdemes betartanunk, ha rakétázással töltenénk a szilveszterestét.

Ezek közül az első, hogy a petárda továbbra sem azonos a tűzijátékkal, vásárlása és használata tilos és balesetveszélyes.

Ne vegyünk feketézőktől. A kabát alól, csomagtérből árult tűzijáték talán olcsó, de a minőségére nincs garancia, pár száz forintos különbség pedig nem ér meg három-négy elvesztett ujjat.

A jól ismert, zöld petárda használata évek óta tilos, a gyorsan gyulladó játék brutális sérüléseket okozhat, ha idő előtt robban Forrás: Thinkstock

Nedveset soha

Mindig magyar nyelvű használati utasítással és segítő ábrákkal ellátott terméket vegyünk, bontatlan csomagolásban - olyant, amin látható a CE biztonsági tanúsítvány jele is. A tűzijáték fő ellensége a nedvesedés, ezért kerüljük el a beszakadt papírú rakétákat, bombettatelepeket - az is árulkodó jel, ha a csomagolás hullámosan száradt meg, vagy megfolyt rajta a festék, a szóródó vas- vagy lőpor pedig magáért beszél.

Vásárlás előtt mindig nézzük meg, nem hullámos-e a tűzijáték burkolata, olvasható-e rajta magyar nyelvű használati utasítás és a CE-tanúsítvány jele Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Figyeljünk a kanócra

Csak olyan terméket vegyünk, amin a kanócot védőfólia takarja. A csomagban vásárolható kanócos minirakétáknál legfeljebb bosszúságot okoz, ha túl rövid vagy nehezen ég a kanóc, egy félkilós lőportartalmú telepnél viszont életveszélyes is lehet a kiszámíthatatlan időzítés.

Érdemes egy videót is letölteni vásárlás előtt a kiválasztott márkáról: eleve intő jel, ha a neten nincs róla találat, a felvételen pedig láthatjuk a várható effekteket is – ez sokszor köszönőviszonyban sincs a csomagoláson látható fantasztikus fényjátékkal, különösen, ha olcsóbb áruról van szó.

A használati utasítás nem vicc

"Minden szilveszterkor 5-10 balesethez vonulnak ki a mentők, és ez csak a jéghegy csúcsa, a könnyebb sérülésekről nem is tudunk feltétlenül" - mondta az Origónak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Mint emlékeztetett, tavaly egy szétszakadt kezű fiatal volt a legsúlyosabb sérült, akinek a markában robbant az egyébként kis töltetű játék, öt évvel ezelőtt viszont haláleset is történt: egy kisfaludi férfi nézett bele az indítócsőbe, épp a kilövés pillanatában.

Fontos, hogy a kanóc is száraz és stabil maradjon, figyeljünk arra, hogy a kinézett terméken biztonsági fólia fedje a gyújtózsinórt Forrás: Szabó Gábor

Evidensnek tűnhet, de ha már megvettük a tűzijátékot, kövessük a csomagolásán látható használati utasítást, a legtöbb baleset ugyanis éppen figyelmetlenségből, nemtörődömségből adódik.

Szélben, fák alatt

Csak akkor használjuk a megvett tűzijátékot, ha az időjárás is megfelelő. Erős szélben jobb, ha leteszünk róla: egy szélroham több tíz méterrel lökheti arrébb a kilőtt rakétát, felszálló pörgettyűt, és már a szomszéd házak valamelyikénél okozhat tüzet, balesetet.

Használat előtt győződjünk meg arról, hogy a játék felett nincs valamilyen akadály – faág vagy ereszcsatorna –, ezt még akkor is érdemes szem előtt tartani, ha csak egy 30 centis lángcsóvát lövellő szikraszökőkutat gyújtunk meg.

Nagyobb telepek és rakéták esetében fontos, hogy megtartsuk a 15-20 méteres védőtávolságot, a játékokat mindig egy ember gyújtsa meg Forrás: AFP/EyePress News

Egy ember gyújtson

A tűzijáték társas élmény, de nem ajánlott, ha mindenki egyszerre gyújtogat, különösen, ha sokan nézik a látványosságot: egy idő után nem lehet kiszámítani, hogy ki és mikor indítja a játékokat, ami balesethez vezethet - jobb ezt a feladatot egy emberre bízni.

A földről indulnak

A kisebb szórakoztató termékeket - röppentyűket, hang- és fényeffekteket - mindig a földre, sima talajra helyezve indítsuk el, majd a kanóc meggyújtása után távolodjunk el tőlük 2-3 méterre. Hiába tűnik aprónak, egy kis töltet is borzalmas sérülést tud okozni, ha felelőtlenül kézben gyújtja meg valaki.

Öt másodperc elég

A komolyabb, akár 500-1000 gramm hatóanyag-tartalmú bombettatelepeknél már 15-20 méter az ajánlott táv - így jobban is láthatjuk a szétterülő fényeffekteket. A kanócok késleltetési ideje általában 5 másodperc, ezalatt biztonságos távolságra érhetünk.

Mivel a telepek ide-oda billenhetnek a lökések erejétől, érdemes a tűzijátékos dobozt használat előtt téglákkal, kövekkel több oldalról is megtámasztani, hacsak nem akarunk futni a lövedékek elől.

Ha leszúrjuk, lent is robban

A pálcás rakétákat, legyen szó aprócska Sikolyokról vagy 20-30 méternél terítő komolyabb játékról, soha ne rögzítsük: többségük számára a rúd jelenti a vezérsíkot, ha földbe szúrjuk, ott helyben fog felrobbanni a rakéta is. Hasznosabb, ha kis méret esetén pezsgősüveget, nagyobb rakétáknál pedig egy jól kikötözött, leszúrt csövet használunk stabilizátorként.

Bombettatelepek, rakéták és római gyertyák egy tűzijáték-kereskedő konténerében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A tűzijátékok közül talán az egyetlen kézből indítható eszköz a papírcsőből kilövellő, sok töltetű római gyertya: ha tartani szeretnénk, logikus módon mindig a kanóccal ellentétes oldalon fogjuk az eszközt, de rögzíthetjük is egy kerítésrúdhoz.

Türelemjáték

Legyen szó bármelyik típusról, alapszabály, hogy a meggyújtás után már ne hajoljunk fölé. Akkor se vizsgálgassuk, ha esetleg nem indul be, vagy ha hirtelen félbeszakad a produkció – ilyenkor várjunk legalább 3 percet, amíg az izzás biztosan kialszik, majd locsoljuk le vízzel a játékot. Az újbóli gyújtással próbálkozni szó szerint életveszélyes lehet.

A buli után

Az I-II. kategóriába eső, maximum 500 grammos termékeket szilveszter után nem kell visszavinni az eladóhoz, ezek egész évben használhatók, igaz, tartásukra szigorú szabályok vonatkoznak: legfeljebb egy kilogrammnyit tehetünk belőlük egy helyre, tilos a padláson, pincében, alagsorban vagy más, könnyen nedvesedő helyen tárolni őket, környezetükben nem hagyhatunk gyúlékony, éghető anyagot.

Elhasznált mini-bombettatelepek hevernek az utcán. Ha maradt még a polcon pár játék, az I-II. kategóriás termékeket egész évben tárolhatjuk és használhatjuk Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A III. kategóriás (500-1000 gramm közötti) tűzijátékokat 18 évét betöltött személy veheti meg, és csak december 31-én este hat és január elsején reggel hat óra között használhatja – ezalatt maximum 3 kilónyi terméket tárolhat egy helyen.

A IV. kategóriás árukat (köztük az egy kilónál nagyobb töltetű tűzijátékokat) már nem vehetjük meg a boltokban. Tavaly óta már a vetőcsöves kisbombák is ebbe az osztályba tartoznak, ezeket már hiába is keresnénk a konténeres kereskedőknél.

Ha a játék valamiért megmaradt, január 6-ig még visszavihetjük az eladóknak, de visszafizetésre ne számítsunk. Ha valamiért csak később tudjuk leadni a megmaradt III. kategóriás játékszert, keressük a termék forgalmazóját.